Poliţia Română a reacţionat, miercuri, după ce unii lideri de sindicat au reclamat că, prin dispoziţiile prevăzute într-un document intern privind cercetarea şi sancţionarea angajaţilor care ar prejudicia imaginea instituţiei prin postări pe reţelele de socializare, ar putea începe o ”vânătoare de vrăjitoare”. ”Documentul prezentat în spaţiul public se referă exclusiv la situaţiile în care Direcţia Control Intern din cadrul IGPR a constatat încălcarea dispoziţiilor legale, a obligaţiilor şi îndatoririlor prevăzute în Statutul poliţistului, a normelor privind confidenţialitatea datelor obţinute, în calitatea oficială, de către unii poliţişti, creatori de conţinut online”, a transmis Poliţia. Instituţia a adăugat că sistemul ar trebui să funcţioneze cu poliţişti integri, care să respecte Statutul poliţistului, drepturile şi libertăţile individuale, precum şi obligaţiile care le revin.
Precizările transmise, miercuri, de Poliţia Română, vin după ce liderii unor sindicate din domeniu au criticat un document intern privind cercetarea şi, eventual, sancţionarea poliţiştilor care prejudiciază imaginea instituţiei prin poziţii publice sau postări pe reţelele de socializare.
”Conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române respectă activitatea organizaţiilor sindicale desfăşurată în beneficiul şi pentru protecţia poliţiştilor şi apreciază că aceste demersuri nu trebuie să fie cenzurate sub nicio formă. De asemenea, încurajează formele de exercitare a dialogului social şi de semnalare a neregulilor de către personalul instituţiei, în condiţiile prevăzute de lege. Documentul prezentat în spaţiul public se referă exclusiv la situaţiile în care Direcţia Control Intern din cadrul IGPR a constatat încălcarea dispoziţiilor legale, a obligaţiilor şi îndatoririlor prevăzute în Statutul poliţistului, a normelor privind confidenţialitatea datelor obţinute, în calitatea oficială, de către unii poliţişti, creatori de conţinut online”, a subliniat Poliţia.
Reprezentanţii instituţiei au afirmat că, în contextul în care încrederea societăţii civile în Poliţia Română poate fi afectată de ”atitudini sau manifestări care aduc atingere valorilor şi principiilor promovate de instituţie”, documentul constituie un demers de conştientizare şi de prevenire a potenţialelor situaţii care pot conduce la încălcarea legii.
”Acest demers se încadrează în politica promovată de conducerea Poliţiei Române, de toleranţă zero faţă de situaţiile de încălcare a legii, inclusiv din perspectiva dispoziţiilor legale aplicabile personalului propriu. Este necesară adoptarea unei conduite corecte şi conforme prevederilor legale în vigoare, din partea tuturor poliţiştilor, indiferent de gradul profesional deţinut şi funcţia ocupată. Aspectele expuse în documentul intern sunt conforme normelor legale, nu contrazic şi nu încalcă sub nicio formă drepturile sau libertăţile prevăzute de lege. Acestea au rolul de a atrage atenţia asupra necesităţii respectării Statutului poliţistului, întreg contextul prezentat fiind, în egală măsură, necesar în vederea asigurării unui serviciu poliţienesc de calitate”, a adăugat sursa citată.
Potrivit Poliţiei Române, în cazul poliţiştilor, exercitarea dreptului la liberă exprimare presupune respectarea anumitor condiţii pe care instituţia este legitimată să le impună funcţionarilor publici, cu statut special, prin lege.
”Menţionăm faptul că poliţiştilor le este interzis să încalce prevederile Legii nr. 360/2002, privind Statutul poliţistului, ale cărei norme sunt obligatorii, iar toţi poliţiştii trebuie să le cunoască. Totodată, conform legii, poliţistul este funcţionar public civil, cu statut special, înarmat, ce poartă, de regulă, uniformă şi exercită atribuţiile stabilite pentru Poliţia Română prin lege, ca instituţie specializată a statului. Poliţistul este învestit cu exerciţiul autorităţii publice, pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor şi îndatoririlor de serviciu, în limitele competenţelor stabilite prin lege. Indiferent de situaţie, poliţiştilor nu le este permis să aducă jigniri unor categorii profesionale în ansamblul lor, să exprime opinii contrare intereselor României sau preferinţe politice, să încălce obligaţia de a respecta confidenţialitatea datelor dobândite în timpul serviciului, să difuzeze materiale care instigă la indisciplină şi să fie lipsiţi de respect faţă de colegi sau alte persoane”, au explicat reprezentanţii instituţiei.
Poliţia Română le-a solicitat tuturor poliţiştilor să se conformeze reglementărilor legale.
”De asemenea, precizăm că măsurile disciplinare faţă de poliţişti sunt luate conform prevederilor legale, după parcurgerea tuturor paşilor procedurali. Ne dorim ca sistemul să funcţioneze cu poliţişti integri, care să respecte Statutul poliţistului, drepturile şi libertăţile individuale, precum şi obligaţiile ce le revin şi care să acţioneze exclusiv în folosul cetăţeanului. Toate activităţile poliţiştilor trebuie să fie desfăşurate în slujba legii şi a comunităţii. Aşa cum am menţionat anterior, conducerea Poliţiei Române este direct interesată de asigurarea unui serviciu poliţienesc de calitate, în beneficiul cetăţenilor, context în care acordă o atenţie deosebită respectării dispoziţiilor legale de către întreg personalul din subordine”, a conchis sursa citată.
Europa Liberă a relatat că liderii unor sindicate din Poliţie critică documentul intern, acuzând că este vorba de o ”vânătoare de vrăjitoare”.
Liderul Sindicatului ”Diamantul”, Vitalie Josanu, a declarat, pentru publicaţia citată, că documentul ”deschide calea unor abuzuri extraordinare, inclusiv pentru exprimări părtinitoare aşa-zis politice, deşi nu e clar definit acest termen, sau pentru activitatea sindicală, protejată de Legea dialogului social şi prin care semnalezi public lucruri care nu funcţionează în sistem”.
La rândul său, liderul Sindicatului ”Europol”, Cosmin Andreica, a declarat, tot pentru Europa Liberă, că unii colegi de sindicat de-ai săi ar fi fost deja chestionaţi de superiori pentru postări vechi de câţiva ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.