Poliţiştii au deschis, în primele patru luni ale anului 2016, aproximativ 200 de dosare penale pentru infracţiuni contra patrimoniului cultural naţional şi au recuperat peste 6.600 de obiecte de patrimoniu care au fost sustrase din situri arheologie, 106 persoane fiind cercetate pentru astfel de infracţiuni.
Aproximativ jumătate dintre infracţiunile descoperit de poliţişti în primele patru luni au reprezentat construcţii neautorizate, în zone protejate, fără certificate de descărcare de sarcina arheologică. Alte 20% dintre infracţiuni reprezintă furturile de obiecte de patrimoniu, peste jumătate fiind icoane şi obiecte de cult sustrase din biserici, iar 8% sunt infracţiuni de acces cu detectoare de metale sau în zone cu patrimoniu arheologic şi distrugerea unui sit arheologic, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Poliţiştii specializaţi în infracţiunile contra patrimoniului cultural naţional au recuperat, în primele patru luni din acest an, 6.653 de bunuri culturale, dintre care 2.751, aproximativ 41%, sunt bunuri arheologice şi monede antice şi medievale sustrase din siturile arheologice din România. De asemenea au fost confiscate şi 94 de detectoare de metale folosite ilegal de suspecţi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În ultimii cinci ani au fost recuperate bunuri culturale reprezentând în special monede antice şi medievale, în valoare de peste 13 milioane de euro, se mai arată în comunicatul citat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.