Premierul Viorica Dăncilă şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, au vizitat unul dintre site-urile exerciţiului Seism 2018, organizat la Academia de Poliţie. Potrivit scenariului, mai multe persoane au fost rănite, iar unele sunt blocate la etajele superioare ale unei clădiri. ”Cu toţii ne dorim ca acest lucru să nu se întâmple, dar întotdeauna trebuie să fim pregătiţi”, a spus Dăncilă, adăugând că atât forţele de intervenţie, cât şi populaţia trebuie să fie pregătite.
Viorica Dăncilă şi Raed Arafat au ajuns, sâmbătă, la unul dintre locurile din Bucureşti care fac parte din scenariul exerciţiului Seism 2018.
La Academia de Poliţie, scenariul prevede că mai multe persoane au fost rănite, iar câteva sunt surprinse la etajele superioare ale unei clădiri.
”Noi sperăm să nu se întâmple acest lucru. Vom vedea la sfârşit care este gradul de pregătire. Important este că acest exerciţiu este efectuat în România şi că acest lu ru reprezintă un plus, să putem să facem apoi această evaluare. Cu toţii ne dorim ca acest lucuru să nu se întâmple, dar întotdeauna trebuie să fim pregătiţi”, a spus premierul.
Viorica Dăncilă a apreciat că, în urma exerciţiului, se va vedea şi care sunt ”deficienţele legislative”.
”Este adevărat că şi populaţia trebuie pregătittă pentru că, chiar dacă avem pregătirea necesară din punct de vedere tehnic, trebuie ca fiecare cetăţean să ştie cum să reacţioneze în astfel de situaţii. Eu am speranţa că acest exerciţiu va fi un semnal de alarmă şi pentru populaţie şi va conduce şi la a scoate în relief măsurile pe care trebuie să le ia cetăţenii în cazul unui seism”, a mai spus Viorica Dăncilă.
La rândul său, Raed Arafat a explicat că exerciţiul are rolul de a stabili dacă sunt lcuru care trebuie ”aranjate sau rearanjate într-un anume fel sau îmbunătăţite”.
”Nu se descoperă imediat o vulnerabilitate, noi vom avea evaluatori peste tot. Rapoartele vor fi analizate”, a spus Arafat.
Acesta a explicat că evaluatorii sunt din partea NATO, din SUA, dar şi din partea Comisiei Europene.
Un exerciţiu naţional intitulat "Seism 2018" a început, sâmbătă, la ora 9.00, scenariul acestuia presupunând că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Exerciţiul vizează punerea în aplicare a Concepţiei naţionale de răspuns post-seism. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, sâmbătă, că exerciţiul Seism va avea o durată de cinci zile, fiind urmărit în timp real răspunsul la eventuala producere a unui cutremur în Vrancea, de 7,5 grade pe scara Richter, la o adâncime de 140 de kilometri.
Conform scenariului, cel mai afectat ar fi municipiul Bucureşti, unde din primele informaţii ar fi 12 imobile prăbuşite parţial sau total şi aproximativ 200 de victime doar în zona Centrului Vechi - Universitate.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că participă la exerciţiul Seism 2018, desfăşurând activităţi simulate de identificare a pagubelor materiale şi victimelor înregistrate în unităţile militare, precum şi misiuni de sprijin al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medicală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.