Miniştrii Energiei ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns la un acord asupra reformei pieţei electricităţii, la Luxemburg, după mai multe luni de negocieri şi unor poziţii divergente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Am ajuns la un acord care corespunde mandatului pe care mi l-a dat preşedintele Republicii (Emmanuel Macron). Este un răspuns puternic dat Inflation Reduction Act american, care va permite protejarea pieţei europene de volatilitatea preţului energiilor fosile”, a anunţat marţi ministrul francez al Tranziţiei Energetice Agnès Pannier-Runacher.

Ea salută o victorie politică, inclusiv a Franţei - care apăra energia nucleară în Uniunea Europeană (UE), care se dotează astfel cu un instrument pentru a răspunde Inflation Reduction Act al lui Joe Biden.

Acest acord îi îndeamnă pe consumatori să aleagă o energie fără carbon, iar pe producători să investească în noi capacităţi cu carbon redus prin implementarea unor contracte pe termen lung, care să apere de volatilitatea preţutilor pe piaţă.

Franţa a marcat un punct decisiv, în contextul în care la deschiderea lucrărilor Consiliului, marţi, activele existente, adică parcul nuclear francez de 56 de reactoare nu erau acoperite text, iar versiunea finală le-a inclus.

Astfel urmează să se poată încheia contracte de diferenţă (CFD) cu privire la producţia de electricitate a parcului nuclear francez. Aceste contracte se aplică şi marilor instalaţii eoliene, fotovoltaice sau barajelor hidraulice.

Acest acord vizează să permită statelor membre UE să-şi atingă obiectivele în privinţa reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

”Prima victorie este politică. Ea oferă un cadru competitiv de piaţă investitorilor industriali, arată că ştim să ajungem la acorduri cu Germania şi demonstrează puterea Alianţei Europeane Nucleare”, apreciază ministrul francez.

Reguli consensuale în vederea protejării consumatorilor au fost implementate pentru a evita ca facturile să crească de trei sau patru ori.

În Franţa, consumatorii vor putea beneficia de preţuri corelate realităţii costurilor de producţie şi electricităţii.

Palatul Élysée salută ”o victorie franceză frumoasă, care nu mai expune consumatorii francezi preţului gazelor natirale”.

În prezent, preţurile electricităţii sunt legate de cele ale gazelor naturale.

”Este veste bună pentru factura francezilor, pentru că acest lucru va permite limitarea exploziei preţurilor atunci când preţul gazelor naturale atinge vârfuri pe plan internaţional”, a declarat miercuri, la postul Franceinfo, Agnès Pannier-Runacher.

Acest acord va conduce la o scădere medie a preţurilor electricităţii”, dă ea asigurări.

Acordul urmează să permită o ”consolidare a pieţei europene a electricităţii şi securizarea solidarităţii între ţările europene în domeniul furnizării de electricitate”, declară ea.

Acordul la care au ajuns miniştii Energiei ai Celor 27 urmează să freacă prin ”furcile caudine” ale Parlamentului European (PE), un lucru care poate dura câteva săptămâni sau luni.

Însă ”în implementarea sa, este un acord pentru anii următori”, a declarat la Franceinfo Agnès Pannier-Runacher.

”În prezent, facturile întreprinderilor sunt în 2024 sau adesea în 2025”, a declarat ea, adăugând că, astfel, impactul acestui acord urmează să fie resimţit în anii 2026 şi următorii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.