Procurorul special Robert Mueller şi-a realizat ancheta cu privire la o posibilă complicitate între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump fără să spună cu cuvânt, însă miile de pagini pe care le-a întocmit în timpul procedurii vorbesc despre el, scrie AFP.
Până la publicarea raportului pe care l-a predat vineri Departamentului american al Justiţiei, AFP prezintă ceea ce ştim din aceste documente, în pofida faptului că părţi întregi din ele rămân confidenţiale.
”COMPLOTUL” RUS
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În două acte de inculpare distrincte, procurorul Mueller a descris un ”complot” orechestrat de Guvernul rus al lui Vladimir Putin cu scopul de a ”discredita”-o pe candidata democrată Hillary Clinton şi de a-l ”susţine” pe republicanul Donald Trump în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016.
Primul, datat la 16 februarie 2018, vizează 13 ruşi, inculpaţi pentru că au animat o campanie de dezinformare pe reţele de socializare, de la Agenţia de Cecetare pe Internet (Internet Research Agency, IRA), cu sediul la Sankt Petersburg, controlată de Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Putin.
Această agenţie ”avea ca scop strategic să semene discordie în sistemul politic american”, scrie Robert Mueller, explicând cum a creat ea false conturi pe Facebook, Twitter, YouTube sau Instagram, pentru a interveni în dezbaterea americană.
În iulie 2018, 12 agenţi din serviciile militare ruse de informaţii (GRU) au fost inculpaţi cu privire la furtul a mii de e-mailuri aparţinând unor conducători democraţi. Publicarea acestor e-mailuri de către WikiLeaks, în vara lui 2016, a bruiat mesajul transmis de Hillary Clinton.
CONTACTELE RUSE ALE ECHIPEI TRUMP
Procurorul a zugrăvit, prin această procedură, tabloul contactelor repetate între aproximativ zece apropiaţi ai miliardarului republican şi ruşi.
Fostul avocat personal al lui Donald Trump, Michael Cohen, a recunoscut, în interogatorii, că a purtat - din 2015 şi până în iunie 2016 - discuţii despre un proiect al unui Trump Tower la Moscova.
Un consilier diplomatic al candidatului, George Papadopoulos, a recunoscut că a discutat cu ruşi în vederea organizării unei întâlniri - care nu a avut loc vreodată - între Putin şi trump. Lui i s-au oferit, de asemenea, informaţii compromiţătoare despre Hillary Clinton.
O avocată rusă a provocat interesul familiei Trump cu aceeaşi promisiune. Fiul mai mare al candidatului, Donald Trump Junior, ginerele şi consilierul special al acestuia Jared Kushner şi directorul său de campanie Paul Manafort s-au întâlnit cu Natalia Veselniţkaia la Trump Tower, la New York, în iunie 2016, pentru a discuta despre acest lucru.
În prealabil, Paul Manafort continua să discute cu unul dintre foştii săi asociaţi, un rus suspectat de Statele Unite de legături cu servicii de informaţii din ţara sa. El i-a transmis un sondaj de opinie.
Între alegerea şi învestirea lui Donald Trump, consilierul său pe probleme de securitate naţională Michael Flynn a purtat discuţii confidenţiale cu ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak.
MINCIUNI ÎN MOD REPETAT
Michael Cohen, George Papadopoulos şi Michael Flynn au recunoscut cu toţii că au minţit cu privire la contactele lor cu ruşi.
Au făcut-o, oare, la cererea lui Trump? Acesta a încercat să obstrucţioneze justiţia? Robert Mueller nu a scis, până acum, nimic care să permită să se răspundă la aceste întrebări.
Însă locatarul Casei Albe a alimentat el însuşi suspciuni cu privire la obstrucţionarea justiţiei, în mai 2017, destituindu-l pe directorul poliţiei federale (FBI) James Comey, care era însărcinat la acea vreme cu ancheta privind amestecul rus.
DEZVĂLUIRI ”ÎN AFARA SUBIECTULUI”
Procurorul Mueller are dreptul să ancheteze toate faptele descoperite în cadrul anchetei sale, chiar ”fără legătură” cu subiectul iniţial.
În acest cadru, el a stabilit că Michael Cohen a cumpărat, în timpul campaniei, tăcerea a două femei care pretind că au avut o relaţie sexuală cu Donald Trump.
El a scos de asemenea la iveală numeroase fraude comise de această mână dreaptă a lui Trump, dar şi de Paul Manafort şi fostul său asociat Rick Gates, care au ascuns milioane de dolari fiscului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...