Zeci de mineri din schimbul întâi, de la Mina Lupeni din Valea Jiului, refuză, miercuri dimineaţă, să intre în subteran şi spun că sunt îngrijoraţi de situaţia Complexului Energetic Hunedoara (CEH) care a decis întreruperea temporară a activităţii personalului auxiliar.
Potrivit liderilor de sindicat, minerii din schimbul întâi de la Mina Lupeni au rămas, miercuri dimineaţă, în sala de apel. Este vorba de zeci de mineri care au refuzat să intre în subteran, conform sursei citate.
Ortacii cer demisia conducerii Complexului Energetic Hunedoara şi şi-au arătat îngrijorarea privind situaţia CEH care a decis întreruperea temporară a activităţii personalului auxiliar şi TESA din cadrul companiei, au mai menţionat liderii de sindicat.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Conform deciziei conducerii CEH, personalul TESA şi cel auxiliar va lucra doar patru zile pe săptămână şi va fi plătit cu 75 la sută din salariu pentru a se face o economie de 1,6 milioane de lei la fondul de salarii, bani necesari achiziţionării de materiale pentru activitatea de extracţie a cărbunelui.
Şi la Termocentrala Mintia, sindicaliştii ameninţă cu greva foamei cerând CEH să renunţe la decizia de a reduce programul de lucru a unei părţi din personal.
Marţi, aproximativ 60 de salariaţi ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat în curtea companiei, nemulţumiţi că vor munci cu cinci zile mai puţin în fiecare lună până la luarea unei decizii privind insolvenţa CEH şi astfel vor primi salarii mai mici.
Tribunalul Hunedoara a suspendat, în 27 decembrie, judecarea cererii de intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara, până când Curtea de Apel Alba Iulia va lua în discuţie apelul formulat de Sindicatul ”Noroc Bun” la o decizie a instanţei care respinsese solicitarea sindicaliştilor să fie parte în procesul privind insolvenţa.
”Astăzi (27 decembrie 2016 – n.r.) a fost termenul de judecată pentru cererea de intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara. A fost suspendată cauza până la soluţionarea apelului. Sindicatul «Noroc Bun» a făcut apel. În 19 decembrie, instanţa a respins cererea Sindicatului «Noroc Bun» de intervenţie în interes propriu ca inadmisibilă, iar sindicatul a depus apel, cererea de apel a fost transmisă Curţii de Apel Alba Iulia, iar cauza a fost suspendată”, a declarat, marţi, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman.
Potrivit sursei citate, Curtea de Apel Alba Iulia va judeca apelul depus de Sindicatul ”Noroc Bun”, după care dosarul va fi repus pe rolul Tribunalului Hunedoara.
În 19 decembrie, conducerea Complexului Energetic Hunedoara a atras din nou atenţia cu privire la situaţia financiară şi economică gravă în care se află societatea din cauză că Sindicatul ”Noroc Bun” s-a opus intrării în insolvenţă a societăţii, iar instanţa a stabilit ca termen de judecată data de 27 decembrie.
Complexul Energetic Hunedoara a ieşit din insolvenţă, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a decis, în luna noiembrie, să anuleze decizia Tribunalului Hunedoara prin care, în luna iunie a acestui an, a fost deschisă procedura în acest sens. Decizia Curţii de Apel Alba Iulia a fost definitivă.
CEH a depus din nou, la Tribunalul Hunedoara, în luna noiembrie, o nouă cerere de intrare în insolvenţă.
Conform tabelului de creanţe întocmit de administratorul judiciar, datoriile Complexului Energetic Hunedoara se ridică la 1,43 miliarde lei.
Compania de stat a precizat, într-un comunicat, că ieşirea din insolvenţă a societăţii nu se datorează îmbunătăţirii situaţiei economice şi financiare, lucru care va genera probleme majore în activitatea curentă.
Producătorul de energie a avertizat că riscă executarea conturilor de către creditori, iar posibila oprire a activităţii societăţii va conduce implicit şi la sistarea furnizării agentului termic necesar încălzirii populaţiei.
Complexul Energetic Hunedoara a intrat iniţial în insolvenţă, după ce Tribunalul Hunedoara a dispus, în 23 iunie, deschiderea procedurii în acest sens, administratorul judiciar provizoriu fiind desemnată Casa de Insolvenţă GMC. Decizia instanţei a fost executorie, dar nu a fost definitivă fiind atacată cu apel la Curtea de Apel Alba Iulia.
La Complexul Energetic Hunedoara lucrează în jur de 6.000 de angajaţi la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.