Fostul ministru al Turismului Elena Udrea şi fosta şefă DIICOT Alina Bica au fost reţinute de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica, a anunţat instituţia, care a precizat că ele au fost ridicate de pe stradă. Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a afirmat că instanţa va ţine cont, cu siguranţă, de faptul că fostul ministru are un copil de câteva zile, care nu poate fi despărţit de mamă, potrivit legislaţiei din Costa Rica, dar şi de statutul de azilant, din care decurge dreptul de a nu fi extrădat. Avocatul a mai spus că, în opinia sa, şansele ca Elena Udrea şi Alina Bica să fie aduse în ţară pentru a-şi ispăşi pedeapsa sunt "zero". Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, legat de reţinerea Elenei Udrea, că procedura de extrădare va parcurge etapele legale, el spunându-le jurnaliştilor să nu facă "din acest personaj" un subiect naţional.
UPDATE - Avocat: Şansele ca Elena Udrea şi Alina Bica să fie aduse în ţară pentru a ispăşi pedeapsa sunt zero
Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, spune că şansele ca aceasta şi Alina Bica să fie aduse în ţară pentru a-şi ispăşi pedeapsa sunt "zero", adăugând că în cazul fostului ministru intervine legislaţia pentru protecţia drepturilor copilului. El a explicat că fiica Elenei Udrea, aflată acum în grija bunicii şi a tatălui ei, este cetăţean costarican, iar legea de acolo interzice separarea copilului de părinţii săi. Referitor la Alina Bica, el a spus că infracţiunea pentru care a fost condamnată nu are corespondent în legislaţia din Costa Rica.
"Este posibil să se dispună şi o măsură preventivă pe perioada soluţionări cererii de extrădare, dar sperăm ca această măsură să fie doar una de supraveghere. Va fi luată în discuţie şi această cerere (de azil - n.r.), nu ştiu dacă aceeaşi instanţă va soluţiona cererea", a declarat, joi, avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu.
Întrebat ce şanse sunt ca Elena Udrea şi Alina Bica să fie aduse în ţară pentru a-şi ispăşi pedeapsa, avocatul a spus: "După opinia mea, care e o opinie personală, şansele sunt zero. Am foarte multe argumente".
De asemenea, întrebat dacă Elena Udrea are drepturi speciale pentru că este mamă, el a spus că este vorba despre drepturile copilului.
"Drepturile se referă la drepturile de protecţie a copilului pentru că fiica Elenei Udrea este cetăţean costarican, iar legea de protecţia a copilului din Costa Rica interzice separarea copilului de părinţii ei. De aceasta vă spuneam că şansele sunt zero. Iar în privinţa Alinei Bica, din câte ştiu eu, condamnată fiind pentru o infracţiune de favorizarea făptuitorului, infractorului, ştiu că această infracţiune nu-şi are corespondent în legislaţia din Costa Rica şi ca atare nu poate fi pusă în aplicare, este chiar şi o prevedere în convenţia internaţională semnată de Costa Rica", a explicat el.
Referitor la fetiţa Elenei Udrea, avocatul a spus că "în acest moment se află în grija bunicii ei, mama doamnei Elena Udrea, şi în grija tatălui fetiţei, domnul Adrian Alexandrov, la domiciliul lor din Costa Rica".
Întrebat de ce acum au fost reţinute cele două, avocatul a spus: "Asta este cea mai bună întrebare, am să mă abţin să dau un răspuns".
UPDATE - IGPR: Elena Udrea şi Alina Bica, localizate şi reţinute în urma schimbului de date prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din Poliţia Română
Poliţia Română a anunţat, joi dimineaţă, reţinerea Elenei Udrea şi a Alinei Bica, în Costa Rica, în urma schimbului de date şi informaţii transmise prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
"În urma schimbului de date şi informaţii transmise prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în cursul acestei nopţi, în Costa Rica, au fost localizate şi reţinute Udrea Elena Gabriela şi Bica Alina Mihaela", a anunţat Inspectoratul General al Poliţiei Române.
UPDATE - Ministrul Justiţiei, despre reţinerea Elenei Udrea: Procedura de extrădare va parcurge etapele legale. Să nu facem din acest personaj un subiect naţional
"Haideţi să nu faceţi din acest personaj un subiect naţional. Procedura de extrădare va parcurge etapele legale. Pentru mine nu este un subiect Elena Udrea (...) Da, este un cetăţean care a comis infracţiuni, un cetăţean condamnat definitiv şi dat în urmărire. De ce nu veniţi şi pentru alţi condamnaţi din străinătate să mă întrebaţi ce se întâmplă cu ei", a declarat ministrul Justiţiei.
UPDATE - Avocat: Cu siguranţă instanţa nu va dispune extrădarea Elenei Udrea, mai ales că fetiţa are cetăţenie costaricană, una dintre prevederi fiind că un copil nu trebuie despărţit de mamă
"În acest moment Elena Udrea este la sediul Interpol pentru a fi dusă la o instanţă din Costa Rica. Nu am vorbit cu Elena Udrea, am vorbit cu Adrian (Adrian Alexandrov, iubitul fostului ministru - n.r.). Mi-a spus ce s-a întamplat, că era lângă o cafenea din zona în care locuieşte şi s-a prezentat cineva de la Interpol, care a invitat-o la sediu pentru procedura de extrădare la solicitarea statului român", a declarat avocatul Veronel Rădulescu, la Digi 24.
El a spus că Elena Udrea va fi dusă în instanţă, care va analiza toate aspectele, inclusiv faptul că are o fetiţă de câteva zile şi faptul că are statutul temporar de azilant. Avocatul a afirmat că, din punctul său de vedere, instanţa nu va dispune extrădarea.
"Din punctul meu de vedere, instanţa nu va dispune extrădarea Elenei Udrea, mai ales că fetiţa are cetăţenie costaricană, cu drepturi protejate de autorităţile din Costa Rica, una dintre prevederi fiind că un copil nu trebuie despărţit de mama lui", a declarat avocatul.
El a precizat că Udrea are statutul de azilant pe o perioadă de un an şi că unul din drepturi este, în această perioadă, că nu poate fi extrădată, la o eventuală cerere a unui stat. Avocatul a mai spus că nu ştie ca Udrea să fi aplicat pentru obţinerea cetăţeniei costaricane, dar probabil că este o posibilitate legală, având în vedere cetăţenia copilului.
Veronel Rădulescu a explicat că pe perioada derulării procedurii există şi varianta arestării preventive, dar nu se va merge pe această variantă: "Există si varianta arestării preventive pe perioada procedurii de extrădare, dar, dată fiind situaţia cu copilul, nu se va merge pe această variantă".
Elena Udrea şi Alina Bica, reţinute de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica
Conform Organismului de Investigaţii Judiciare din Costa Rica,. Udrea, acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu, a fost reţinută pe stradă, la ora locală 10:00, iar Bica, acuzată de luare de mită şi corupţie, a fost reţinută tot pe stradă, patru ore mai târziu. Acţiunea a fost realizată în colaborare cu Direcţia de Informaţii şi de Securitate Naţională.
Ambele aveau alertă roşie în baza de date Interpol, precizează instituţia.
Ele nu pot fi extrădate imediat, dar vor fi prezentate Tribunalului din San Jose, împtriva lor putând fi decise măsuri preventive până când autorităţile pentru migraţie vor decide dacă le vor acorda statut de refugiat, aşa cum au solicitat.
Elena Udrea a anunţat în 20 septembrie că a născut o fetiţă, avocatul ei, Veronel Rădulescu, declarând că din acel moment nu mai există nicio şansă ca aceasta să fie extrădată, întrucât copilul va primi cetăţenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă.
Elena Udrea a fost condamnată în 5 iunie de instanţa supremă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul "Gala Bute" şi se află în Costa Rica din luna februarie, fiind dată în urmărire.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis luni instituirea sechestrului pe toate bunurile deţinute de Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale în dosarul Hidrolectrica, în care fostul ministru, care se află în Costa Rica, este trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de Dan Andronic. În acest dosar, Elena Udrea şi Dan Andronic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în 20 decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor, respectiv mărturie mincinoasă, Elena Udrea fiind acuzată că a cerut cinci milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu pentru ca în schimb să intervină pentru menţinerea contractului între Hidrolectrica şi firma acestuia.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în 25 iunie că şi-a îndeplinit la timp şi complet obligaţiile care îi revin cu privire la procedurile de extrădare în cazul Elenei Udrea, anterior el spunând că extrădarea este posibilă şi în absenţa unui tratat de extrădare între România şi Costa Rica.
Alina Bica a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru ”favorizarea făptuitorului”.
Fosta şefă a DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica. Soţia omului de afaceri Ovidiu Tender declara însă, la jumătatea lunii iunie,, la instanţa supremă, că Bica nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.
Fotografii cu cele două în Costa Rica au apărut pe Facebook la începutul lunii martie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.