Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă că echipajele de intervenţie au acţionat, în cursul zilei de sâmbătă în opt judeţe pentru îndepărtarea a zeci de copaci prăbuşiţi din cauza condiţiilor meteo. În contextul în care mare parte din ţară se află sub atenţionări emise de meteorologi, mii de angajaţi ai instituţiei sunt pregătiţi să intervină în situaţii de urgenţă.
„În cursul zilei de astăzi, fenomenele meteorologice au produs efecte în 9 localităţi din 8 judeţe (Alba, Arad, Bihor, Buzău, Caraş-Severin, Hunedoara, Sălaj şi Timiş), unde, echipajele de salvatori au intervenit pentru degajarea a 24 copaci şi 1 stâlp de electricitate, fiind avariate 3 autoturisme şi o anexă gospodărească. La acest moment, se intervine în judeţele Arad, Bihor, Hunedoara şi Timiş pentru degajarea copacilor prăbuşiţi pe carosabil, precum şi pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil”; transmite, sâmbătă după amiază, IGSU.
În contextul în care Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări care vizează mai multe zone din ţară, peste 5300 de pompieri, cu peste 3.700 de mijloace tehnice, sunt pregătiţi să intervină în sprijinul autorităţilor şi cetăţenilor pentru gestionarea cu promptitudine a potenţialelor efecte înregistrate, precizează sursa citată.
În judeţul Constanţa, aflat parţial sub Cod portocaliu de vreme rea, resursele necesare intervenţiilor vor fi suplimentate cu tehnică şi personal, de la Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă şi de la Inspectoratele Bucureşti-Ilfov şi Giurgiu.
„Totodată, pentru furnizarea răspunsului optim la solicitările de sprijin, apărute în zonele vizate de vremea neprielnică, vor fi activate, începând cu ora 20.00, Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, prin operaţionalizarea Grupelor Operative la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din 11 judeţe (AB, AG, BV, CS, CV, DB, GJ, HD, PH, SB şi VL). De asemenea, va fi instituită permanenţa la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub avertizarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase. Pentru evitarea unor blocaje din cauza condiţiilor meteorologice, recomandăm conducătorilor auto care se deplasează în zone montane să se intereseze asupra condiţiilor de drum, să aibă maşinile echipate corespunzător pentru zăpadă şi să manifeste prudenţă maximă. În situaţia manifestării vântului puternic, recomandăm populaţiei să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi”, mai transmite IGSU.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.