Peste 2.400 de cetăţeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera de stat a României, în primele şase luni ale anului, în interiorul grupurilor fiind depistaţi 134 de traficanţi. De asemenea, 80 de călăuze sunt cercetate pentru trafic de migranţi.
Potrivit unui bilant prezentat, duminică, de Poliţia de Frontieră, în primele şase luni ale anului, poliţiştii de frontieră au depistat 2.474 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 1.437 pe sensul de intrare în ţară şi 1.037 străini pe sensul de ieşire din ţară.
”Anul trecut, în aceeaşi perioadă, au fost depistaţi acţionând ilegal la frontieră 507 cetăţeni străini – 374 pe sensul de intrare şi 133 pe sensul de ieşire. Astfel, la începutul acestui an, s-a constatat o creştere a numărului persoanelor care au încercat să intre ilegal în ţară pe la frontiera cu Serbia, comparativ cu anul trecut, fapt pentru care supravegherea graniţei în acea zonă a fost întărită. Aceste măsuri au descurajat grupurile de migranti, astfel încât, spre sfârşitul perioadei analizate, tentativele de intrare ilegală în România, pe la «frontiera verde» au scăzut considerabil”, anunţă Poliţia de Frontieră.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Din numărul total al persoanelor implicate în migraţia ilegală, cele mai multe au fost organizate în 353 de grupuri de migranţi în care au fost identificaţi 134 de traficanţi.
De asemenea, au fost depistate 80 de persoane (24 de cetăţeni români şi 56 de cetăţeni străini) implicate în activităţi de călăuzire.
În toate cazurile, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat sau tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar călăuzele sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi.
De asemenea, în cazurile persoanelor depistate în timp ce încearcă să intre ilegal în România, poliţiştii de frontieră demarează procedura de punere în aplicare a protocoalelor şi acordurilor de readmisie încheiate cu ţările vecine, pentru preluarea persoanele de către autorităţilor de frontieră din acele state, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.