Pompierii mobilizaţi pentru stingerea incendiului izbucnit la o sondă de gaze din zona localităţii Moftinu Mare din judeţul Satu Mare nu au putut interveni deloc, din cauza riscului major de producere a unei explozii după lichidarea flăcărilor, pe fondul presiunii gazelor subterane. ISU Satu Mare aşteaptă o echipă de experţi canadieni, care vor ajunge marţi după-amiază, iar strategia de lichidare a flăcărilor va fi decisă împreună cu aceştia. Incendiul, extrem de violent, a izbucnit dumunică noapte.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Satu Mare, Adriana Pop, a declarat, luni, pentru News.ro, că un număr de 75 de pompieri cu 22 de autospeciale, veniţi din mai multe judeţe, au fost mobilizaţi pentru lichidarea incendiului de la o sondă de gaze aflată pe câmp, în zona localităţii Moftinu Mare, însă nu s-a putut interveni deloc.
În prima fază, la faţa locului s-au deplasat 32 de subofiţeri şi cinci ofiţeri din cadrul ISU Satu Mare, cu opt autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de lucru la înălţime şi două echipaje medicale cu ambulanţe SMURD, pregătite să acorde îngrijiri medicale în caz de necesitate. Ulterior, s-a luat decizia trimiterii în sprijin şi a altor forţe şi mijloace din judeţe învecinate, respectiv din Bihor şi Maramureş.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Din momentul sosirii forţelor de intervenţie şi până în prezent, arderea se realizează violent, cu flacără deschisă. Nu s-a intervenit pentru stingerea incendiului, din cauza existenţei pericolului de explozie, gazele subterane fiind sub presiune foarte mare. Decizia privind stingerea, respectiv privind modul de intervenţie post-stingere, se va lua după evaluarea făcută, cel mai probabil în cursul zilei de mâine (marţi – n.r.), de experţi canadieni solicitaţi în sprijin de către societatea deţinătoare a sondei afectate”, a precizat Adriana Pop.
Experţii canadieni ar urma să ajungă în Satu Mare marţi după-amiază.
Conform sursei citate, o mare parte din forţele de intervenţie au fost retrase, la faţa locului rămânând 13 subofiţeri cu patru autospeciale de stingere. Misiunea acestora este de a asigura zona, până la intervenţia de stingere.
“Din fericire, nu au fost înregistrate victime şi nu există pericol de extindere a incendiului la gospodării ale cetăţenilor sau la alte construcţii, cel mai apropiat sat fiind la o distanţă suficient de mare”, a mai spus Adriana Pop.
Incendiul a fost anunţat în noaptea de duminică spre luni, la ora 1:35.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.