Opoziţia ungară s-a unit cu obiectivul de a obţine o victorie în alegerile muncipale de la Budapesta, prevăzute duminică, sperând să reuşească împotriva lui Viktor Orban ”lovitura de la Istanbul”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pentru prima oară după un deceniu, Partidul Fidesz (naţionalist-conservator) al premierului suveranist nu ar obţine o victorie zdrobitoare în capitala ungară, unde primarul în exerciţiu Istvan Tarlos înfruntă un candidat susţinut de principalele partide de opoziţie.

”Partidele şi-au dat seama până la urmă că o cooperare între ele este singura cale de a câştiga”, îşi exprimă satisfacţia Gergely Karacsony, liderul stângii locale, susţinut de formaţiuni politice de opoziţie, de la liberali şi până la Partidul Jobbik (dreapta radicală), care au anunţat că nu fac campanie împotriva sa.

Deja primar al arondismentului al 14-lea al Budapestei, Karacsony, în vârstă de 44 de ani, crede în şansele sale de a zgudui hegemnia Fidesz al lui Orban, care deţine primăria capitalei din 2010. Acest ales cu vederi ecologiste este uşor devansat, în sondaje, de către Istvan Tarlos, în vârstă de 71 de ani, un aliat al premierului.

”Recucerirea capitalei ar putea să deschidă o breşă în sistemul Orban”, dă asigurări AFP capul de listă al opoziţiei, după ce liderul ungar a fost reales triumfal la conducerea ţării în 2018, în al treilea mandat consecutiv.

Gergely Karacsony nu ezită să compare bătălia de la Budapesta cu recentele alegeri muncipale de la istanbul, fieful preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în care candidatul opoziţiei Ekrem Imamoglu a obţinut o victorie în iunie.

”Istanbulul a votat împotriva unei puteri iliberale agresive comparabile în numeroase aspecte, cu regimul lui Orban”, declara Karacsony după ce s-a dus la Istanbul în august, să se întâlnească cu Imamoglu.

CAMPANIE TOXICĂ

După întoarcerea la putere, în 2010, şi de-a lungul numeroaselor refome instituţionale, Viktor Orban este acuzat că a adus atingere statului de drept şi echilibrului puterilor în Ungaria.

Adversarii săi îi repoşează de asemenea faptul că a remodelat în avantajul său circumscripţiile electorale şi întregul sistem electoral al acestei ţări cu 9,8 milioane de locuitori, transfomând alternanţa politică într-o adevărată cursă cu obstacole pentru opoziţie.

În alegerile legislative din 2018, partidele de opoziţie au obţinut mai multe voturi decât Fidesz în toate circumscripţiile electorale din Budapesta.

Capitala ungară, cu un electorat cu vederi mai de centru decât în restul ţării, a fost iarna trecută teatrul unor importante manifestaţii antiguvernamentale.

Un semn al febrilităţii provocate de acest scrutin este faptul că actuala campanie electorală s-a desfăşurat într-o atmosferă nocivă, marcată de acuzaţii de corupţie, difuzarea unor înregistrări video intime ale unor aleşi locali acuzaţi de escapade şi provocări în serie.

Astfel, mitingurile lui Gergely Karacsony au fost perturbate în mai multe rânduri de susţinători ai puterii echipaţi cu portavoci la care difuzau muzică de circ gălăgioasă.

În al optulea arondisment al capitalei, candidatul unic al opoziţiei, bine plasat în vederea unei victorii, a asistat neputincios la o descindere a poliţiei la sediul său de campanie.

Operaţiunea, motivată prin suspiciuni de manipulare de date, a condus la o largă acoperire în presa apropiată Guvernului, în pofida faptului că justiţia nu a formulat până la urmă vreo acuzaţie împotriva acestui candidat, Andras Piko, şi a echipei sale.

Aceştia au denunţat o manipulare. ”Nu am mai văzut aşa ceva de la căderea comunismului”, a declarat pentru AFP Piko, în vârstă de 54 de ani, care a renunţat la munca sa de animator radio pentru a intra în arena politică, susţinut de speranţa înfrângerii Fidesz.

În alegerile legislative din 2018, opoziţia a crezut, de asemenea, că poate crea o surpriză şi că poate zdruncina majoritatea, dar a suferit o înfrângere usturătoare.

În alegerile municipale de duminică, ea poate nutri ambiţii în mari oraşe precum Misckolc sau Pecs, conduse de Fidesz, însă dreapta naţionalistă a lui Viktor Orban ar urma să rămână solid implantată în majoritatea localităţilor.

Analistul Andrea Virag, de la think-tankul Republikon consideră că ”opoziţia ar putea să se considere mulţumită dacă ar obţine victorii la Budapesta şi în cel puţin patru sau cinci oraşe mari”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.