Ediţia Eurovision Song Contest 2022 de la Torino a fost câştigată de Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra cu melodia „Stefania” care a primit din partea publicului 439 de puncte, un total de 631 de puncte. Reprezentantul României s-a clasat pe locul 18 cu 64 de puncte. Republica Moldova, cu 253 de puncte, a încheiat concursul pe locul 7. Spania a primit de la public 228 de puncte, rezultatul final fiind 459 de puncte.
Ucraina, Marea Britanie, Spania sunt primele trei clasate.
Republica Moldova, cu 253 de puncte, a încheiat concursul pe locul 7. Spania a primit de la public 228 de puncte, rezultatul final fiind 459 de puncte.
Muzicienii de la Kalush Orchestra au declarat pe scena PalaOlimpico: „Vă mulţumim că sprijiniţi Ucraina! Slava Ukraini!”.
După votul celor 40 de jurii, Marea Britanie are 283 de puncte, Suedia - 258, Spania - 231, Ucraina - 192.
România a acordat cele 12 puncte Ucrainei. Punctajul a fost anunţat din partea României de Martin Osterdahl, după o problemă tehnică de conectare.
Pe podium se află Marea Britanie, Suedia şi Spania.
România a primit 12 puncte până în acest moment, din partea Germaniei - 1 punct, Grecia - 7 puncte şi Spania - 4 puncte.
Marea Britanie şi Spania conduc clasamentul cu cele mai multe puncte din partea juriilor internaţionale, urmate de Suedia şi Italia.
Reprezentantul României a oferit o interpretare aclamată puternic de public. Chanel din partea Spaniei a avut un show exploziv, iar Ucraina a dedicat melodia „Stefania” tuturor mamelor. Petrecerea serii a fost dată de Zdob şi Zdub alături de fraţii Advahov în „Trenuleţul”.
Gigliola Cinquetti, cea care a câştigat Eurovisionul pentru Italia în 1964 cu „Non Ho L’eta” a revenit pe scena concursului muzical. A urmat Mika, mesajul lui promovând dragostea.
În timpul votului, pe scenă a urcat trupa Måneskin, câştigătoare a concursului Eurovision 2021. „Supermodel”, noul single, a fost prima melodie a trupei rock. Muzicienii italieni au declarat că lucrează cu regizorul Baz Luhrmann pentru coloana sonoră a unui film. Artiştii italieni au prezentat şi un fragment dintr-o nouă piesă, „If I Can Dream”.
Estonia cu Stefano a încheiat competiţia. Balada sa pop/country a adus un adevărat vibe Aviici.
Ochman din Polonia a cântat balada „River”, o realizare cu efecte luminoase video şi dansatori fantomatici. Artista Konstrakta cu „In Corpore Sano”, o piesă care critică cultul celebrităţii, este un comentariu despre standardele imposibile de frumuseţe şi sistemul de sănătate din Serbia.
Marea Britanie i-a condus pe spectatori într-o călătorie interstelară cu Sam Ryder.
Laura Pausini a cântat a cappella clasica „Volare”.
Cu un costum de 40 de kilograme, creat din pene de struţ şi o mască din cristale Swarowski şi multe bijuterii, australianul Sheldon Riley a avut una dintre cele mai dramatice interpretări de anul acesta la Eurovision cu Not The Same”.
Suedia, cu un palmares Eurovision de melodii pop elegante, a emoţionat prin vocea Corneliei Jakobs cântând „Hold Me Closer”.
Republica Moldova a călătorit cu „Trenuleţul” „legănat de şine” şi au impus folclorul şi rock and roll-ul la Eurovision. „Trenuleţul”, o petrecere cu trenul moldovenesc de la Chişinău la Bucureşti, oferit prin amabilitatea legendarilor Zdob şi Zdub, de data aceasta însoţiţi de fraţii Advahov, uneşte cele două ţări, România şi Moldova.
„Die Together” cântată de Amanda Georgiadi Tenfjord din Grecia a avut câteva efecte vocale interesante, pe o voce puternică. Trei surori, Sigga, Beta şi Elin, alături de fratele lor Eythor la tobe, din Islanda au încălzit atmosfera de la Torino cu „Með Hækkandi Sól”.
Un interludiu elegant şi jazz din Lituania a fost al Monikăi Liu. „Sentimental” a fost cântată în întregime în lituaniană. A urmat una dintre cele mai bune voci ale serii, belgianul Jérémie Makiese care a cântat „Miss You” cu un sound R&B.
Mahmood & BLANCO au cântat „Brividi” în numele Italiei. Spania, reprezentată de Chanel anul acesta, a oferit una dintre cele mai explozive coregrafii cu „SloMo”. Coregraful lui Chanel este cel care a realizat producţii pentru J-Lo şi Justin Bieber. Kalush Orchestra, muzicienii ucraineni, au dedicat melodia „Stefania” tuturor mamelor.
Între primele interpretări ale serii, Norvegia a oferit singurul moment rock din finala de anul acesta Eurovision, cu „Jezebel” cântată de The Rasmus, Marius Bear din Elveţia cu o voce deosebită a adus pe scenă o baladă jazz/blues, Franţa a combinat folkul tradiţional cu tehno, melodie ce a fost cântată în bretonă. În mod neaşteptat, unul dintre cele mai contagioase dansuri din competiţie a venit din partea Norvegiei, „Give That Wolf a Banana”.
„Give peace a Chance” a fost interpretată de întreaga sală iar Laura Pausini a deschis seara cu un recital electrizant. wrs a oferit o interpretare aclamată puternic de public.
Marea finală din această seară a fost deschisă de o interpretare a Rockin’ 1000 în istorica Piazza San Carlo din Torino, care a implicat peste 500 de muzicieni - solişti, basişti, bateri şi chitari - interpretând „Give Peace A Chance” a lui John Lennon. Publicul de la PalaOlimpico s-a alăturat şi a oferit un moment de unitate în întreaga Europă.
Spectacolul a continuat de una dintre gazdele serii, cântăreaţa italiană Laura Pausini. Ea a oferit unele dintre cele mai cunoscute cântece ale sale în mai multe limbi şi a schimbat cinci ţinute.A urmat prezentarea celor 25 de concurenţi.
Spectacolul este prezentat de Laura Pausini, Mika şi Alessandro Cattelan.
Finala este comentată la Televiziunea Română de Bogdan Stănescu, căruia i s-a alăturat Kyrie Mendél, finalistul Selecţiei Naţionale.
wrs a intrat al doilea în concurs. El a interpretat melodia „Llamame”. „Hola, mi bebébé” înseamnă „Hey my baby” şi a devenit un salut obişnuit în arena Eurovision.
Publicul din toate ţările participante la Eurovision (cu excepţia României) poate vota #2 pentru reprezentantul nostru de maxim 20 de ori de pe acelaşi număr de telefon (lista, anexată). Punctajele cumulate - acordate de juriu şi de telespectatorii din ţară -, vor fi dezvăluite în ordine alfabetică de reprezentanţii celor 40 de ţări înscrise la actuala ediţie a Eurovision.
Ordinea de intrare în finala ESC 2022:
1. Cehia: We Are Domi – „Lights Off”
2. România: WRS – „Llámame”
3. Portugalia: MARO – „Saudade, Saudade”
4. Finlanda: The Rasmus – „Jezebel”
5. Elveţia: Marius Bear – „Boys Do Cry”
6. Franţa: Alvan & Ahez – „Fulenn”
7. Norvegia: Subwoolfer – „Give That Wolf A Banana”
8. Armenia: Rosa Linn – „Snap”
9. Italia: Mahmood & Blanco – „Brividi”
10. Spania: Chanel – „SloMo”
11. Regatul Ţărilor de Jos: S10 – „De Diepte”
12. Ucraina: Kalush Orchestra – „Stefania”
13. Germania: Malik Harris – „Rockstars”
14. Lituania: Monika Liu – „Sentimentai”
15. Azerbaidjan: Nadir Rustamli – „Fade To Black”
16. Belgia: Jérémie Makiese – „Miss You”
17. Grecia: Amanda Georgiadi Tenfjord – „Die Together”
18. Islanda: Systur – „Með Hækkandi Sól”
19. Republica Moldova: Zdob şi Zdub & Fraţii Advahov – „Trenuleţul”
20. Suedia: Cornelia Jakobs – „Hold Me Closer”
21. Australia: Sheldon Riley – „Not The Same”
22. Marea Britanie: Sam Ryder – „SPACE MAN”
23. Polonia: Ochman – „River”
24. Serbia: Konstrakta – „In Corpore Sano”
25. Estonia: Stefan – „Hope”
Cele cinci mari plătitoare (Big Five) calificate în finală sunt: Franţa cu Alvan & Ahez care cântă „Fulenn”, Italia, reprezentată de Mahmood i Blanco cu „Brividi”, Germania, reprezentată de Malik Harris cu melodia „Rockstars”, Spania, cu Chanel - „SloMo”, şi Marea Britanie cu Sam Ryder - „Space Man”.
Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de EBU - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. European Song Contest (ESC) se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume, fiind transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...