Prefectul judeţulu Neamţ, George Lazăr, a declarat la Digi 24, că Spitalul Judeţean Neamţ - unde un incendiu s-a solat cu moartea a zece persoane - a greşit pentru că a mutat secţia ATI de la etajul 3 la etajul 2 fără vreo aprobare din partea Direcţiei de Sănătate Publică. Managerul Spitalului Judeţean Neamţ Lucian Micu a precizat că ambele etaje erau folosite ca secţii ATI erau avizat de DSP Neamţ şi pacienţii erau frecvent mutaţi între secţie. „Probabil confuzia s-a creat datorită faptului că noi am mai gândit un compartiment unde putem să mai mutăm încă 4 paturi şi să creştem capacitatea ATI, însă în această încăpere nouă nu au fost nici pacienţi, nici aparatură. Practic nu era funcţională”, a adăugat Micu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE „Mă tem că este o informaţie care ori nu a fost înţeleasă bine de către cei care au lansat-o pe piaţă, fie sunt alte interese în spate. Şi etajul 2 şi etajul 3 sunt secţii ATI cu circuite avizate de Direcţia de Sănătate Publică Piatra Neamţ. Aceste mutări de pacienţi între etajul 2 şi 3 se fac frecvent. Nu e practic nicio noutate. Probabil confuzia s-a creat datorită faptului că noi am mai gândit un compartiment unde putem să mai mutăm încă 4 paturi şi să creştem capacitatea ATI, însă în această încăpere nouă nu au fost nici pacienţi, nici aparatură. Practic nu era funcţională. Tot ceea ce s-au făcut mutări de pacienţi, se fac frecvent între etajele 2 şi 3, chiar acum din nou operaţionalizăm la etajul 3 secţie ATI pentru persoane care necesită intubare, astfel încât zona de care se face vorbire nu era inclusă încă în circuitul ATI şi nici nu funcţiona”, a afirmat Lucian Micu duminică la Antena 3.

Chestionat dacă erau compartimentări cu rigips la secţia ATI, managerul spitalului a răspuns: „Zona care a fost afectată de incendiu nu a avut nicio legătură cu compartimentările care s-au făcut. Sunt două saloane vechi ATI şi acolo au fost persoanele ieri în cele două saloane”.

Întrebat dacă are informaţii despre cât de veche era instalaţia spitalului, Micu a replicat: „Nu am reuşit să aflu această informaţie. Ne-am canalizat foarte mult atenţia pe operaţionalizarea cel puţin a unui salon ATI. În continuare, aşa cum ştiţi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ e spital suport COVID. În ce moment oricărui pacient internat în spital i se poate degrada starea de sănătate şi atunci este vital să operaţionalizăm cât mai repede o secţie ATI, acolo unde să poată primi îngrijire medicală cei a căror stare de sănătate se deteriorează”.

El a mai spus, chestionat despre faptul că apelul la 112 a fost dat la 18.46, însă incendiul izbucnise deja de 10 minute, că nu cunoaşte aceste detalii, însă cadrele medicale au intervenit cu extinctoare, însă intensitatea incendiului era foarte mare.

„Nu cunosc aceste detalii. Cu siguranţă vor fi anchete ale instituţiilor statului. Din câte înţeleg, într-o primă etapă, s-a încercat intervenţia din partea cadrelor medicale pentru stingerea acestui incendiu. El a avut o intensitate foarte mare şi probabil ulterior şi-au dat seama că nu pot rezolva singuri şi au apelat la 112. Nu aş vrea să intru într-o zonă a speculaţiilor. Fiind această acţiune de cercetare în curs, preferăm să nu facem alte declaraţii până la clarificarea tuturor aspectelor care au dus la producerea incendiului”, a conchis managerul spitalului Neamţ.

ŞTIREA INIŢIALĂ "Secţia care a ars a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP. Cu toate că era o modificare a structurii, nu s-a făcut adresa la DSP, era obligatoriu ca spitalul să facă acest lucru", a declarat prefectul de Neamţ, George Lazăr. 

"La etajul 2 s-au făcut în ultimele zile lucrări în regie proprie pentru a mari capacitatea secţiei de ATI, care până acum funcţiona la un etaj mai sus. E doar o teorie, o supoziţie, încă nu a fost confirmată, că această mutare nu a respectat cadrul legal şi nu au fost verificări din partea celor care aveau competenţă şi răspundeau tehnic pentru această modificare. Specialiştii de la ISU, parchetul, poliţiştii, criminalistii trebuie să stabilească date concrete în urmă anchetei. Acum sunt nişte date care se desprind din discuţiile avute cu cadrele medicale şi cei de la ISU. A fost un fel de "hei-rup" de a muta secţia de la etajul 3 la etajul 2, efectuând lucrări pe cont propriu. Spitalul a greşit că a făcut lucrările fără aprobare", a conchis prefectul, la Digi 24.

Zece pacienţi au decedat şi şapte persoane, inclusiv un medic, sunt în stare gravă în urma incendiului izbucnit sâmbătă la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.

Şeful IGSU Dan Paul Iamandi a declarat duminică noaptea că a dispus crearea a două comisii vizând incendiul de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ soldat cu moartea a zece persoane. Una dintre comisii va determina cauza probabilă a incendiului, iar cea de a doua va verifica respectarea condiţiilor de autorizare, frespectiv dacă în ultima perioadă s-au făcut modificări care impuneau solicitarea unei autorizaţii de la ISU. La rândul său, premierul Ludovic Orban a susţinut că, din declaraţiile făcute în urmă cu câteva zile de managerul spitalului se ştie că erau prevăzute lucrări de instalaţii pentru mărirea numărului de paturi la ATI.

”Din declaraţiile managerului spitalului făcute cu câteva zile înainte, se ştie că au fost prevăzute nişte lucrări de instalaţii care au fost prezentate ca fiind destinate creşterii numărului de paturi la Terapie Intensivă. De asemenea, există informaţii privitoare la mutarea de la et 3 la etajul 2 a pacienţilor de la Terapie Intensivă. Nu ne hazardăm să dăm niciun fel de interpretare”, a subliniat prim-ministrul.

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.