Un avion MIG 21 LanceR aparţinând Forţelor Aeriene Române s-a prăbuşit, luni, în judeţul Constanţa, în apropierea Aeroportului Mihail Kogălniceanu. La bordul avionului se afla doar pilotul, care s-a catapultat, fiind recuperat de echipele de salvare şi transportat la Spitalul Judeţean Constanţa cu un elicopter SMURD. El a fost transferat, cu o aeronavă militară, la o unitate medicală din Capitală. Ministerul Apărării Naţionale precizează că avionul decolase de la Feteşti, într-o misiune de instrucţie, iar în timpul manevrelor de aterizare ”pilotul a raportat o defecţiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcţionare ai acestuia”. În acest caz a fost deschis dosar penal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE 19:20 - Medic: Pilotul nu îşi poate mişca picioarele şi va fi supus unei intervenţii chirurgicale la coloană

Pilotul Adrian Stancu, rănit în urma prăbuşirii unui avion Mig 21 Lancer la Constanţa, nu îşi poate mişca picioarele, riscul de paralizie fiind foarte mare, şi va fi supus marţi unei intervenţii chirurgicale la coloană, au anunţat, luni după-amiază, medicii de la Spitalul Militar Central.

Conform comandantului spitalului, medicul Florentina Ioniţă-Radu,  bărbatul a fost adus la ora 16.45 la Unitatea Primire Urgenţe de la Spitalul Militar Central din Capitală, fiind evaluat de o echipă pluridisciplinară  formată din ortoped , neurochirug, terapie intensivă, specialist în chirugie buco-maxilo-facială, şi făcându-i-se o tomografie computerizată.

"Pacientul are un politraumatism prin catapultare, leziunile cele mai importante sunt leziunile de coloană vertebrală, are o fractură cu tasare de corp vertebral T4 şi L1, dar cea mai importantă afecţiune este tasarea corpului vertebral L1, care este o tasare cu deplasare de fragmente osoase care comprimă  canalul medular şi determină o parapareză, adică pacientul nu-şi poate mişca picioarele în acest moment", a explicat comandant, director general, general de brigadă medic conf. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu.

Pilotul mai are o contuzie toracică minoră şi o pleurezie minimă bilaterală, o contuzie craniană minoră şi o fractură de calcaneu.

Adrian Stancu va fi internat la Secţia de neurochirurgie şi până marţi dimineaţă se va afla la Terapie Intensivă pentru a fi stabilizat, urmând ca la ora 11.00 să înceapă operaţia la coloană.

"Pacientul a fost internat până marţi dimineaţă, în Terapie Intensivă,  unde se vor face proceduri complexe de sedare,  de analgezie, antibioterapie şi corticoterapie. Marţi dimineaţă la ora 11 este programată intervenţia chirugicală, medicii apreciind că este mult mai bine să se stabilizeze, întrucât din cauza hematomului local şi al intervenţiei complexe pe coloană, ,există un risc maxim de sângerare", a explicat medicul.

UPDATE 17:45 Dosar penal în urma prăbuşirii avionului

Parchetul Militar a deschis un dosar penal în urma prăbuşirii unui avion MiG 21 LanceR în judeţul Constanţa, pilotul reuşind să se catapulteze.

”La Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-a constituit un dosar penal privind accidentul aviatic produs în cursul zilei de luni în apropierea localităţii Constanţa. Evenimentul s-a produs în cursul procesului de aterizare şi a avut ca urmare catapultarea pilotului şi distrugerea aeronavei MIG 21 Lancer”, se arată într-un comunicat transmis de Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului instanţei supreme.

La locul incidentului se află un procuror militar pentru cercetarea la faţa locului.

UPDATE 14:40 Pilotul va fi adus în Capitală cu o aeronavă militară

Pilotul avionului MiG 21 LanceR care s-a prăbuşit în judeţul Constanţa va fi transferat de la Spitalul Judeţean la Spitalul Militar din Bucureşti, el urmând să fie preluat de o aeronavă militară de pe Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Constanţa, starea de sănătate a pilotului, în vârstă de 35 de ani, este bună, el având un traumatism de coloană vertebrală şi fiind conştient.

Pilotul este preluat de o ambulanţă de la SJU Constanţa şi dus la Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”, de unde va fi luat de o aeronavă militară.

UPDATE 12:24 MApN, despre prăbuşirea avionului: În timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecţiune majoră la motor

Ministerul Apărării Naţionale precizează că avionul MiG 21 LanceR care s-a prăbuşit lângă aeroportul Kogălniceanu decolase la ora 10.00 de la Feteşti, într-o misiune de instrucţie, iar în timpul manevrelor de aterizare, ”pilotul a raportat o defecţiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcţionare ai acestuia”. Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, iar avionul s-a prăbuşit, cazul fiind cercetat de Parchetul Militar.

Conform unui comunicat al MApN, locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronavă MiG 21 LanceR a Forţelor Aeriene Române, s-a catapultat luni, în jurul orei 11.15, în apropiere de aeroportul Mihail Kogălniceanu, în zona localităţii Nazarcea, judeţul Constanţa, în timpul executării manevrelor de aterizare.

Pilotul este conştient şi se află în stare stabilă. El a fost recuperat, i s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi a fost transportat pe cale aeriană la Spitalul Judeţean Constanţa, precizează MApN.

Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti, decolase în jurul orei 10.00 de pe baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exerciţiului ”Thracian Eagle 2017”, care se desfăşoară împreună cu forţele aeriene bulgare.

”După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecţiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcţionare ai acestuia. Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbuşindu-se în zona menţionată, în afara ariilor locuite”, se arată în comunicat.

Cazul este cercetat de Parchetul Militar, conform procedurilor legale, iar circumstanţele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, mai precizează MApN.

UPDATE 12:05 Prefect: Pilotul avionului prăbuşit, recuperat de echipele de salvare; el este în stare bună

Pilotul avionului MIG 21 LanceR aparţinând Forţelor Armate Aeriene care s-a prăbuşit în judeţul Constanţa s-a catapultat a fost recuperat de către echipele de salvare, fiind preluat de un elicopter SMURD pentru a fi transportat la spital, a declarat pentru News.ro prefectul de Constanţa, Adrian Nicolaescu. El a precizat că pilotul este în stare bună.

FOTO - IGSU
FOTO - IGSU

Prefectul Adrian Nicolaescu a declarat că pilotul a fost recuperat de către echipele de salvare şi urcat în elicopterul SMURD, aflându-se în drum spre Spitalul Judeţean Constanţa.

Potrivit primelor informaţii, acesta este conştient şi ar fi suferit un traumatism de coloană lombară. El va fi supus investigaţiilor medicale la unitatea spitalicească, a mai spus sursa citată.

FOTO - IGSU
FOTO - IGSU

Un avion MIG 21 Lancer s-a prăbuşit în judeţul Constanţa, pilotul s-a catapultat

Un avion MIG 21 LanceR s-a prăbuşit, luni, în judeţul Constanţa, în apropierea Aeroportului Mihail Kogălniceanu. La bordul avionului se afla doar pilotul, care s-a catapultat, potrivit primelor informaţii. 

Primele informaţii furnizate de autorităţi arată că pilotul ar fi reuşit să se catapulteze, iar conform reprezentanţilor aeroportului o ambulanţă a ajuns la faţa locului pentru a-l prelua pe pilot, intervenţia de salvare fiind în curs. 

Surse medicale afirmă că pilotul s-ar afla în stare de inconştienţă.

FOTO - IGSU
FOTO - IGSU

Potrivit prefectului de Constanţa Adrian Nicolaescu, la faţa locului s-au deplasat echipaje din cadrul ISU Dobrogea, Serviciului Judeţean de Ambulanţă, dar şi din partea Aeroportului Mihail Kogălniceanu.

Aparatul de zbor prăbuşit, MIG 21 LanceR, aparţine Forţelor Armate Aeriene şi se afla într-o misiune de antrenament.

Potrivit primelor informaţii furnizate de reprezentanţii aeroportului, avionul militar s-a prăbuşit la aproximativ 8 kilometri distanţă de pista de sud a Aeroportului Mihail Kogălniceanu. De altfel, avionul decolase de pe acest aeroport cu puţin timp înainte de prăbuşire.

Forţele Aeriene Române au primit în dotare primul avion MiG-21F-13 în anul 1962, iar ulterior au intrat în serviciu variantele MiG-21 PF (denumire locală MiG-21RFM), MiG-21 PFM (denumire locală MiG-21RFMM), MiG-21M şi MiG-21MF. De-a lungul timpului au intrat în dotarea Forţelor Aeriene peste 400 de avioane MiG-21, ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982. MiG-21 a fost proiectat ca un avion de interceptare de front, destinat să execute misiuni în condiţii meteorologice normale şi a zburat pentru prima dată în anul 1957. 

Avionul a intrat în producţie de serie în anul 1958, fiind echipat cu un motor cu reacţie Tumanski R-11, atingând forma finală un an mai târziu sub denumirea MiG-21F. În anul 1992, Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare a aparatelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne. Programul de modernizare a vizat crearea unor variante ale avionului, având la bază o configuraţie comună, în funcţie de misiunile pe care urmau să le execute: MiG-21 LanceR A (pentru misiuni aer-sol), LanceR B (versiune de instruire) şi LanceR C (optimizate pentru misiuni aer-aer).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.