Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu a prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă, noua bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei, prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Aceasta va fi dată în circulaţie începând cu data de 1 decembrie. otodată, începând cu 1 decembrie 2021, Banca Naţională va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Băncii Naţionale a României, este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii, susţinându-se consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească.

Punerea în circulaţie a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Guvernatorul BNR a spus în conferinţă că au mai fost personalităţi feminine în iconografia bancnotelor puse în circulaţie de Banca Naţională, dar nu a fost vorba de personalităţi istorice reale, ci reprezentări feminine simbolice sau alegorice. 

”Este adevărat însă că în 2018, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, BNR a lansat o bancnotă pentru colecţionare, pe care s-a regăsit portretul unui personaj istoric feminim, Regina Maria a României, prezentată alături de Regele Ferdinand I, având un rol numismatic, pentru colecţionari, şi tiraj mic. 

Despre prezenţa Ecaterinei Teodoroiu pe bancnota de 20 de lei, guvernatorul BNR a arătat că arată puterea şi sacrificul de care femeile au dat dovadă şi continuă să dea dovadă în societatea noastră, fiind şi un mod de a celebra Armata Română.

”Am răspuns, astfel, şi interesului public care a găsit o largă susţinere în promovarea şi consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor femiline în istoria şi societatea românească”, a mai spus guvernatorul. 

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm şi culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brânduşe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre şi litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului şi casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR şi în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulaţie „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.

Pe reversul bancnotei compoziţia grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărăşeşti, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre şi litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziţionată în dreapta sus şi stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria şi numărul tipărite cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime, în partea stângă pe verticală şi cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă - unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.