Mii de arbori au fost rupţi în Pădurea Ceala, de la marginea municipiului Arad, care face parte dintr-o arie naturală protejată, în urma furtunii de vineri seară, care a afectat o parte din judeţ. Distrugerile sunt cele mai mari din ultimele decenii, iar copacii şi crengile căzute au blocat drumuri, care între timp au fost deblocate de autorităţi, însă pistele de biciclete din pădure, în lungime de 22 de kilometri, vor rămâne neutilizabile câteva săptămâni, până la ridicarea masei lemnoase.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reprezentanţii Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului (PNLM), din care face parte şi Pădurea Ceala, aflată la marginea municipiului Arad, au declarat, marţi, corespondentului News.ro, că pagubele provocate de furtuna de vineri seara sunt cele mai însemnate din ultimele decenii.

Directorul PNLM, Ciprian Herbei, a spus că la o evaluare sumară s-a constatat că între 2.000 şi 3.000 de arbori au fost rupţi de vijelie, unii copaci fiind chiar dezrădăcinaţi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Masa lemnoasă căzută în pădure este estimată la 3.000 de metri cubi, însă numărul real de arbori afectaţi ar putea fi mult mai mare, astfel ca ocolul silvic care gesionează fondul forestier lucrează la un bilanţ al pagubelor. Angajaţii se vor deplasa în toată pădurea, care se întinde pe o suprafaţă de 600 de hectare, pentru a număra copacii rupţi, operaţiune care va dura câteva săptămâni.

Potrivit lui Ciprian Herbei, copacii şi crengile rupte au blocat drumuri din pădure, cele importante, cum este şoseaua care face legătura între oraş şi zona de agrement ”Trei Insule” fiind curăţate la câteva ore după furtună. Rămân însă inaccesibile drumuri din pădure şi pistele de biciclete, în total peste 22 de kilometri, care sunt blocate. Curăţarea acestora va avea loc în următoarele săptămâni, reprezentanţii ocolului silvic urmând să ridice masa lemnoasă, care va fi valorificată de stat.

Reprezentanţii PNLM spun că, imediat după furtună, în pădure au apărut hoţii de lemne, care adună butuci în camionete, în timp ce alţi localnici transportă lemnele în cărucioare şi chiar pe biciclete.

Furtuna a provcat şi alte distrugeri în pădure, inclusiv la sediul Administraţiei PNLM, o parte din acoperişul clădirii fiind avariat. Au mai fost rupţi de vânt stâlpi de electricitate şi panouri cu informaţii pentru turişti.

Parcul Natural Lunca Mureşului se întinde pe 17.000 de hectare, de-a lungul râului, până la frontiera cu Ungaria. Fondul forestier reprezintă jumătate din această suprafaţă. Parcul a fost declarat arie protejată în încercarea de a se conserva diversitatea habitatelor, a peisajelor şi a unor specii de vieţuitoare.

Furtuna de vineri seara a afectat municipiul Arad şi mai multe zone din judeţ, provocând distrugeri importante. Un prim bilanţ arată că numeroase clădiri din Arad şi localităţi învecinate au fost avariate, mai multe maşini au fost distruse de copaci rupţi, unele drumuri au fost blocate câteva ore de copaci, iar mii de gospodării au rămas fără electricitate.

Pe autostrada A1 au fost răsturnate de rafale două TIR-uri şi un microbuz, iar vehicule au mai fost răsturnate şi pe drumuri naţionale şi judeţene, fără a exista răniţi în acest cazuri.

Un număr de 11 muncitori ai unei fabrici de la marginea Aradului au fost răniţi de o uşă mare din sticlă care a fost ruptă de vijelie şi a lovit grupul de persoane, acestea primind îngrijiri la spital.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.