Un mal al Canalului Dunăre-Marea Neagră s-a surpat în comuna constănţeană Cumpăna, trei case fiind în pericol deoarece se află la câţiva zeci de metri de locul respectiv. Autorităţile au restricţionat accesul în zonă şi spun că deocamdată nu se impune evacuarea oamenilor din acel perimetru.
Viceprimarul comunei Cumpăna, Florin Neagu, a declarat, vineri, pentru News.ro, că problemele în zona respectivă au început încă de anul trecut, malul surpându-se în ultimele luni cu aproximativ 20-30 de metri. El a precizat că situaţia a devenit mai dramatică de câteva zile, după ce surparea s-a accentuat, s-a creat o falie pe drumul respectiv, iar aceasta se scufundă, ajungând la o adâncime de aproximativ patru metri.
Viceprimarul a precizat că în zona respectivă sunt trei case, cea mai apropiată fiind la zece metri. Autorităţile au analizat dacă se impune evacuarea persoanelor care locuiesc în zonă, dar deocamdată au considerat că nu este necesar acest lucru.
Florin Neagu a menţionat în cursul zilei de vineri au venit la faţa locului şi reprezentanţi ai Administraţiei Canalelor Navigabile şi au început efectuarea anumitor lucrări.
"Când au văzut că situaţia e critică, au venit la faţa locului diferiţi experţi împreună cu proprietarul Canalului Dunăre - Marea Neagră. Deocamdată ei vor să elibereze acea pungă de apă care se pare că stă la baza surpărilor. Ar exista o pânză de apă la nu ştiu ce adâncime. Sunt nişte utilaje care sapă să elibere acele izvoare şi să scadă presiunea", a explicat viceprimarul comunei Cumpăna.
Totodată, Prefectura Constanţa a anunţat, vineri după-amiază, că prefectul Dumitru Jeacă a dispus formarea unei comisii tehnice care să constate situaţia din teren şi eventualele consecinţe care s-ar putea produce. Comisia este formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii, printre care Prefectura, Consiliul Judeţean, primăriile Cumpăna şi Agigea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Canalelor Navigabile, Garda de Mediu, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Ei se vor întâlni în cursul zilei de vineri în zona afectată.
"La momentul actual, Primăria Cumpăna, împreună cu Administraţia Canalelor Navigabile şi proiectantul responsabil, au luat măsuri de prevenire a accidentelor (blocarea drumului de exploatare la cota terenului natural, restricţionarea accesului în zonă, evacuarea pământului în alt perimetru ş.a.). În urma evaluării, comisia va informa Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la constatările făcute şi va propune, dacă se impune, măsuri suplimentare pentru prevenirea şi limitarea impactului asupra siguranţei locuitorilor din zonă şi a activităţii pe canal", au precizat reprezentanţii Prefecturii Constanţa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.