Două sute de poliţişti au făcut controale, la nivel naţional, în puncte de trecere a frontierei, aeroporturi, autogări, fiind verificate firme cu angajaţi români sau străini, în cadrul Zilelor Comune de Acţiune la nivel european EMPACT, pentru a preveni exploatarea prin muncă. Astfel, au fost verificate peste 6.500 de persoane şi peste 1.500 de autovehicule, fiind identificate mai multe persoane bănuite de trafic de minori, în scopul exploatării prin muncă forţată.
Poliţia Română, prin Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, cu sprijinul Europol, a participat, timp de o săptămână, la Zilele Comune de Acţiune la niveleuropean: EMPACT - Joint Action Days on THB for Labour Exploitation.
Acţiunea s-a desfăşurat în România şi alte 20 de state membre UE, precum şi în Norvegia şi Elveţia, iar în cadrul acesteia poliţiştii specializaţi în combaterea traficului de persoane au colaborat pentru a identifica, investiga şi preveni exploatarea forţei de muncă a lucrătorilor vulnerabili.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"La nivel naţional, 200 de poliţişti au efectuat controale în 21 de puncte de trecere a frontierei, 9 aeroporturi, 3 autogări cu plecări internaţionale şi într-o gară, iar alături de inspectori de muncă, au controlat societăţi comerciale, cu angajaţi cetăţeni români sau străini. Astfel, au fost verificate peste 6.500 de persoane, peste 1.500 de autovehicule şi au fost controlate 14 societăţi comerciale", arată Poliţia Română.
Acţiunea, realizată prin schimbul operativ de date cu autorităţile statelor membre participante, prin intermediul Europol, a dus la identificarea mai multor persoane bănuite de trafic de minori, în scopul exploatării prin muncă forţată, şi a 3 potenţiale victime minore.
"La nivel internaţional, această mobilizare extinsă a implicat verificarea a peste 50.000 de persoane, peste 17.000 de vehicule, precum şi controlul a 5.000 de spaţii comerciale şi alte locaţii. În săptămâna vizată, au fost arestate 46 de persoane bănuite de trafic de persoane şi identificate alte 90 implicate în astfel de infracţiuni. Peste 220 de persoane au fost reţinute sau arestate pentru alte infracţiuni (inclusiv migraţia ilegală, falsificarea documentelor). În total, au fost identificate 323 de potenţiale victime ale traficului de persoane", mai arată Poliţia Română, precizând că au fost declanşate o sută de noi anchete pentru identificarea altor suspecţi şi victime în cazuri de trafic de persoane din UE.
Poliţiştii din România au beneficiat de sprijinul de specialitate al reprezentanţilor A.N.I.T.P., poliţiştilor de frontieră şi de imigrări, dar şi de suportul specialiştilor de la Inspecţia Muncii.
Aceştia au acţionat în toate judeţele şi la graniţe, pentru a identifica potenţiale victime ale traficului de persoane şi de minori, în rândul celor care călătoresc către principalele state de destinaţie.
Acţiunea, care face parte din Planul de acţiune operaţional EMPACT privind traficul de fiinţe umane pentru anul 2019, a vizat diferite sectoare de activitate precum transportul, agricultura, construcţiile, prelucrarea produselor alimentare, serviciile de catering şi îngrijire.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.