„Babyteeth”, de Shannon Murphy, a fost recompensat sâmbătă seară cu trofeul Transilvania şi cu premiul publicului, la gala de închidere a celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unde documentarul „Acasă” a fost desemnat cel mai bun lungmetraj românesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Juriul competiţiei oficiale din acest an a fost alcătuit din Ada Solomon (producătoare de film), Adina Pintilie (regizoare), Philip O’Ceallaigh (scriitor), Csaba Székely (dramaturg) şi Hatházi András (actor).

„Babyteeth”, debutul australiencei Shannon Murphy, în care doi părinţi descoperă că fiica lor de 16 ani (Eliza Scanlen, starul seriei HBO „Sharp Objects”), bolnavă de cancer, s-a îndrăgostit de un dealer de droguri, a fost prezentat în competiţia de la Veneţia din 2019. Pentru rolul din acest film, Toby Wallace a primit premiul „Marcello Mastroianni” pentru cel mai bun actor tânăr.

La TIFF, filmul a primit marele trofeu în valoare de 10.000 de euro.

Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro, a fost acordat ex-aequo: lui Tim Mielants, pentru debutul „Patrick”, şi lui Zheng Lu Xinyuan, pentru debutul „Norul din camera ei”.

Premiul special al juriului, în valoare de 1.500 de euro, a revenit filmului „Sora”, al doilea lungmetraj semnat de Svetla Tsotsorkova, care a mai fost prezentă în competiţia TIFF cu „Thirst”.

Evgeniya Gromova a primit premiul pentru interpretare în valoare de 1.000 de euro pentru rolul din „Fidelitate”, dramă psihologică semnată de regizoarea Nigina Sayfullaeva.

Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), acordat unui film din secţiunea Zilele Filmului Românesc, a fost câştigat de documentarul „Totul nu va fi bine”, realizat de Adrian Pîrvu şi Helena Maksyom.

Cea mai populară producţie din secţiunea Zilele Filmului Românesc a fost desemnată „Şi atunci... ce e libertatea?”, realizată de Andrei Zincă. 

„Acasă” al lui Radu Ciorniciuc, premiat la Sundance, la DOK.fest Munchen şi Cracovia FF, a fost ales de juriu drept cel mai bun lungmetraj din secţiunea Zilele Filmului Românesc, fiindu-i acordat un premiu în valoare de 10.000 de euro (constând în 20 role de film şi servicii de post-producţie).

Filmul documentează aventura prin care a trecut familia Enache: de la o viaţă în completă armonie cu natura, în Delta Văcăreşti, până când acest spaţiu a devenit Parcul Natural Văcăreşti - primul parc natural urban din România - la traiul plin de provocări din Capitală.

Pentru debut, din aceeaşi secţiune, a fost desemnat câştigător „Urma”, lungmetraj al lui Dorian Boguţă, iar „Ivana cea Groaznică”, semnat de Ivana Mladenovic, a primit o menţiune specială.

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru scurtmetraj a revenit filmului „Amar”, de Sarra Tsorakidis, iar două menţiuni speciale ale juriului secţiunii au fost acordate scurtmetrajelor „Moartea şi cavalerul”, de Radu Gaciu, şi „Bilet de iertare”, de Alina Şerban.

Premiul competiţiei locale a revenit filmului „Ceea ce nu am observat”, de Farkas Boglarka Angela, în timp ce menţiunea specială a obţinut-o „Între lumi”, de Maria Cinar-Jiga.

CoCo Award, oferit de Connecting Cottbus – proiectul câştigător va fi invitat să susţină un pitch în faţa profesioniştilor prezenţi la Connecting Cottbus (Germania), a mers la „Sep & Ana”, de Paul Cioran.

Juriul tinerilor francofoni a premiat „Adoration”, de Fabrice du Welz, iar Bursa „Alex. Leo Şerban”, în valoare de 2.500 de euro, a fost câştigată de jurnalista Alexandra Tănăsescu. Cele două menţiuni ale bursei au revenit actorului Cristi Popa, pentru rolul din „Monştri.”, şi lui Victor Morozov, pentru proiectul de carte „Peste graniţă. Cinemaul românesc în context transnaţional".

Actriţa Maria Ploae a fost recompensată cu premiul de excelenţă, pentru întreaga activitate.

Gala de închidere a TIFF 2020 a avut loc în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, unde Surorile Osoianu şi Marina Voica au susţinut recitaluri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.