Bărbatul din Argeş suspectat de terorism este din comuna Lunca Corbului, are un copil şi munceşte ca zilier la diverse societăţi comerciale din Piteşti. Anchetatorii l-au ridicat pe bărbat în timp ce se ducea de la locuinţa sa situată în mediul rural către locul de muncă din Piteşti. La percheziţii, anchetatorii i-au găsit pagini cu versete din Coran.
Surse apropiate anchetei au declarat, joi, pentru News.ro că Ionuţ Cătălin Bălan, bărbatul dus la audieri, joi dimineaţă, sub acuzaţia de terorism are 39 de ani şi s-a născut în comuna Lunca Corbului, din judeţul Argeş. El are un copil, însă nu locuieşte cu mama acestuia, femeia fiind plecată în străinătate.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În prezent, bărbatul locuieşte în comuna Muşeteşti şi îşi câştigă existenţa muncind ca salahor, cu ziua, la diverse societăţi comerciale din municipiul Piteşti. De altfel, joi dimineaţă, procurorii DIICOT l-au ridicat pe bărbat de pe stradă, în timp ce se ducea la muncă spre Piteşti.
El a fost dus iniţial la locuinţa sa pentru a asista la percheziţii, conform procedurilor, iar la ora transmiterii acestei ştiri se află la audieri la sediul DIICOT.
Potrivit surselor citate, la locuinţa din Muşeteşti a lui Ionuţ Cătălin Bălan, anchetatorii au găsit pagini cu versete din Coran.
Procurorii DIICOT au făcut, joi dimineaţă, trei percheziţii la domiciliul bărbatului, care a fost ridicat de către anchetatori, fiind suspectat de terorism, după ce s-ar fi autoradicalizat într-un stat european şi ar fi aderat la gruparea teroristă Stat Islamic. Bărbatul, zis ”Ibrahim”, este suspectat că promovează mesaje de susţinere a grupării teroriste, că a avut legătură cu atacurile de la Paris din noiembrie 2015, dar şi că distribuie pe reţelele de socializare imagini cu atacurile organizate de această grupare. În plus, el este suspectat că a transmis jihadiştilor date despre un obiectiv militar din România.
Potrivit DIICOT, începănd cu luna noiembrie 2016, bărbatul a utilizat şi utilizează în continuare mai multe conturi pe o reţea de socializare prin intermediul cărora a postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum şi înregistrări cu atacuri ale DAESH şi execuţii, prin decapitare şi împuşcare, cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte”.
În plus, în primavara anului 2015, suspectul a mers în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenţie căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acesta este îngrădit.
”Datele şi informatiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste şi pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepţi au plecat în zona siriano-irakiană pentru a participa la jihad şi care a avut legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015”, arată DIICOT.
Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat că bărbatul este în atenţia anchetatorilor români încă din 2015 şi că acesta s-a autoradicalizat într-un stat european, încercând apoi să convingă şi alte persoane să adere la gruparea teroristă Stat Islamic.
CITEȘTE ȘI Horodniceanu: Complicii bărbatului din Argeş care a încercat să strângă informaţii despre obiective strategice nu sunt din RomâniaPotrivit procurorului şef al DIICOT, Danicel Horodniceanu, complicii argeşeanului suspectat că a încercat să strângă informaţii despre obiective strategice de pe teritoriul României pentru "diseminarea" acestora către organizaţii teroriste din regiunea europeană nu sunt din România.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.