Cineastul Benoît Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violul actriţelor Julia Roy în 2013 şi Isild le Besco între 1998 şi 2000, şi plasat sub control judiciar, conform AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Septuagenarul este suspectat de viol conjugal asupra Juliei Roy în 2013 şi de viol asupra unei minore de către o persoană cu autoritate asupra lui Isild Le Besco, între 1 noiembrie 1998 şi 21 noiembrie 2000, a precizat Parchetul din Paris, contactat de AFP.

Totuşi, judecătorul de instrucţie l-a plasat sub statutul mai favorabil de martor asistat pentru violurile conjugale ale lui Isild le Besco în 2007 şi Julia Roy între 2014 şi 2018.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Benoît Jacquot a fost de asemenea plasat sub control judiciar, care îi impune în special "să nu exercite profesia de regizor de film, inclusiv apariţiile publice în legătură cu activităţile care au condus la comiterea infracţiunilor pentru care a fost pus sub acuzare".

Mai mult decât o interdicţie profesională, aceasta este o adevărată măsură de anulare judiciară, bazată pe o anchetă şi înainte de orice judecată. Evident, vom face apel", a declarat pentru AFP avocata sa, Julia Minkowski.

Benoît Jacquot are de asemenea obligaţia "de a nu intra în contact cu martorii şi victimele", "de a nu se angaja în nicio activitate legată de minori" şi "de a depune o cauţiune de 25.000 de euro", a detaliat Parchetul.

Benoît Jacquot, în vârstă de 77 de ani, a fost audiat începând de luni de Brigada pentru protecţia minorilor a poliţiei judiciare din Paris şi, potrivit unei surse apropiate cazului, a răspuns întrebărilor anchetatorilor şi a negat acuzaţiile care i se aduc.

Punerea sa sub acuzare constituie "o etapă foarte importantă în procedurile judiciare pentru Julia Roy", cu 42 de ani mai tânără decât Benoît Jacquot şi care a jucat în patru dintre filmele sale din 2016 până în 2021, "a cărei stare de stres posttraumatic este profundă şi persistentă", a comentat avocata sa, Margot Pugliese.

Benoît Jacquot a fost plasat luni în arest preventiv, la fel ca un alt regizor renumit, Jacques Doillon, în vârstă de 80 de ani, vizat de acuzaţii de viol.

Arestarea lui Jacques Doillon a fost ridicată marţi seară "din motive medicale", potrivit Parchetului din Paris, care examinează în continuare "modalităţile de urmărire care urmează să fie făcute" acestuia.

În faţa poliţiei, Doillon a fost confruntat cu Joe Rohanne, o persoană trans non-binară care a depus plângere pentru trei violuri, loviri şi alte violenţe psihologice, a confirmat pentru AFP avocata sa, Laure Heinich.

Le Monde a dezvăluit miercuri seară plângerea sa, alături de cele a două femei, dintre care una îl acuză pe Jacques Doillon de viol şi cealaltă de tentativă de viol.

Avocata cineastului, Marie Dosé, a refuzat să comenteze.

Ancheta preliminară a fost declanşată după ce o altă actriţă, Judith Godreche, a depus o plângere împotriva celor doi regizori. Cu toate acestea, ea nu este inclusă în investigaţiile lansate în cadrul anchetei judiciare deschise.

"Aceste plângeri (depuse de Isild Le Besco şi Julia Roy, n.r.) nu sunt prescrise. Perioada pe care am denunţat-o este prescrisă. Dar mă simt ascultată prin această decizie", a reacţionat Judith Godreche pe Instagram după anunţarea punerii sub acuzare. 

La începutul lunii februarie, actriţa în vârstă de 52 de ani l-a acuzat public pe Benoît Jacquot de viol şi apoi pe Jacques Doillon de agresiune sexuală, declanşând o nouă furtună în cinematografia franceză care a zguduit chiar şi ceremonia de decernare a premiilor César şi Festivalul de Film de la Cannes.

"Parchetul nu a luat încă o decizie cu privire la Jacques Doillon", a precizat miercuri Godreche, "dar toate victimele sale şi eu însămi ne ţinem respiraţia. Speranţa noastră persistă".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.