Poliţiştii şi procurorii fac, joi, peste treizeci de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele lfov, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi şi Teleorman la persoane şi firme bănuite de evaziune fiscală şi spălarea banilor, în domeniul comercializării produselor textile şi de îmbrăcăminte. Suspecţii ar fi încheiat operaţiuni fictive, producând statului un prejudiciu de peste şapte milioane de lei şi ar fi ”spălat” suma de 32 de milioane de lei.
Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, pun în aplicare 31 de mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi şi Teleorman, la locuinţele şi sediile sociale ale mai multor persoane fizice şi juridice implicate în săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălarea banilor în domeniul "comercializării produselor textile şi de îmbrăcăminte”.
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2011 - 2013, suspecţii, reprezentanţi a şase societăţi comerciale având ca obiect de activitate “comercializarea produselor textile şi de îmbrăcăminte”, ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a societăţilor şi ar fi declarat organelor fiscale achiziţii fictive de bunuri.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Achiziţiile ar fi fost făcute de la peste 22 de societăţi comerciale cu comportament de tip “fantomă” (înfiinţate şi administrate statutar/scriptic în numele unor persoane cu situaţie materială precară) sau de la societăţi cu "identitate furată”, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.
”În scopul disimulării provenienţei ilicite a sumelor provenind din săvârşirea faptelor de evaziune fiscală, cei în cauză ar fi transferat în mod succesiv, între ele, aproximativ 32.000.000 de lei, reprezentând «contravaloarea» achiziţiilor fictive”, anunţă poliţiştii.
Ulterior, ar fi scos sumele în numerar, justificând, în mod nereal, că vor face plăţi „cash” către societăţile cu comportament de tip „fantomă” sau cu „identitate furată”.
Sumele extrase în numerar ar fi fost fie reintroduse în circuitul financiar al firmelor cu justificarea „creditare firmă”, fie depuse în conturile persoanelor fizice care controlează firmele în cauză şi utilizate în interes personal, lipsind astfel bugetul statului de contravaloarea impozitului pe profit şi a taxei pe valoare adăugată.
Persoanele vizate vor fi duse pentru audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice - Poliţia Capitalei. Prejudiciul cauzat bugetului de stat estimat la acest moment este de 7.000.000 de lei, iar suma ce formează obiectul procesului de „spălare a banilor” este de aproximativ 32.000.000 de lei.
Acţiunea beneficiază de sprijinul de specialitate al Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia Operaţiuni Speciale şi al Inspectoratului General al Poliţiei Române – Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.