Doi bărbaţi din judeţele Neamţ şi Argeş şi-au pierdut viaţa după ce au fost luaţi de viituri, astfel că numărul victimelor inundaţiilor a ajuns duminică la patru. Patru drumuri naţionale din judeţele Neamţ, Harghita şi Suceava rămân închise, în urma ploilor abundente din ultima perioadă care au dus la scurgerea aluviunilor şi la acumulări de apă pe carosabil. Hidrologii au prelungit avertizările de inundaţii, astfel că până lunil la ora 16.00 se vor afla sub cod portocaliu râuri din nouă judeţe din Moldova, iar o avertizare cod galben va fi în vigoare până marţi, vizând râuri din unsprezece judeţe. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat duminică seară că situaţia s-a stabilizat, autorităţile acţionând acum pentru îndepărtarea efectelor. Dan a precizat că a discutat cu comisarul european Corina Creţu despre posibilitatea activării mecanismului fondului de solidaritate al Uniunii Europene în cazul României, pentru a-i ajuta pe oamenii din zonele afectate cu alimente şi cu repararea gospodăriilor distruse de ape. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a spus la rândul său că unul dintre cele mai importante efecte ale inundaţiilor este prăbuşirea podului de cale ferată din comuna Budila, judeţul Braşov, având în vedere că s-ar fi putut produce o tragedie dacă în momentul în care a lovit viitura pe şină ar fi trecut un tren.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI MapN: Aproximativ 190 de militari au intervenit în ultimele două zile în judeţele Bacău, Braşov, Buzău şi Covasna, unde au avut loc inundaţii puternice. FOTO
CITEȘTE ȘI Vrancea: Bărbatul dispărut de vineri, în timpul inundaţiilor, a fost găsit în viaţă
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

UPDATE - Carmen Dan: Situaţia inundaţiilor s-a stabilizat, au fost afectate 35 de judeţe. În mod cert aşteptăm mecanismul fondului de solidaritate al UE

"Situaţia s-a stabilizat, am terminat etapa de intervenţie pentru salvarea vieţilor, acum acţionăm pentru îndepărtarea efectelor inundaţiilor. Suntem după o perioadă lungă de luptă, vârful de intensitate a fost sâmbătă, când au fost şi codurile roşii de inundaţii. Din păcate, în aceste cinci zile au fost înregistrate efecte mai mult sau mai puţin grave. Aceste efecte s-au făcut simţite în 35 de judeţe, 185 de localităţi şi în Capitală. O arie foarte mare şi o încercare foarte grea pentru autorităţi”, a declarat ministrul de Interne duminică seară într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Întrebată dacă ar fi putut fi evitat decesul celor patru persoane din cauza vremii, inclusiv a copilului de 13 ani lovit de fulger, Carmen Dan a spus că pompierii, forţele de ordine, transmit tot timpul informări şi recomandări pe care cetăţenii ar trebui să le respecte. "Noi le spunem oamenilor ce trebuie să facă, să se adăpostească. Cetăţeanul din Argeş care s-a aventurat să treacă cu calul un râu înot era cu siguranţă informat şi totuşi s-a aventurat. Iată că natura îşi cere tributul”, a subliniat Dan.

Ministrul de Interne a preizat că nu mai sunt localităţi izolate şi că luni va prezenta premierului un bilanţ al pagubelor.

Carmen Dan a mai spus că a discutat cu comisarul european Corina Creţu despre posibilitatea activării mecanismului fondului de solidaritate al Uniunii Europene în cazul României. "În mod cert aşteptăm mecanismul fondului de solidaritate. Am vorbit cu doamna comisar european Corina Creţu despre acest aspect. Ne interesează să acţionăm pentru ajutorul oamenilor şi pe aces segment, pe asigurarea bunurilor şi refacerea gospodăriilor”, a declarat ministrul.

La rândul său, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că cel mai important efect pe care l-au avut inundaţiile din ultimele zile este prăbuşirea podului de cale ferată din Braşov, în condiţiile în care, dacă în momentul viiturii ar fi trecut un tren, ar fi avut loc o tragedie.

"Unul dintre cele mai importante efecte este prăbuşirea podului de cale ferată. Putea fi o tragedie dacă trecea un tren. Vârful a trecut”, a spus Arafat.

 

Potrivit şefului DSU, duminică seară sunt evacuate 138 de persoane din trei judeţe.

UPDATE - Circulaţia rutieră este în continuare închisă pe patru drumuri naţionale din cauza inundaţiilor

Circulaţia rutieră este în continuare închisă duminică seară din cauza inundaţiilor pe patru drumuri naţionale din judeţele Neamţ, Suceava şi Harghita, potrivit Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Astfel, rămân închise DN 11B, în localitatea Sânzieni, la limita judeţelor Covasna şi Harghita, DN 15, în localitatea Bistricioara din judeţul Neamţ, DN 2H, în localitatea Milişăuţi din judeţul Suceava şi DN 2L, în localitatea Soveja din judeţul Neamţ, a anunţat, duminică seară, CNAIR.

UPDATE - Cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din nouă judeţe până luni la ora 16.00; unsprezece judeţe, sub cod galben până marţi

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), de duminică, de la ora 12.00, până marţi, la ora 16.00, este în vigoare o avertizare cod galben pentru râurile din bazinele hidrografice Olt (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu), Siret - sector aval confluenţă cu râul Suceava (judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Prut - sector amonte Ac. Stânca Costeşti, Jijia, Prut - afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi).

Pentru râuri din nouă judeţe, până luni la ora 16.00, este în vigoare o avertizare cod portocaliu. Aceasta vizează râurile Olt (judeţele Harghita, Covasna şi Braşov), Siret (judeţele Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi) şi Prut.

Hidrologii spun că se vor înregistra creşteri de debite şi niveluri ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşirea cotelor de apărare.  

UPDATE - MAI: 45 de persoane din localităţile afectate de inundaţii, evacuate de pompieri sâmbătă noapte; situaţia revine la normal în zonele afectate

Traficul rutier este afectat pe cinci drumuri naţionale şi pe 13 drumuri judeţene, iar traficul feroviar este întrerupt pe două tronsoane de cale ferată, iar cinci localităţi din Covasna, Harghita şi Suceava sunt nealimentate cu energie electrică în urma inundaţiilor, arată ultimul bilanţ transmis duminică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Pe parcursul nopţii, s-a intervenit pentru evacuarea a 45 de persoane, iar situaţia revine la normal în zonele afectate, afirmă MAI.

a această oră nu mai sunt atenţionări sau avertizări meteorologice în vigoare. Mai sunt valabile avertizări hidrologice pana astăzi, la ora 16.00, respectiv mâine, la ora 16.00.

Localitatea Băcel, Covasna. FOTO - Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Localitatea Băcel, Covasna. FOTO - Inquam Photos / Liviu Florin Albei

În acest moment, traficul rutier este afectat pe cinci drumuri naţionale şi 13 drumuri judeţene, iar traficul feroviar este întrerupt pe două tronsoane de cale ferată, secţia 205 Băbeni - Alunu la km feroviar 34+400 de metri şi secţia de cale ferată 403 Braşov - Întorsura Buzăului, la Budila, după ce podul feroviar din localitate a fost dărâmat de viituri.

De asemenea, la primele ore ale diminetii se înregistrau întreruperi în alimentarea cu energie electrică în cinci localităţi din trei judeţe - Covasna, Harghita şi Suceava - unde erau afectaţi peste 200 de consumatori, şi se acţionează pentru remedierea situaţiilor.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Neamţ a fost convocat în această dimineaţă pentru analizarea situaţiei de pe râurile Siret şi Moldova, unde s-au înregistrat creşteri ale debitelor şi luare măsurilor necesare, mai precizează MAI.

Conform MAI,  situaţia revine la normal în zonele afectate, unde s-a intervenit t cu peste 20.000 de angajaţi şi aproximativ 7.400 mijloace tehnice.

 

"După finalizarea intervenţiilor în zonele afectate, autorităţile locale vor face evaluarea pagubelor produse şi se vor analiza variantele pentru sprijinirea populaţiei în vederea refacerii locuinţelor afectate", adaugă sursa citată.

Localitatea Băcel, Covasna. FOTO - Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Localitatea Băcel, Covasna. FOTO - Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Neamţ: Bărbat găsit decedat, după ce a fost luat de viituri; este a patra victimă a inundaţiilor

Un bărbat de 48 de ani din judeţul Neamţ dispărut de sâmbătă a fost găsit decedat, după ce a fost luat de o viitură în timp ce strângea lemne din albia unui pârâu, fiind a patra victimă a inundaţiilor din ultimele două zile.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, autorităţile au fost alertate sâmbătă în jurul prânzului de dispariţia unui bărbat de 48 de ani din localitatea Gârcina care strângea lemn din albia pârîului Cuejdi. Un vecin a fost anunţat de către soţia bărbatului de dispariţia acestuia şi a început să îl caute în zonă, dar apoi a sunat la 112, acesta fiind căutat de pompieri până la lăsarea întunericului, fără succes însă.

Duminică dimineaţă, trupul bărbatului a fost văzut de către un localnic în pârâu, în zona staţiei de betoane Dărmăneşti, iar la faţa locului s-a deplasat un echipaj de pompieri care a recuperat trupul victimei. 

 

După finalizarea acestei intevenţii, pompierii au mai fost solicitaţi să intervină pentru salvarea unei persoane din Siret, în zona balastierei Horia. Aceasta rămăsese izolată într-o balastieră de pe râul Siret, în comuna Horia, iar la acestă oră ISU Neamţ intervine cu un echipaj cu barcă de la Detaşamentul Roman pentru salvarea persoanei respective.

UPDATE - Argeş: Un bărbat a murit după ce a fost luat de ape în timp ce încerca să traverseze pe cal râul Doamnei

Un bărbat care a încercat să traverseze călare râul Doamnei în judeţul Argeş a murit după ce a fost luat de curenţii puternici, el fiind găsit în stop cardio-respirator şi neputând fi resuscitat. Autorităţile din judeţ spun că bărbatul fusese avertizat că nivelul apei a crescut, dar a ignorat avertismentele. 

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, bărbatul avea 40 de ani şi a murit, sâmbătă seară, după ce a fost luat de ape în localitatea Corbi, în timp ce încerca traverseze călare râul Doamnei. Conform sursei citate, deşi autorităţile i-au avertizat pe săteni, iar localnicii au insistat ca bărbatul să nu se aventureze în apele al căror nivel a crescut mult în urma ploilor, bărbatul a ignorat avertismentele şi a încercat să traverseze râul pe cal, el fiind luat de curenţii puternici.  

El a fost scos din apă de către pompierii care au intervenit cu o barcă pneumatică, însă în momentul în care a fost găsit era în stop cardio-respirator, iar manevrele de resuscitare aplicate timp de 45 de minute nu au avut rezultat.

Pompierii recomandă populaţiei din zonele aflate sub avertizări meteorologice şi hidrologice să respecte indicaţiile autorităţilor şi să nu intre în zonele unde se produc viituri puternice. Apele râului Doamnei au crescut foarte mult în zona localităţilor Nucşoara, Corbi, Domneşti, Pietroşani şi Dârmăneşti, în urma ploilor torenţiale din ultimele zile. 

Sâmbătă şi-au pierdut viaţa două femei din judeţele Botoşani şi Vrancea. Victimele sunt o bătrână în vârstă de 81 de ani din judeţul Botoşani, peste care s-a prăbuşit tavanul locuinţei, în urma ploilor puternice, şi o femeie de 70 de ani din judeţul Vrancea, care dispăruse de acasă de vineri seară, iar sâmbătă a fost găsită decedată, în zona unui pârâu. De asemenea, în judeţul Vrancea este căutat de două zile un bărbat de 68 de ani din localitatea Sihlea. Conform sesizării, bărbatul ar fi plecat vineri de acasă spre pădurea Bogza şi nu a mai revenit.

Localitatea Băcel (Covasna). FOTO - Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Localitatea Băcel (Covasna). FOTO - Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Cinci drumuri naţionale rămân închise în urma inundaţiilor

Conform Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, în judeţul Vrancea circulaţia rutieră s-a reluat pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone pe DN2 (E85) Adjud - Focşani. Traficul fusese întrerupt total la ieşirea din Adjud către Tiţiţa, iar în continuare rămâne restricţia pentru tonajul mare.

Duminică dimineaţă, mai sunt închise patru drumuri naţionale: în judeţul Neamţ, DN15 Borsec - Poiana Largului, în localitatea Poiana Teiului (între kilometrii 237+800 de metri şi 238+100 de metri); în judeţul Harghita - DN11B Cozmeni - Târgu Secuiesc, în zona localităţii Casinu Nou (kilometrul 23), în judeţul Covasna - DN11B Târgu Secuiesc - Cozmeni, în zona localităţii Valea Seacă (kilometrul 12) şi în judeţul Vâlcea - DN7D Câineni - Perişani, pe tronsonul kilometric 15+830 – 15+900 de metri.

De asemenea, circulaţia rutieră este oprită şi pe DN 2H, în localitatea Milişăuţi, judeţul Suceava, pe podul de pe râul Suceava, din cauza fisurilor apărute pe acesta ca urmare a ploilor abundente din ultima perioadă. Traficul va fi deviat pe rutele ocolitoare de pe DN 2 şi DN 17A.

Se circulă îngreunat în judeţul Bacău, pe DN11, pe tronsoanele Bacău - Oneşti (în zona localităţii Sănduleni) şi Oneşti - Târgu Secuiesc (în zona localităţii Poiana Sărată).

Duminică dimineaţă, circulaţia este oprită şi pe şapte drumuri judeţene: în judeţul Bacău - DJ 116 Pângăreşti - Oituz, în localitatea Bahna, DJ 252B Răcătău de Jos - Pînceşti, DJ 117 Poduri - Berzunţi şi DJ 112A Târgu Trotuş - Tuta; în judeţul Covasna - DJ 121 Târgu Secuiesc - Covasna, între localităţile Catalina şi Imeni; în judeţul Suceava: DJ 174A, în localitatea Broşteni şi DJ 177A, în zona localităţii Doroteia. Pe alte două drumuri judeţene din Prahova - DJ 102I Valea Doftanei - Câmpina (kilometrul 34+200 de metri) şi DJ 101S Valea Doftanei - Secăria (kilometrul 1+300 de metri) - circulaţia este îngreunată.

Circulaţia feroviară pe secţia de cale ferată 403 Braşov - Întorsura Buzăului rămâne întreruptă în localitatea Budila (judeţul Braşov), după ce podul feroviar din localitate a fost dărâmat de viituri. Pe această secţie de cale ferată circulau doar garniturile unui operator privat.

În judeţul Vâlcea, din cauza aluviunilor de pe calea ferată, circulaţia feroviară pe secţia de cale ferată 205 Băbeni - Alunu (tronson pe care circulă doar trenuri de marfă) este întreruptă în continuare la kilometrul feroviar 34+400 de metri.

În judeţul Teleorman, pe magistrala 900 Timişoara - Bucureşti, la intrarea în staţia CF Roşiori Nord dinspre Craiova,patru vagoane ale unui tren de marfă care transporta deşeuri metalice au deraiat. Circulaţia trenurilor pe această magistrala s-a reluat pe ambele sensuri însă, din cauza evenimentului, este întreruptă pe secţia de cale ferată 907 Roşiori Nord (Teleorman) - Costeşti (Argeş), tronson pe care se deplasează doar garniturile unui operator privat.  

Duminică, mai sunt în vigoare două avertizări cod cod portocaliu şi cod galben de inundaţii pentru râuri din 19, respectiv 14 judeţe.

Astfel, de sâmbătă, de la ora 16.00, şi până duminică la ora 16.00 este în vigoare avertizarea cod portocaliu de inundaţii pentru 14 judeţe - Harghita, Covasna, Braşov, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Buzău, Bacău, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galaţi şi Botoşani. Sunt vizate bazinele hidrografice Olt, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Trotuş, Bârlad, Siret, Jijia, Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţӑ Jijia.

De sâmbătă, de la ora 16.00 şi până luni, la ora 16.00, este în vigoare o avertizare cod galben de inundaţii emisă de hidrologi pentru râuri din 19 judeţe - Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Vrancea  Harghita, Neamţ, Bacӑu, Suceava, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Botoşani şi Iaşi. Sunt vizate râurile din bazinele hidrografic: Olt, Ialomiţa, Buzău, Râmnicu Sărat, Putna, Trotuş, Suceava, Moldova, Bistriţa, Bârlad, Siret şi Prut - sector amonte Ac. Stânca Costeşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Stânca Costeşti.

Ultimul bilanţ transmis sâmbătă seară de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) arată că au fost inundate 255 de case, peste 530 de curţi, 14 tronsoane de drum naţional, iar peste 760 de persoane au fost salvate de către autorităţi din situaţii de risc. Pe parcursul zilei, echipajele de intervenţie au acţionat în 99 de localităţi din 19 judeţe.

Localitatea Băcel (Covasna). FOTO - Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Localitatea Băcel (Covasna). FOTO - Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Cele mai afectate au fost judeţele Braşov şi Covasna, unde au fost evacuate din case peste 600 de persoane. 

De asemenea, în judeţul Braşov, în comuna Budila, un pod de cale ferată s-a prăbuşit din cauza unei viituri.

Localitatea Budila (Brasov). FOTO - Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Localitatea Budila (Brasov). FOTO - Inquam Photos / Liviu Florin Albei
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.