Ministrul de Interne Carmen Dan a prezentat duminică date din raportul privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, din care rezultă că au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut, fiind identificate cinci cazuri de abuzuri împotriva unor persoane care nu erau vioente. Ministrul a cerut scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma evenimentelor. Cei care acuză modul în care s-a desfăşurat mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei şi intervenţia în forţă a jandarmilor pentru restabilirea ordinii trebuie să accepte că acestea au fost determinate de acţiunile violente ale unora dintre protestatari, spune ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. Ea a prezentat cronologia protestului din 10 august, când au avut loc incidente violente între protestatari şi forţele de ordine, în urma cărora sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, şi a atras atenţia că protestatarii paşnici au avut de suferit inclusiv din cauza faptului că au fost „reticenţi” în a se delimita de manifestanţii violenţi.
"Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor celor care au avut de suferit în urma violenţelor de săptămâna trecută", a declarat Carmen Dan.
Ea a precizat că i-a fost prezentat raportul pe care l-a solicitat săptămâna trecută, dar că acesta nu are rolul de a stabili vinovăţii şi că nu are nicio ezitare să îl prezinte comisiilor din parlamentare, Guvernului sau CSAT.
E spus că nu a fost invitată la comisie încă.
"Pentru ce s-a întâmplat în acea seară, au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut. Trei persoane au fost arestate, două sub control judiciar. Au fost aplicate 64 de amenzi. Poliţia şi Jandarmeria au lucrat în toate aceste zile petnru găsirea persoanelor violente. De mâine vom începe şi vom merge la parchetele civile şi cu alte sesizări, informaţii, date obţinute în aceste zile. Este un proces dificil să vizualizezi atâtea imagini, 2 TB de filmări în care au fost surprinse persoane violente", a afirmat ministrul.
Carmen Dan a afirmat că sute de persoane care au comis violenţe sunt surprinse în imaginile văzute şi sunt în proces de identificare.
"Faţă de jandarmi are loc o verificare internă, existând cinci situaţii susceptibile de comitere de abuzuri împotriva unor persoane nevinovate. Verificările continuă", a relatat Carmen Dan.
Ea a subliniat că, deşi iniţial s-a dorit ca adunarea publică să fie legală, protestul nu a fost asumat de niciuna dintre multele organizaâii care au promovat acest eveniment şi că nu trebuie omis un aspect, respectiv acela că legea reglementează şi adunările publice spontane, dar nu am fost într-o astfel de situaţie, protestul fiind anunţat cu mult înainte.
Ea a spus că raportul este un document clasificat pentru unele informaţii vizează datele pe care MAI le-a solicitat celorlalte instituţii din domeniul securităţii naţionale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.