O echipă de scafandri militari de mare adâncime din cadrul Forţelor Navale Române va interveni în acţiunile de căutare a directorului APIA Cluj, Adrian Zaharia, care ar fi căzut dintr-o barcă în Lacul Beliş, judeţul Cluj. Se vor face scufundări la adâncimi cuprinse între 40 şi 90 de metri, până acum fiind acoperită o suprafaţă de 150 de hectare din lac. Căutările sunt dificile din cauza suprafeţei mari care trebuie acoperită, din cauza vizibilităţii reduse pe fundul lacului, dar şi pentru că în adânc există buşteni şi alte materiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, vineri, că o echipă de scafandri militari de mare adâncime din cadrul Forţelor Navale Române va interveni în acţiunile de căutare a directorului APIA Cluj, dispărut sâmbătă în adâncurile Lacului Beliş-Fântânele, din judeţul Cluj.

”Militarii au plecat din Constanţa joi, cu echipamentele necesare pentru executarea în siguranţă a scufundărilor la adâncimi cuprinse între 40 şi 90 de metri şi vor începe vineri căutările persoanei dispărute. Scafandrii militari de mare adâncime, din subordinea Centrului 39 Scafandri, sunt unica structură din România capabilă să execute scufundări la adâncimi de peste 40 de metri, iar în cei peste 50 de ani de existenţă au desfăşurat numeroase lucrări subacvatice – atât în domeniul millitar, dar şi în cel civil, şi au efectuat numeroase intervenţii în sprijinul populaţiei”, precizează reprezentanţii MApN

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

La rândul lor, reprezentanţii ISU Cluj au precizat că vineri este cea de-a şaptea zi de căutări, în primele şase la operaţiuni participând echipele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Avram Iancu” al judeţului Cluj, echipele Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj şi ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj.

”Au fost acoperite 150 de hectare din suprafaţa lacului, fiind efectuate căutări cu echipamentele sonar din dotarea bărcilor de salvare pentru batrimetrie în perimetrul de căutare. Pe timpul nopţii, acţiunile de căutare au încetat temporar, fiind necesară respectarea regulilor privind siguranţa salvatorilor”, precizează reprezentanţii ISU Cluj.

Potrivit acestora, suprafaţa de căutare a fost stabilită ca urmare a corelării indiciilor şi mărturiilor existente privind perioada şi zona în care se presupune că a dispărut persoana căutată.

”Acţiunile au cuprins căutări efectuate la luciul apei şi în mediul subacvatic a indicilor care să poată ajuta efectuarea căutărilor prin scufundare. A fost efectuate acţiuni de scufundare şi căutare de către scafandri din cadrul SPJSS Cluj, însă reperele verificate nu s-au dovedit a fi persoana căutată”, mai spus reprezentanţii ISU Cluj.

Aceştia precizează că există multiple elemente de risc şi dificultăţi pentru scafandrii: suprafaţa foarte mare de căutare care rezultă în urma indiciilor existente, vizibilitate subacvatică foarte redusă sau chiar nulă pe fundul lacului, datorate straturilor variabile şi consistente de nămol, dar şi prezenţa pe fundul lacului a mai multor corpuri sau resturi de materiale: buşteni, bancuri de turbă sau chiar trunchiuri de copaci care se află încă în picioare pe fundul lacului.

Directorul APIA Cluj, Adrian Zaharia, este căutat după ce se presupune că ar fi căzut dintr-o barcă în Lacul Beliş, în apropiere de baraj. În barcă, echipajele de intervenţie au găsit ochelarii de vedere, telefonul mobil, haine, vesta de salvare şi mai multe sticle de alcool, goale.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spunea că Adrian Zaharia se afla sâmbătă la o cabană de pe malul Lacului Beliş împreună cu alte trei persoane, iar timp de mai multe ore s-a plimbat cu acestea cu barca pe lac, după care au revenit la cabană.

La scurt timp, Adrian Zaharia a luat barca şi a plecat din nou, singur, la o plimbare pe lac.

"A luat şi vesta de salvare, pe care nu a pus-o însă pe corp. Un cetăţean a văzut barca goală, plutind în derivă, iar de atunci au început căutările", a afirmat Daea.

Adrian Zaharia, în vârstă de 40 de ani, este director al APIA Cluj din ianuarie 2013. Corpul de control al Ministerului Agriculturii a făcut mai multe verificări la APIA Cluj, în ultimii ani, din cauza plângerilor unor angajaţi ai instituţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.