Un număr de 13,2 milioane de persoane au tranzitat frontiera României, în primul trimestru al acestui an, cu 31 la sută mai mult decât în perioada similară a anului trecut, iar peste 3.000 de migranţi au vrut să treacă graniţa ilegal, arată Poliţia de Frontieră. În acelaşi interval, poliţiştii de frontieră au confiscat peste 750.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de 14 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă, de duminică, al Poliţiei de Frontieră, în primele trei luni ale acestui an, 13,2 milioane de cetăţeni români şi străini au tranzitat frontiera României, cu 31% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, 3,75 milioane de mijloace de transport au fost procesate în punctele de control la trecerea frontierei.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În aceeaşi perioadă, poliţiştii de frontieră nu au permis intrarea în România a unor cetăţeni care nu aveau documente valabile.
 
”Cu ocazia controlului de frontieră, în cele trei luni, poliţiştii de frontieră nu au permis intrarea în România pentru 1.850 cetăţeni străini, ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale de intrare în ţară. Principalele motive pentru care a fost dispusă măsura de nepermitere a intrării în ţară au fost: nu posedau documentaţia necesară pentru a justifica scopul şi condiţiile de şedere, respectiv nu deţineau o viză valabilă sau un permis de şedere valabil”, se arată în comunicat.
 
Poliţiştii de frontieră au constatat 4.893 de fapte ilegale (2.545 infracţiuni şi 2.348 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini, prin care a fost încălcată legislaţia română. Din numărul total de infracţiuni - 2.545 - cele mai multe au fost înregistrate în domeniile: trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei (962), fals şi uz de fals (334), trafic de migranţi (172), încălcarea dreptului de proprietate intelectuală (271), precum şi contrabandă şi fraudă vamală.
 
”Totodată, pe categorii de activităţi specifice, în zonele de competenţă - punctele de trecere şi «frontiera verde» - în cele trei luni, poliţiştii de frontieră, independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate, au reţinut în vederea confiscării aproximativ 750.000 pachete cu ţigări în valoare de aproximativ 14 milioane lei şi 9.000 kg tutun vrac şi pentru narghilea”, precizează sursa citată.
 
La nivel naţional, poliţiştii de frontieră au depistat 3.289 de cetăţeni străini, migranţi, care au încercat să treacă frontiera de stat în scop de migraţie ilegală, din care 443 pe sensul de intrare în ţară şi 2.846 pe sensul de ieşire.
 
”Mare parte dintre ei au acţionat organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul unor traficanţi, fiind descoperite şi reţinute 186 călăuze/transportatori, implicaţi în traficul de migranţi. În ceea ce priveşte naţionalitatea persoanelor depistate în tentativă de trecere ilegală a frontierei, se constată că cei mai mulţi cetăţeni provin din următoarele ţări: Bangladesh, Siria, Pakistan, Nepal, India, Egipt, Maroc şi Turcia”, se arată în comunicat.
 
Conform sursei citate, la frontiera cu Serbia a scăzut cu 92 la sută numărul de migranţi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
 
”Ca urmare a unor măsuri dispuse pe linia de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale, la frontiera cu Serbia, se constată o scădere cu 92% a numărului de persoane depistate în migraţie ilegală. De asemenea, în urma dispunerii de măsuri  în vederea închiderii direcţiilor de deplasare ale migranţilor la frontiera cu Serbia, în perioada analizată s-a reuşit prevenirea intrării în ţară a 379 persoane, cu peste 93% mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În continuare cele mai multe cazuri de migraţie ilegală au fost constatate la frontiera cu Ungaria, cel mai utilizat mod de încercare de intrare/ieşire ilegală în/din România a fost trecerea/tentativa de trecere ilegală prin ascunderea în mijloace de transport, aproximativ 59% dintre migranţi recurgând la această metodă”, transmite Poliţia de Frontieră.
 
Tot în primele trei luni ale anului 2023, în punctele de trecere ale frontierei au fost depistate 61 de autovehicule care erau în atenţia autorităţilor din diferite state ale Uniunii Europene, fiind semnalate ca fiind furate sau bunuri căutate în vederea indisponibilizării, de aproape două ori mai multe comparativ cu trimestrul I 2022. 
 
De asemenea, în urma acţiunilor derulate cu structurile teritoriale ale Gărzii de Mediu au fost oprite la intrarea în ţară aproximativ 1.000 de tone de deşeuri, cărora autorităţile de control nu le-au permis intrarea în ţară deoarece nu erau îndeplinite condiţiile legale necesare transportului.
 
Tot în primele trei luni ale acestui an, au fost depistate peste 172.000 de produse susceptibile a fi contrafăcute (produse cosmetice şi de parfumerie, marochinărie, articole vestimentare, etc.), cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a ITPF Giurgiu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.