Statele Unite au avertizat luni asupra unui atac iranian ”semnificativ” împotriva Israelului - în această săptămână -, şi se alătură mai multor state europene care cer Teheranului ”să renunţe” la acesta, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele iranian Massoud Pezeshkian a declarat că ţara sa are ”dreptul să răspundă” oricărei agresiuni împotriva sa, într-o convorbire la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz, care l-a îndemnat să evite o escaladare.

Statele unite ”împărtăşesc îngrijorarea” Israelului cu privire la un atac iminent al Iranului şi unor grupări aliate ale Teheranului în regiune, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului american al Securitţii Naţionale (NSC) John Kirby.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Washingtonul, care şi-a consolidat în ultimele zile prezenţa militară în Orientul Mijlociu, prevede, potrivit lui Kirby ”o serie de atacuri semnificative” care pot avea loc încă de ”săptămâna aceasta” ale Iranului şi ale unor grupări armate aliate ca Hezbollahul din Liban.

”SĂ RENUNŢE”

Acest subiect a fost abordat într-o convorbire la telefon, luni, de către preşedintele Joe Biden cu liderii francez, german, italian şi britanic.

Toţi au îndemnat Iranul, într-un comunicat comun publicat după aceea, ”să renunţe” la un atac care ar avea ”consecinţe grave” asupra securităţii regionale.

Cancelarul german, dar şi şeful Guvernului britanic Keir Starmer şi-au exprimat în mod direct îngrijorarea în convorbiri telefonice cu preşedintele iranian.

”Iranul nu va ceda niciodată presiunilor, sancţiunilor şi coerciţiei, dar consideră că are dreptul să răspundă agresorilor conform normelor internaţionale”, a declarat acesta din urmă, potrivt unui comunicat publicat de agenţia oficială iraniană de presă Irna, în urma unei convorbiri la telefon cu liderul german.

Casa Albă a recunoscut că, în cazul în care acest atac are loc, ”acest lucru ar putea cu siguranţă să aibă un impact asupra discuţiilor” prevzute joi cu privire la un armistiţiu în Fâşia Gaza şi o eliberare a unor ostatici israelieni care sunt ţinuţi în enclavă.

”OSTATICI”

Un purtător de cuvînt al aripii armate a Hamas a anunţat luni că combatanţii săi au ”ucis un ostatic” şi ”rănit două ostatice femei” în ”două incidente separate” în Fâşia Gaza, unde 111 israelieni sunt în continuare reţinuţi, dintre care 39 sunt morţi, potrivti armatei israeliene.

Iranul şi aliaţii săi au ameninţat Israelul cu o ripostă armată după asasinarea la 31 august, la Teheran, a liderului Hamas Ismail Haniyeh, atribuită Israelului, şi cu o zi înainte a liderului militar al Hezbollah Fuad Shukr într-un atca israelian la Beirut.

În aprilie, Teheranul a lansat un atac fără precedent cu dorne şi rachete împotriva teritoriului israelian, ca represalii faţă de un atac vizând Consulatul iranian la Damasc, atribuit Israelului.

Tensiunile sunt puternice în Liban, după luni de schimburi de tiruri la frontiera israliano-libaneză între puternic mişcare islamistă Hezbollah, aliata Hamasului, şi armata israeliană.

Armata israeliană îşi continuă ofensiva în Fâşia Gaza, în regiuni în care înfruntă o resurgenţă a Hamas şi grupărilor aliate acestuia.

Luni, bombardamente aeriene au vizat Khan Yunis şi Rafah, în sud, potrivit unor locuitori.

ŞCOALĂ

În nord, identificarea unor cadavre continua, în urma unui atac aerian israelian asupra unei şcoli, în care au fost ucişi 93 de palestinieni, potrivit Apărării Civile, sâmbătă, în oraşul Gaza.

Armata israeliană, potrivit căreia această şcoală era folosită de către Hamas şi Jihadul Islamic, a anunţat că atacul său a ”eliminat” 31 de combatanţi din cadrul celor două mişcări armate poalestiniene.

Israelul a promis să distrugă Hamasul, aflat la putere în Fâşioa Gaza din 2007 şi pe care-l consideră drept o organizaţie teroristă, la fel ca Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), după atacul care a avut loc pe teritoriul israelian care a antrenat moartea a 1.198 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţă întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

Ofensiva israeliană lansată ca represalii în Fâşia Gaza s-a soldat cu cel puţin 39.897 de morţi, porivit unor date de la Ministerul Sănătăţii din cadrul Guvernului Fâşiei Gaza, condus de către Hamas, care nu detaliază numărul civililor şi combatanţilor uicşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.