Şapte dintre suspecţii reţinuţi pentru că ar fi făcut parte din gruparea care trafica migranţi pe relaţia Turcia-România-Ungaria au fost arestaţi preventiv, în noaptea de vineri spre sâmbătă, prin decizia Tribunalului Arad, în timp ce alţi zece au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şeful Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, Cosmin Popovici, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că 17 suspecţi dintre cei 20 identificaţi ca făcând parte din gruparea de traficanţi de migranţi au fost prezentaţi Tribunalului Arad cu propunere de arestare preventivă.

Instanţa a admis cererea procurorilor DIICOT de a emite mandate de arestare pentru 30 de zile în cazul a şapte dintre suspecţi, în timp ce zece au fost puşi sub control judiciar timp de 60 de zile, măsuri care pot fi atacate.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Conform unor surse din cadrul DIICOT Arad, procurorii vor face recurs pentru soluţia dată în cazul celor zece, cerând arestarea preventivă.

Unul dintre cei 20 de suspecţi, care a colaborat cu anchetatorii, este cercetat în libertate, pentru că procurorii nu au cerut nicio măsură preventivă împotriva sa, iar alte două persoane identificate ca făcând parte din grupare sunt căutate de poliţişti.

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, sub coordornarea procurorilor DIICOT Arad, au făcut, joi, 25 de percheziţii în judeţele Botoşani, Dolj, Giurgiu, Sălaj, Timiş şi în municipiul Bucureşti, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

În judeţul Timiş descinderile au avut loc în localităţile Izvin, Remetea Mare şi Timişoara. De altfel, unul dintre liderii grupării locuieşte la Izvin.

”Din cercetări a reieşit că, în perioada august – decembrie 2016, grupul infracţional organizat, specializat în traficul de migranţi, pe relaţia Turcia – România – Ungaria, ar fi introdus fraudulos în ţară, de mai multe ori, peste 100 de persoane, cetăţeni sirieni, irakieni, turci, afgani şi marocani, pe care, ulterior, ar fi încercat să îi treacă fraudulos peste frontiera româno-maghiară, destinaţia finală fiind Germania”, arăta Poliţia Română.

Procurorul de caz de la DIICOT Arad, Bogdan Diaconescu, a declarat, joi, că scopul membrilor grupării de trafic de migranţi era acela de a obţine ”importante beneficii materiale”.

”Cercetările au relevat că migranţii sunt introduşi fraudulos în România din Bulgaria şi Serbia, aduşi până acolo din Turcia. Ei sunt transportaţi şi adăpostiţi în diferite locaţii din România, după care se încearcă trecerea frauduloasă a frontierei româno-maghiare”, a spus procurorul.

El a precizat că gruparea era finanţată din Turcia.

”Au avut loc consistente operaţiuni de monitorizare a activităţilor infracţionale pe aproape jumătate de an, răstimp în care am interceptat cinci transporturi de migranţi, cel mai important fiind de la Vărşand, la sfârşitul anului 2016, când într-o cisternă au fost găsite ascunse 42 de persoane, dintre care 18 copii, cetăţeni din Irak, Maroc şi Siria”, a mai afirmat procurorul Bogdan Diaconescu. 

La volanul automarfarului cu cisternă se afla un român în vârstă de 48 de ani, din judeţul Sălaj.

”În urma verificărilor s-a stabilit că cei în cauză sunt 41 de cetăţeni irakieni şi un marocan, 24 de adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 52 de ani şi 18 minori, cel mai tânăr având numai două luni, toţi solicitanţi de azil în România”, se arăta într-un comunicat de presă remis la acea vreme.

Şeful Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, Cosmin Popovici, a declarat, la rândul său, că ”fiecare membru al grupului avea roluri prestabilite, unii recrutau migranţii, alţii îi transportatori, îi găzduiau, iar alţii încercau să îi treacă frontiera de stat”.

Suspecţii riscă până la zece ani de închisoare pentru trafic de migranţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.