O anchetă vizând campania fostului candidat al extremei drepte în alegerile prezidenţiale din România a accelerat în mod brusc sâmbătă, prin noi percheziţii, pe fondul unor suspiciuni ale unui amestec rus, care provoacă îngrijorări dincolo de frontierele României, relatează AFP.
Un fapt extrem de rar în Europa, justiţia a anulat vineri scrutinul, în care Călin Georgescu s-a clasat primul în primul tur, spre surprinderea generală, beneficiind, acuză autorităţile de o campanie de susţinere ilegală, pe TikTok.
Anchetatorii au percheziţionat sâmbătă diomineaţa trei care la Braşov (centru), în cadrul ”dosarului legat de delicte de coruperea alegătorilor, spălare de bani şi falsficare informatică”
Operaţiunea vizează o persoană ”posibil implicată în finanţarea ilegală” a unei campanii, precizează parchetul, fără să-l evoce pe candidatul naţionalist Călin Georgescu şi nici pe bogatul antreprenor şi presupusul finanţator, Bogdan Peschir.
Ancheta a fost deschisă săptămâna aceasta, după declasificarea unor docuemnte ale serviciilor de informnaţii care susţin acuzaţii cu privire la rolul TikTok în campanie, cu Rusia în vizor.
În contextul în care votul a început în străinătate, scrutinul a fost anulat din cauza ”numeroaselor nereguli şi încălcări ale legii electorale care au falsificat” votul.
În Uniunea Europeană (UE), ultimul vot major anulat de către justiţie a avut loc în 2016, şi anume al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Austria, care a fost repetat din cauza unor nereguli la numărarea voturilor, fără să fie identificată vreo fraudă.
CONTURI TIKTOK
Serviciile secrete au făcut paralele cu eforturi precedente de amestec electoral rus în Europa şi au înregistrat ”25.000 de conturi TikTok” direct asociate campaniei lui Georgescu, care au devenit ”extrem de active cu două săptămâni înainte de data scrutinului”.
Ele indică un cont care îi aparţine lui Bogdan Peschir, care a făcut plăţi în valoare de 381.000 de dolari (361.000 de euro), de la 24 octombrie şi până la 24 noiembrie, unor navigatori pe Internet care au contribuit la promovarea candidatului.
Sursa averii acestui bărbat, care a lucrat în întreprinderi cu legături cu criptomonede, nu este clară, Potrivit autorităţilor, ”stilul său de viaţă nu corespunde” actualelor sale activităţi.
Un anonim cu puţin tmp mai înainte, el şi-a comparat susţinerea lui Călin Georgescu cu susţinerea lui Elon Musk a lui Donald Trump.
Pe X (fostul Twitter), Donald Trump Jr, fiul viitorului preşedinte american, a condamnat anularea alegerilor drept o ”nouă tentativă de a truca alegeri”.
Guvernul american şi-a reafirmat ”încrederea în instituţiile” româneşti şi a îndemnat toate părţile să ”menţină ordinea constituţională”.
Echipa de campanie a lui Georgescu a refuzat sâmbătă să comenteze percheziţiile. Însă el intenţionează să conteste anularea - pe care a catalogat-o drept o ”lovitură de statîn justiţie” -, la fel ca George Simion, liderul Partidului AUR (extremă dreapta), care l-a susţinut pe Georgescu în turul doi.
HOTĂRÂRE ILEGALĂ
Ieşit de nicăieri, Georgescu, al cărui mesaj ”România mai întâi”, devenit viral pe Internet, a sedus o parte a populaţiei sătulă de partidele tradiţionale, s-a clasat pe primul loc în primul tur, la 24 noiembrie, scoţându-i din joc pe favoriţii care proveneau din partidele de guvernământ.
Un critic al Uniunii Europene (UE) şi NATO, acest fost funcţionar de rang înalt, în vârstă de 62 de ani, s-a declarat vineri, în presă, în favoarea unei încetări totale a ajutării militare a Ucrainei vecine.
El urma să o înfrunte duminică pe proeuropeana de centru Elena Lasconi, care a apreciat că ”votul ar fi trebuit să aibă loc” şi care a condamnat o ”hotărâre ilegală”, ”care calcă în picioare democraţia”.
Preşedintele proeuropean Klaus Iohannis a salutat hotărârea. El rămâne în post până la alegerea succesorului său.
El a discutat sâmbătă cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula Von der Leyen.
Ei au căzut de acord asupra ”necesităţii consolidării securităţii social media”, a anunţat el pe X, în contextul în care UE tocmai şi-a consolidat supravegherea TikTok.
Rezultatul ”a polarizat (şi mai mult) societatea românească” şi ”există multă treabă de făcut” pentru garantarea faptului că noile alegeri ”vor fi libere, echitabile şi transparente”, a declarat AFP politologul Costin Ciobanu, care notează că problematica amestecului rus ”pare pertinentă în alte ţări”, deoarece, ”dacă s-a întâmplat o dată, cum să garantezi că acest lucru nu se va repeta?”.
Data noului scrutin urmează să fie stabilită de către viitorul Guvern, rezultat din recentele alegeri legislative, care au condus la un Parlament fragmentat, în care extrema dreaptă deţine o treime dintre mandate.
Patru partide proeuropene care formează o majoritate în Parlament au semnat săptămâna aceasta un acord în vederea unei coaliţii ”de uniune naţională”, însă negocierile încă nu au început. Până atunci, premierul social-democrat Marcel Ciolacu expediază afacerile curente.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...