Rochiile purtate de primele doamne ale Statelor Unite la ceremoniile de învestitură au capacitatea de a oferi un prim indiciu despre stilurile lor vestimentare şi, de-a lungul secolelor, au indicat chiar tonul pe care viitoarele administraţii americane le-au adoptat pe parcursul mandatelor, informează share.america.gov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rolul primei doamne nu este clar definit în legislaţia americană şi fiecare soţie de preşedinte şi-a stabilit propriul comportament pe care l-a adoptat în perioada în care a locuit la Casa Albă din Washington. Festivităţile ocazionate de învestirea în funcţia de preşedinte, inclusiv balurile şi banchetele la care este permis dansul, reprezintă o modalitate tradiţională prin care primele doamne debutează în mod oficial în faţa naţiunii americane.

La primul bal de învestitură, organizat în 1809, soţia preşedintelui James Madison, Dolley Madison, a stabilit un precedent, alegând o ţinută 100% americană - o rochie de culoare deschisă, din satin şi catifea, alături de bijuterii din perle - în loc să poarte diamante, apanajul reginelor.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”A creat în mod intenţionat o ţinută americană, proprie stilului american, care se potrivea cu timpurile şi cultura acelor vremuri, când regalitatea era dispreţuită”, a explicat Jane Hampton Cook, scriitoare şi istoric al familiilor prezidenţiale americane.

Specialiştii se aşteaptă ca Melania Trump, fost model profesionist, să îşi facă la rândul ei un debut puternic şi personal, prin intermediul modei. Melania Trump, originară din Slovenia, este a doua primă doamnă născută în afara Statelor Unite, după Louisa Adams, soţia preşedintelui american John Quincy Adams, născută la Londra. Specialiştii se aşteaptă ca Melania Trump să aducă artele frumoase şi ”glamour”-ul din modă la Casa Albă. 

”Beneficiază de o poziţie unică, deoarece este fost model, aşadar ea înţelege moda foarte bine şi ştie cum să o folosească pentru a crea o anumită imagine”, a spus Jane Hampton Cook.

Primele doamne sunt gaze oficiale ale administraţiei prezidenţiale americane. Multe dintre ele au sprijinit diverse proiecte şi cauze caritabile, pe care le-au promovat în timpul petrecut la Casa Albă.

Însă de ce sunt americanii atât de interesaţi de ceea ce poartă primele doamne? 

”Simţim că avem un interes de proprietar asupra primnei doamne. Ea ne aparţine tuturor şi ea ne reprezintă, aşadar avem sentimentul că avem dreptul să decidem dacă ea este potrivită pentru acest rol”, a explicat Lisa Kathleen Graddy, vicepreşedinte şi curator al departamentului de Istorie politică din cadrul Muzeului Naţional de Istorie Americană, afiliat reţelei muzeale Smithsonian.

Acest muzeu expune o colecţie foarte populară de rochii purtate de primele doamne americane. Expoziţia evidenţiază felul în care a evoluat de-a lungul secolelor rolul primelor doamne în societatea americană. 

Fiecare primă doamnă donează de obicei acestui muzeu rochia pe care a purtat-o la ceremonia de învestire a soţului ei în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. 

”Privim cu toţii acea primă rochie pentru a ne face o părere despre cum va fi ea - dacă va fi formală, informală, în pas cu tendinţele, clasică, strălucitoare, dar avem în vedere şi detaliile ce ar putea să ne spună cum va fi următoarea administraţie de la Casa Albă”, a explicat Lisa Kathleen Graddy.

Atunci când prima doamnă Nancy Reagan a purtat o rochie strălucitoare, cu mărgele, cu un singur umăr, la balul de învestitură din 1981, americanii şi-au dat seama că administraţia Reagan va fi mai formală decât administraţia Jimmy Carter, care era ”în mod conştient mai casual”, a explicat Lisa Kathleen Graddy.

Rosalynn Carter a purtat la balul de învestitură o rochie pe care o purtase şi la balul organizat după ce soţul ei a devenit guvernator al statului Georgia, făcând astfel o alegere sentimentală şi dorind să poarte din nou aceeaşi ţinută. Rosalynn Carter a fost uimită atunci când a observat că mai multe persoane o criticau din priviri, deoarece se aşteptau ca prima doamnă să promoveze moda americană şi să aleagă o rochie nouă, a explicat aceeaşi muzeografă.

Reprezentanţii muzeului îi vor adresa Melaniei Trump la începutul anului 2017 o scrisoare publică prin care îi vor cere rochia pe care o va purta la ceremonia de învestitură de pe 20 ianuarie, pentru ca aceasta să fie inclusă în colecţia instituţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.