Poliţiştii şi procurorii DIICOT fac cercetări într-un dosar care vizează o grupare specializată în infracţiuni informatice de tip ransomware, şantaj şi spălarea banilor şi în care sunt cinci suspecţi. Ancheta, la care participă şi reprezentanţi ai Europol, a început la solicitarea autorităţilor judiciare din Franţa, dar au fost identificate victime şi în Italia, Spania, Germania şi Suedia. Atacatorii obţineau acces la sisteme informatice ale victimelor şi criptau datele existente, iar apoi cereau o răscumpărare în criptomonede pentru recuparea datelor. Unul dintre suspecţi a fost arestat preventiv în vederea extrădării în Franţa.
Poliţia Română şi DIICOT au anunţat, joi, că în acest caz au avut loc, în 4 iunie, patru percheziţii. Acestea au fost desfăşurate de poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, împreună cu procurorii DIICOT - Structura Centrală, în dosarul privind constituirea unui grup infracţional organizat, în scopul comiterii de infracţiuni informatice, de tip ransomware, şantaj şi spălarea banilor fiind vizate 5 persoane.
Activităţile s-au desfăşurat în baza a 3 ordine europene de anchetă, emise de autorităţile judiciare din Franţa, în vederea destructurării unui grup organizat specializat în infracţiuni informatice de tip ransomware, cunoscut sub denumirea de Umbrella Security.
”În concret, atacatorii ar fi dobândit accesul la sisteme informatice ale victimelor, unde ar fi criptat datele existente, iar, ulterior, ar fi solicitat o răscumpărare în criptomonede, în vederea recuperării datelor. Astfel, la nivel european, au fost identificate victime în Franţa, Italia, Spania, Germania şi Suedia, o cooperare între aceste ţări fiind stabilită prin intermediul organismelor europene Europol, respectiv Eurojust”, au arătat anchetatorii.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe sisteme informatice folosite în activitatea infracţională şi au fost instituite sechestre asupra conturilor bancare a două dintre persoane, precum şi asupra a aproximativ 55.000 de euro, echivalent în criptomoneda Bitcoin.
”Ca element de noutate pentru acest tip de operaţiuni, în urma accesului în sistemele informatice ale uneia dintre persoanele cercetate, a reieşit faptul că activitatea de criptare aferentă atacurilor ar fi fost în desfăşurare asupra a 4 victime la acel moment. De asemenea, au fost descoperite cheile de decriptare pentru un număr semnificativ de victime”, a transmis Poliţie Română.
Totodată, au fost puse în executare 5 mandate de aducere emise pe numele persoanelor cercetate.
În baza probatoriului administrat, autorităţile din Franţa au emis un mandat european de arestare pe numele uneia dintre persoanele cercetate, în vederea extrădării, sens în care acesta a fost reţinută, pentru 24 de ore, iar, ulterior, instanţa competentă a dispus arestarea preventivă a acesteia, pentru 30 de zile.
La activităţile desfăşurate în România au participat 4 reprezentanţi ai autorităţilor judiciare din Franţa, precum şi 2 reprezentanţi ai Europol.
Operaţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi al Serviciului Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.