Procurorii DIICOT Ploieşti au ridicat pentru a audia, marţi, şapte persoane, suspectate că fac parte dintr-un grup infracţional specializat profilat pe infracţiuni de trafic de persoane, proxenetism şi spălare a banilor. În paralel, anchetatorii din Franţa au făcut descinderi vizând activitatea aceleiaşi reţele infracţionale. Date din anchetă arată că membrii grupării au făcut transferuri bancare de peste 1,4 milioane de dolari de pe teritoriile a 25 de state.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Cei şapte suspecţi din acest dosar au fost ridicaţi pentru fi audiaţi după ce, marţi, procurorii de la structura centrală şi de la Serviciul teritorial Ploieşti din cadrul DIICOT au făcut şase percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Prahova, la domiciliile mai multor suspecţi. 
 
Simultan, pe teritoriul Franţei, au fost efectuate 7 percheziţii domiciliare şi audieri de persoane privind activitatea aceluiaşi grup infracţional, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă încheiat prin intermediul EUROJUST cu autorităţile judiciare franceze.
 
„În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu luna ianuarie 2019, pe raza municipiului Ploieşti, judeţului Prahova a fost constituit un grup infracţional organizat care a acţionat în mod coordonat până în anul 2022, grup specializat în săvârşirea unor infracţiuni grave, respectiv trafic de persoane, proxenetism şi spălare a banilor, prin recrutarea persoanelor vătămate şi exploatarea acestora pe teritoriile Republicii France şi Regatului Spaniei. Astfel, membrii grupării au obţinut sume importante de bani de pe urma practicării prostituţiei pe teritoriul Franţei a mai multor persoane vătămate recrutate prin metoda lover boy, acestea fiind forţate să continue activitatea prin ameninţări şi acte de violenţă îndreptate împotriva lor sau a membrilor familiei. Persoanele vătămate erau promovate pe diverse site-uri de profil ca fiind persoane ce oferă servicii sexuale contracost”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de DIICOT.
 
Date din anchetă arată că o parte din sumele obţinute în urma exploatării femeilor au fost trimise în România prin servicii de transfer rapid, iar o altă parte a fost colectată direct de către membrii grupării şi transportată în România. 
 
„Prin serviciile de transfer bancar a fost transmisă către sau de către membrii grupării suma de 1.404.858 USD (bani trimişi din 250 de localităţi de pe teritoriul a 25 de state). De asemenea, parte din bani obţinuţi au fost investiţi în autoturisme de lux, înmatriculate pe numele unor societăţi comerciale. Deşi nu obţineau venituri în mod legal, membrii grupării au afişat un stil de viaţă extravagant, caracterizat prin deţinerea de maşini scumpe, îmbrăcăminte şi bijuterii de la branduri cunoscute şi scumpe, frecventarea unor medii şi locuri selecte”, precizează procurorii.
 
Aceştia au identificat 19 persoane recrutate în scopul practicării prostituţiei în beneficiul grupului infracţional organizat. În urma percheziţiei efectuate pe teritoriul Franţei au fost descoperite 11 victime ale traficanţilor. În urma descinderilor din România şi Franţa anchetatorii au ridicat sume de bani, maşini de lux şi alte mijloace de probă.
 
La acţiune a participat un analist din cadrul EUROPOL, o delegaţie de poliţişti din cadrul OCRTEH/Franţa, ofiţerul de legătură francez acreditat în România, o delegaţie de poliţişti din cadrul Policia National/Spania şi ofiţerul de legătură spaniol acreditat în România.
 
În urma cooperării internaţionale cu autorităţile judiciare din Franţa şi Spania, au fost emise 5 mandate europene de arestare de către autorităţile franceze ce vor fi puse în executare pe teritoriul României.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.