UPDATE - Timişoara: 70 de persoane, inclusiv copii, evacuate dintr-un bloc, după o dezinsecţie la parter/ Primarul Dominic Fritz anunţă că se caută locuri unde oamenii să poată înnopta/ ISU Timiş: S-au detectat substanţe periculoase / Decizia MS - FOTO
UPDATE - Timişoara: 70 de persoane, inclusiv copii, evacuate dintr-un bloc, după o dezinsecţie la parter/ Primarul Dominic Fritz anunţă că se caută locuri unde oamenii să poată înnopta/ ISU Timiş: S-au detectat substanţe periculoase / Decizia MS - FOTO
Un miros înţepător a fost simţit, marţi seară, la parterul unui bloc din Timişoara, după ce s-a făcut o dezinsecţie în spaţiul în care funcţionează o societate comercială. Un număr de 70 de persoane, printre care 12 copii, au fost evacuate şi deocamdată nimeni nu a necesitat îngrijiri medicale. Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat că reprezentanţi ai Primăriei şi ai Prefecturii Timiş, caută soluţii pentru ca persoanele evacuate să aibă unde să înnopteze. ISU Timiş a precizat că, în urma măsurătorilor, s-au detectat substanţe periculoase în spaţiul comercial unde a avut loc dezinsecţia. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a cerut ca Serviciul de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş să facă o anchetă în acest caz.
UPDATE - Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, se află la Bucureşti şi a anunţat că a discutat pe această temă cu ministrul de Interne, Lucian Bode, şi cu secretarul de stat Raed Arafat.
"În această seară, locuitorii unui bloc de pe Calea Şagului au simţit un miros înţepător. Cu câteva ore înainte, la parterul blocului a fost făcută o dezinsecţie.
Nimeni nu îşi doreşte o repetare a tragicului eveniment din noiembrie 2019, de pe strada Mioriţei. Blocul a fost evacuat, iar eu am vorbit în această seară cu ministrul de Interne, Lucian Bode, secretarul de stat Raed Arafat şi reprezentanţii Prefecturii Timiş şi suntem pregătiţi să dăm oricând o mână de ajutor pentru cazarea familiilor evacuate”, a scris Fritz pe pagina sa de Facebook.
Primarul Timişoarei a anunţat, de asemenea, că miercuri dimineaţa se va întoarce de la Bucureşti, însă viceprimarul Ruben Laţcău intervine pentru găsirea de locuri unde oamenii evacuaţi să poată dormi la noapte.
”Eu mă întorc mâine dimineaţa de la Bucureşti, viceprimarul Ruben Laţcău şi coordonatorul pentru situaţii de urgenţă al Primăriei Timişoara sunt la faţa locului şi ne coordonăm cu Prefectura pentru ca familiile evacuate să aibă un loc în care să poată dormi în această noapte”, a afirmat Fritz.
Reprezentanţii ISU Timiş au precizat că în imobil a fost făcută o dezinsecţie, nu deratizare.
"În urma măsurătorilor efectuate de către echipajul CBRN, s-au detectat substanţe periculoase în spaţiul comercial unde s-a efectuat dezinsecţia. La verificarea documentelor întocmite în urma dezinsecţiei, s-a constatat că a fost folosit un insecticid CY10. În continuare se lucrează pentru ventilarea spaţiilor, urmând a se efectua alte măsurători", a transmis ISU Timiş.
Potrivit sursei citate, persoanele evacuate din scara afectată vor fi relocate cu 3 microbuze, în unităţi de cazare identificate cu sprijinul operatorului economic, Primăriei municipiului Timişoara şi ISU Timiş.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Un apel la numărul de urgenţă 112 a alertat autorităţile, marţi seara, iar acolo au sosit imediat echipaje de intervenţie.
"În urma unui apel prin 112, am fost anunţaţi că în scara unui bloc de pe Calea Şagului din Timişoara se simte miros înţepător care pătrunde şi în apartamente. De asemenea, am fost informaţi că în cursul serii s-a efectuat o activitate de deratizare la parterul blocului (în spaţiul unei societăţi comerciale). La faţa locului s-au deplasat de urgenţă o autospecială de primă intervenţie, o autospecială de stingere, un echipaj SMURD, două autospeciale de transport personal şi victime multiple (ATPVM), un echipaj CBRN şi un motoventilator”, transmite Inspectoratul pentru Situaţii de Urgnţă Timiş.
Persoanele care locuiesc în acea scară a imobilului au fost evacuate.
"S-a dispus evacuarea locatarilor de pe întreaga scară până la finalizarea măsurătorilor de către echipajul CBRN. Au fost evacuate 70 de persoane (58 adulţi şi 12 minori)”, mai transmite ISU Timiş.
Până în prezent, nicio persoană nu a necesitat îngrijiri medicale.
În noiembrie 2019, la Timişoara, trei persoane au murit, iar alte 10 au ajuns la spital după ce în blocul în care locuiau au fost făcute acţiuni de dezinsecţie şi deratizare.
În aceeaşi perioadă, din motive similare, au fost evacuaţi locatarii din mai multe blocuri din Timişoara.
Patronul firmei care a făcut dezinsecţia şi deratizarea soldate cu decesul a trei persoane a fost trimis în judecată în mai 2020.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.