Un vas unicat, din perioada greco – romană, care a fost ascuns sub un pod şi predat unui reprezentant al Primăriei Orăştioara de Sus care apoi l-a aruncat la gunoi, a fost recuperat de către poliţiştii hunedoreni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale – Compartiment Patrimoniu Cultural Naţional şi cei ai Postului de Poliţie Orăştioara de Sus au recuperat vasul metalic din bronz, susceptibil a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional, joi, potrivit unui comunicat de presă, de vineri, al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Hunedoara. 

”În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii hunedoreni au stabilit faptul că, în data de 16.03.2017, un bărbat în vârstă de 43 de ani, din comuna Orăştioara de Sus, care efectua lucrări de defrişare în zona drumului de acces către cetatea Costeşti, a găsit ascuns sub un pod un vas metalic împachetat într-o pungă din plastic. Bărbatul a predat obiectul în cauză unui reprezentant al Primăriei Comunei Orăştioara de Sus, care, la rândul său, nu a întreprins demersuri legale în astfel de situaţii, ci a aruncat vasul în zona de salubritate a localităţii Costeşti”, se arată în comunicat.        

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
FOTO: Poliţia Hunedoara
FOTO: Poliţia Hunedoara

În cursul nopţii de joi spre vineri, poliţiştii au reuşit recuperarea vasului în cauză, care, la o primă evaluare, se pare că este o piesă unicat ce datează din perioada greco-romană, fiind utilizat în mediul dacic, şi este susceptibil a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional.      

Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirea răspunderii penale a celor implicaţi, urmând a se efectua încadrarea juridică a faptei şi a fi dispuse măsuri legale sub coordonarea Curţii de Apel Alba.

Şeful de post din comuna Orăştioara de Sus, judeţul Hunedoara, este cercetat sub control judiciar pentru luare de mită de la patru bărbaţi, căutători de comori, cercetaţi în acelaşi dosar pentru dare de mită şi care se află, de asemenea, sub control judiciar.

Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, în urma a 11 percheziţii făcute miercuri, având ca obiect activităţi de braconaj arheologic, un procuror al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de Florin Iulian Marc - şeful postului de poliţie din localitatea Oraştioara de Sus, judeţul Hunedoara, pentru patru infracţiuni de luare de mită.

Aceleaşi măsuri au fost dispuse şi faţă de Călin Corhan, Răduţ Stănilă Crişan, Emil Şerban şi Ioan Sergiu Sturza, căutători de comori, pentru dare de mită.

Procurorii au constatat că, în perioada 2013 - 2016, în judeţul Hunedoara, în Munţii Orăştie, zona Sarmizegetusa Regia – patrimoniu UNESCO, s-au derulat o serie de activităţi de braconaj arheologic, căutătorii de comori nedeclarând rezultatele acţiunii lor.

”Pentru ca şeful postului de poliţie să nu îndeplinească acte ce intrau în atribuţiunile sale de serviciu şi pentru a-i proteja în acţiunile ilegale pe care le desfăşurau, subsumate braconajului arheologic, cei patru inculpaţi căutători de comori au dat mită agentului sub forma efectuării unor lucrări de construcţii, precum şi a unor terenuri”, se arată în comunicat.

În urma percheziţiilor de miercuri au fost identificate mai multe obiecte din patrimoniul cultural naţional: patru denari romani imperiali şi patru monede din perioada lui Burebista. De asemenea, la domiciliul unuia dintre căutători a fost găsit un detector de metale neautorizat.

În acest caz, procurorul a acţionat împreună cu ofiţeri de investigare a criminalităţii economice din cadrul I.G.P.R.- D.I.C.E., precum şi cu lucrători din cadrul I.P.J. Alba şi I.P.J. Hunedoara. Totodată, procurorul a avut sprijinul operativ al Brigăzii Speciale de Intervenţie ”Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.