Magistraţii din Capitală şi din mai multe oraşe ale ţării au protestat, vineri, faţă de modificările aduse legilor justiţiei, cerând independenţa sistemului judiciar. Totodată, activitatea parchetelor din oraşe precum Constanţa, Piteşti, Iaşi şi Timişoara va fi suspendată timp de mai multe zile, săptămâna viitoare, în semn de protest.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

În Capitală, zeci de magistraţi au ieşit, vineri seară, pe scările Curţii de Apel Bucureşti, participând la un protest tăcut faţă de modificările aduse legilor justiţiei. Unii au avut pancarte cu mesaje prin care cer independeţa sistemului judiciar.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

De cealaltă parte a străzii, mai multe persoane au scandat mesaje de susţinere a magistraţilor.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

La Constanţa, peste 30 de procurori de la Parchetul Judecătoriei Constanţa şi de la Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa au protestat, vineri după-amiază, în faţa sediului Parchetului de pe lângă Judecătorie faţă de modificările aduse la legile justiţiei. Ei aveau în mâini foi pe care scria: “Justiţie independentă”, “Adoptaţi recomandările MCV”. Protestul procurorilor a fost făcut în linişte, fără scandări.

Şi aici, la un moment dat, şi-a făcut apariţia un grup de peste 10 persoane, care a dorit să-şi manifeste solidaritatea cu protestul procurorilor. Oamenii aveau pancarte pe care scria “Justiţie, nu corupţie”, “România este Europa” şi au scandat “Cinste lor, cinste lor, cinste magistraţilor”, “PSD, ciuma roşie”.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, Viorel-Gabriel Teliceanu, a declarat că Adunarea Generală a procurorilor a luat decizia de a suspenda activitatea Parchetului timp de trei zile.

"Am luat, în cadrul Adunării Generale a procurorilor, decizia de a protesta în faţa Parchetului de pe lângă Judecătorie, de a purta banderole de săptămâna viitoare şi de a suspenda activitatea pe perioada de trei zile, de luni până miercuri. Dar în acelaşi timp suntem şi responsabili în ceea ce priveşte dosarele cu măsuri preventive, evident că ne facem datoria, evident că nu vom fi în situaţia de a fi nerespectate termenele privind măsurile preventive", a afirmat Teliceanu.

El îşi doreşte ca cât mai mulţi procurori din ţară să ia aceste decizii pentru a trage un semnal că s-a ajuns la o limită după care nu se poate trece.

"Mă bucur că au luat aceste măsuri colegii. Sper să ia cât mai mulţi aceste măsuri pentru că este un semnal că nu se mai poate, s-a ajuns la limita după care nu se mai poate trece", a spus prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Întrebat dacă au fost presiuni, Teliceanu a răspuns: "Vreau să vă spun o chestiune în premieră, să ştiţi că grefierii au fost sunaţi pe diferite canale şi li s-au transmis chiar de către asociaţii profesionale ale lor să nu iasă la proteste pentru că vor avea de suferit".

Teliceanu a menţionat că modificările aduse legilor justiţiei încalcă principiul separării carierelor.

"Evident, se încalcă principiul separării carierelor. Până zilele trecute se pune accent pe separarea carierelor, am înţeles acest lucru, au fost adoptate legi în sensul acesta, însă constatăm că după câteva zile acest principiu al separării carierelor nu mai funcţionează. Puteam să înţeleg şi acest lucru, că pot fi numiţi judecători în funcţie de conducere la nivelul Ministerului Public, măcar dacă se întâmpla şi viceversa, în sensul de a fi numit preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dintre procurorii care la un moment dat au fost judecători în viaţa lor profesională", a explicat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

De asemenea, el consideră că numirile în funcţiile de conducere vor fi politizate, având în vedere că avizul nu va mai fi dat de secţia de procurori a CSM, ci de plenul CSM, iar în plen sunt doi reprezentanţi ai societăţii civile care au fost numiţi politic.

Protestul procurorilor constănţeni a durat o jumătate de oră.

Şi activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş va fi suspendată trei zile, în semn de protest faţă de noile modificări aduse legilor justiţiei.

Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş a decis, vineri, suspendarea activităţii în primele trei zile ale săptămânii viitoare, în semn de protest faţă de modificările aduse prin OUG legilor care reglementează sistemul judiciar.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Marius Ştefan, care deţine şi funcţia de prim-procuror, a declarat că unele dintre noile modificări legislative "aduc atingere independenţei sistemului judiciar".

În perioada în care activitatea parchetului argeşean va fi suspendată, procurorii vor asigura doar cauzele urgente, respective cele care implică măsuri preventive, ordine de protecţie şi cauzele cu minori.

De asemenea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş îşi suspendă activitatea timp de cinci zile, între 25 februarie şi 1 martie.

"În data de 22.02.2019 la Sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş s-a întrunit Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş care a votat în unanimitate susţinerea punctelor de vedere exprimate public de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie şi de către Secţia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la modificările legislative intervenite prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019. De asemenea, în cadrul Adunării Generale s-a decis suspendarea activităţii cu publicul a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş în perioada 25 februarie - 1 martie 2019 ca formă de protest faţă de modificările legislative intervenite”, se arată într-un comunicat al parchetului.

La Iaşi, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi cei ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au decis suspendarea activităţii săptămâna viitoare, urmând ca luni să fie organizat un protest în faţa instituţiei.

Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi a hotărât, vineri, să se solidarizeze cu acţiunile de protest declanşate în ţară de colegii lor magistraţi.

"S-a hotărât cu majoritate de voturi susţinerea unui protest pe data de 25.02.2019 în faţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, precum şi suspendarea activităţii pe timp de cinci zile, începând cu data de 25.02.2019, cu asigurarea urgenţelor şi serviciilor esenţiale, pentru buna desfăşurare a activităţii unităţii de parchet", anunţă procurorii ieşeni.

Un protest similar va fi iniţiat şi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, în perioada 28 februarie - 1 martie. Aceştia vor purta banderole albe la braţ şi vor organiza o acţiune de protest în faţa instituţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.