Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, a afirmat că podul rupt de la Luţca se afla "în curtea" constructorului deoarece Consiliul Judeţean nu a făcut încă recepţia finală. El a precizat că pe pod era o limitare de tonaj de 40 de tone.
Ionel Arsene a declarat, joi, la Antena 3, că în luna martie, când au apărut imagini cu anumite probleme la acel pod, a cerut părerea expertului şi a constructorului.
"Am făcut adresă către constructor şi către expert. Podul este încă în curtea constructorului, nu avem recepţia finală pentru că mai erau de făcut unele lucrări care ţineau de partea estetică a podului. Podul nu este încă recepţionat de Consiliul Judeţean, noi, în momentul când a apărut această imagine cu partea desprinsă din pod, am cerut şi expertului, şi constructorului, un punct de vedere şi ei au spus că nu e nicio problemă cu acea bucată de beton. Cei care au proiectat şi au făcut expertiza la pod trebuie să răspundă”, a explicat Ionel Arsene.
El a precizat că pe pod era o limitare de tonaj de 40 de tone.
"Am pus limitare de greutate pe pod, însă, se pare că cel care a intrat cu camionul pe pod nu a respectat limitarea de greutate. A fost un autocamion cu balast... Dar în mod normal e inexplicabil pentru că acolo au fost făcute încercări cu un convoi de camioane încărcate cu 300 de tone”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.
Pompierii au fost anunţaţi, joi după-amiază, despre faptul că o parte din podul de peste râul Siret ce face legătura între localităţile Sagna şi Luţca s-a rupt.
“Un autocamion şi o autoutilitară se aflau pe pod. În urma evenimentului produs a rezultat o victimă, un bărbat de 56 de ani, care a fost scos din interiorul autocamionului de către participanţii la trafic. Acesta a fost preluat de către echipajele medicale sosite la locul evenimentului, urmând a fi preluat de echipajul SMURD TIM pentru a fi transportat la CPU Roman”, a transmis ISU Neamţ.
De asemenea, IPJ Neamţ a precizat circulaţia rutieră a fost deviată.
"Având în vedere că circulaţia rutieră este blocată, au fost instituite filtre rutiere pentru informarea conducătorilor auto şi devierea traficului rutier pe Drumul Naţional 15 D, Roman - Gâdinţi", a anunţat IPJ Neamţ.
Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, postase pe pagina sa de Facebook, în 13 noiembrie, că podul de la Luţca se redeschidea deoarece fusese modernizat în ultimele luni.
Arsene anunţa atunci că podul rezistă unei greutăţi de 340 de tone.
"Zilele trecute s-a făcut testul de rezistenţă pe pod şi avem garanţia că rezistă unei greutăţi de 340 de tone, dispusă după o anumită schemă de încărcare, dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură. Măsurătorile, realizate sub acţiunea sarcinilor statice şi dinamice, au dus la concluzia că podul şi structura consolidată în ansamblu, prin folosirea fibrelor de carbon şi a materialelor speciale, au avut un comportament normal şi acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Judeţean Neamţ poate fi folosit în condiţii de siguranţă. Primăvara trecută podul a intrat în reparaţii capitale, pentru că nu a fost modernizat niciodată de când a fost construit, adică de mai bine de 50 de ani, şi nu mai prezenta siguranţă în exploatare. Dragi nemţeni, vă garantez că zeci de ani podul de la Luţca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanţii la trafic!”, a declarat Ionel Arsene în noiembrie 2021.
Podul de la Luţca este unul hobanat, cu o lungime de 216 metri.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...