Anul acesta este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată, temperatura medie globală înregistrată până în prezent în acest an fiind cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media, a anunţat, joi, serviciul Copernicus Climate Change Service al Uniunii Europene, relatează Reuters.
Temperatura globală pentru perioada ianuarie-septembrie este, de asemenea, cu 1,4C mai mare decât media preindustrială (din anii 1850-1900), a adăugat institutul, în condiţiile în care schimbările climatice împing temperaturile globale spre noi recorduri, iar modelele meteorologice pe termen scurt determină, de asemenea, mişcările de temperatură.
Luna trecută a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global, cu 0,93C peste temperatura medie pentru aceeaşi lună în perioada 1991-2020, iar temperatura globală a lunii a fost cea mai atipică lună caldă din orice an din setul de date ERA5, care datează din 1940.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Oamenii de ştiinţă au declarat că schimbările climatice, combinate cu apariţia în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul şi centrul Oceanului Pacific, au alimentat recentele temperaturi record.
"Temperaturile fără precedent pentru această perioadă a anului observate în septembrie - după o vară record - au doborât recordurile cu o valoare extraordinară. Această lună extremă a împins anul 2023 în onoarea îndoielnică a primului loc - pe cale să fie cel mai cald an şi cu aproximativ 1,4C peste temperaturile medii preindustriale", a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus, într-un comunicat.
"La două luni de la COP28, sentimentul de urgenţă pentru o acţiune ambiţioasă în domeniul climei nu a fost niciodată mai critic", a spus ea, referindu-se la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice.
Anul trecut nu a fost un record, deşi lumea a fost cu 1,2C mai caldă decât în perioada preindustrială. Recordul anterior aparţinea anilor 2016 şi 2020, când temperaturile au fost în medie cu 1,25 grade C mai mari.
Temperatura medie a suprafeţei mării pentru luna septembrie peste 60°S-60°N a ajuns la 20,92C, ceea ce reprezintă cea mai mare temperatură înregistrată pentru luna septembrie şi a doua cea mai mare pentru toate lunile, după august 2023, a precizat Copernicus.
Analiza organismului se bazează pe miliarde de măsurători efectuate de sateliţi, nave, avioane şi staţii meteorologice.
Întinderea gheţii marine din Antarctica a rămas la un nivel record pentru această perioadă a anului, în timp ce întinderea gheţii din Marea Arctică este cu 18% sub medie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.