Poliţiştii din Braşov anunţă că în mediul online se foloseşte o nouă metodă prin care infractori încearcă să intre în posesia datelor unor persoane. Este vorba despre mesaje trimise online sub forma unor ”citaţii”, care poartă sigle şi înscrisuri ale Poliţiei Române sau ale Interpol şi prin care sunt solicitate date personale sau chiar sume de bani, în caz contrar destinatarii fiind ameninţaţi că pe numele lor vor fi emise mandate de arestare. Poliţiştii le recomandă celor care primesc astfel de mesaje să nu dea curs solicitărilor, să nu le şteargă şi să se adreseze celei mai apropiate secţii de Poliţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”În mediul virtual circulă mai multe mesaje spam, care evident sunt expediate de persoane certate cu legea, prin care destinatarii sunt informaţi că fac obiectul unor proceduri judiciare ale Poliţiei. Acest tip de fraude online, prin care anumite persoane îşi atribuie identitatea unor lucrători din cadrul structurilor de poliţie, ţintesc furtul de date personale, conturi bancare, etc. Citaţiile on-line poartă siglele şi înscrisurile Poliţiei Naţionale şi/sau Interpol şi sunt semnate de persoane cu funcţii de conducere, destinatarii fiind ameninţaţi cu «emiterea unui mandat de arestare», dacă nu răspund mailului iniţial cu «transmiterea datelor personale»”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, marţi, de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Braşov. 
 
Poliţiştii precizează că, prin accesarea link-urilor care sunt ataşate mesajelor iniţiale, destinatarii oferă infractorilor acces către datele lor cu caracter personal.
 
”Există cazuri în care este solicitată chiar plata unor sume de bani, cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, pentru evitarea demarării unor proceduri judiciare şi emiterea unui mandat de arestare preventivă! Greşelile gramaticale şi de exprimare în limba română pot fi un indiciu că în spate ar putea fi infractori cibernetici!”, adaugă sursa citată.
 
Într-un astfel de mesaj, destinatarul este anunţat că face obiectul unor proceduri judiciare de ciberpornografie, exhibiţionism, pedofilie şi a primit ”citaţia” în urma unui ”sechestru informatic prin infiltrare cibernetică”, demers care a fost ”autorizat”. 
 
Destinatarului mesajului i se cere să se facă ”auzit prin e-mail” scriind ”justificările”, ”într-un termen strict de 72 de ore”, pentru ca aceste justificări să fie ”examinate şi verificate în vederea evaluării sancţiunilor”. Destinatarul este anunţat că, în cazul în care nu procedează astfel, riscă să primească un mandat de arestare şi numele său să fie introdus pe lista infractorilor sexuali.
 
Poliţia Braşov le recomandă celor care au primit aceste gen de mesaje să nu dea curs solicitărilor, să nu acceseze mesajele ”spam”/sms-uri nesolicitate, să nu şteargă mesajele şi să se adreseze celei mai apropiate secţii de Poliţie şi să verifice mereu sursa reală a mesajelor, înainte de a efectua o acţiune care se poate dovedi maliţioasă pentru datele personale sau dispozitivele folosite.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.