Un program de inteligenţă artificială dezvoltat de inginerii de la Google a învins un campion mondial chinez la jocul Go, marţi, înregistrând un succes important pentru compania americană, care vrea să impresioneze autorităţile de la Beijing cu scopul de a recâştiga accesul pe piaţa din China, informează Reuters.
Programul AlphaGo l-a învins pe Ke Jie, numărul unu al Chinei la jocul Go, într-o partidă care a avut loc în oraşul Wuzhen, în prezenţa oficialităţilor chineze şi a lui Eric Schmidt, director executiv al Alphabet, compania-mamă a Google.
Victoria împotriva celui mai bun jucător al lumii subliniază potenţialul inteligenţei artificiale de a îndeplini sarcini complexe ale oamenilor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Partida a fost transmisă în direct pe YouTube, în timp ce directori ai companiei DeepMind, achiziţionată de Google, care a dezvoltat programul, au publicat update-uri în direct pe Twitter. Ambele servicii sunt blocate în China, la fel cum este şi motorul de căutare Google.
Google şi-a retras motorul de căutare din China în urmă cu şapte ani, după ce a refuzat să îşi autocenzureze căutările pe internet - o cerinţă a Beijingului.
Aceasta a fost cea de-a doua ocazie când programul AlphaGo s-a aflat faţă în faţă cu un jucător profesionist de Go, într-un joc public.
Google a anunţat că plănuieşte să readucă o parte din servicii în China, inclusiv magazinul Google Play.
În martie, Google a mai anunţat că utilizatorii chinezi vor putea accesa aplicaţia mobilă de traducere, marcând cel mai recent succes al său, lansând un serviciu ce fusese interzis. La fel ca AlphaGo, aplicaţia Translate foloseşte un software de inteligenţă artificială al DeepMind.
Beijing încearcă să devină un jucător important în domeniul inteligenţei artificiale. Motorul de căutare chinez Baidu Inc a lansat în luna martie un laborator de inteligenţă artificială, cu sprijinul Comisiei Naţionale de Dezvoltare şi Reformă din China.
În jocul Go, foarte popular în ţări precum China, Coreea de Sud şi Japonia, doi competitori mută piese negre şi albe pe o grilă pătrată, încercând să obţină cel mai mare teritoriu. Originile jocului datează cu mii de ani în urmă.
Jocul de masă este preferat de cercetătorii de inteligenţă artificială datorită numărului mare de posibilităţi, care îl depăşeşte pe cel existent la alte jocuri, precum şahul occidental. Potrivit Google, există mai multe poziţii posibile într-un joc Go decât atomi în univers.
AlphaGo a intrat în istorie atunci când a învins unul dintre cei mai buni jucători profesionişti de Go, din Coreea de Sud, anul trecut.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.