Un profesor şi un elev de la un liceu din Tulcea au fost trimişi în judecată, fiind acuzaţi de dare de mită şi complicitate la această infracţiune, în timpul examenului de bacalaureat din 2014. Profesorul este bănuit că a supraevaluat lucrările la disciplinele de examen cu scopul promovării de către un număr de patru candidaţi. Dosarul este disjuns dintr-un altul, în cadrul căruia mai mulţi dascăli au fost condamnaţi sau au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pentru săvârşiare aceluiaşi tip de fapte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Tulcea au finalizat cercetările iar, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, a întocmit rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată a numiţilor G.A. şi S.M., la data săvârşirii faptelor, elev şi profesor în cadrul unui liceu din municipiului Tulcea, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită.

”În fapt, din probatoriul administrat în cauză, s-a stabilit că în perioada mai – septembrie 2014, pe parcursul desfăşurării celor două sesiuni ale examenului de bacalaureat 2014, profesorul inculpat, împreună cu alte cadre didactice, prin mijloace frauduloase, a supraevaluat lucrările la disciplinele de examen cu scopul promovării de către un număr de 4 candidaţi”, a anunţat, miercuri, DGA, într-un comunicat de presă. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit anchetatorilor, prin intermediul colegilor profesori, examinatorii au primit semne şi parole transmise de la şi către candidaţi pe care aceştia le-au inserat în conţinutul lucrărilor de concurs în scopul identificării cu uşurinţă la corectare.

”Pentru acordarea notelor de promovare, profesorii corectori au procedat fie la supraevaluarea lucrărilor, fie la contrafacerea scrierii prin adăugarea unor cuvinte punctate în barem, ori prin rezolvarea în integralitate a subiectelor la disciplinele reale, intermediarii pretinzând sau primind, în schimb, pentru sine sau pentru profesorii corectori, sume de bani cuprinse între 400 şi 800 euro pentru fiecare disciplină. Printre elevii care au oferit mită în sensul menţionat se află şi elevul inculpat în prezenta cauză”, se mai arată în document. 

Celelalte persoane cercetate, parte execută pedepse privative de libertate sau cu suspendare ori au încheiat acorduri de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pentru faptele săvârşite, această cauză fiind disjunsă din dosarul instrumentat în cursul anului 2014 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea şi D.G.A. – S.J.A. Tulcea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.