Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra primei etape a unui plan în vederea unei alocări ai veniturilor generate de active ruseşti ”îngheţate” reconstrucţiei Ucrainei, anunţă Belgia, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului European, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această etapă face să avanseze o dezbatere îndelungată şi delicată a unui punct de vedere juridic privind modul de utilizare a activelor statului rus care au fost blocate de către instituţii din Occident imediat după invazia Ucrainei de către Rusia, în urmă cu aproape doi ani.

Uniunea Europeană a blocat active în valoare de 200 de miliarde de euro aparţinând Băncii centrale a Rusiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Aproximativ 90% dintre aceste fonduri sunt gestionate de Euroclear - un organism internaţional de depozite de fonduri cu sediul în Belgia.

Opţiunea confiscării acestor bani şi alocării lor eforturilor de reconstrucţie a Ucrainei a fost exclusă, deoarece ea risca să zdruncine pieţele internaţionale şi să afecteze euro.

Unele ţări, inclusiv Belgia, au propus impunerea unei taxe fondurilor ”înggeţate”, care ar putea genera aproximativ trei miliarde de euro pe an în profitul Kievului.

Comisia Europeană (CE) a prezentat o propunere prudentă Celor 27, care prevede ca gestionarii unor depozite ca Euroclear să separe mai întâi dobânzile sau profiturile generate şi să le blocheze într-un cont separat.

Într-o a doua fază, pentru a pemite Ucrainei să profite de aceste fonduri, CE urmează să prezinte o nouă propunere cu privire la confiscarea şi folosirea lor.

CE a justificat această abordare - în etape - prin necesitatea de a fi extrem de prudentă împotriva unor blocaje juridice, posibile în continuare.

UE acţionează în acest subiect în coordinare cu statele membre G7, în vederea unei reuceri la maximum a acestor riscuri ale unor recursuri.

Costul total al reconstrucţiei Ucrainei se ridică la aproximativ 411 miliarde de dolari (380 de miliarde de euro), potrivit unei estimări făcute publice în martie 2023 de către Banca Mondială (BM), CE şi ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.