Un judecător american a respins luni, 3 aprilie, cererea cineastului franco-polonez Roman Polanski de a putea să revină în Statele Unite fără să rişte să ajungă la închisoare, la patru decenii după ce a fugit din această ţară în urma unui proces în care era acuzat de întreţinerea de raporturi sexuale cu o minoră, informează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Judecătorul Scott Gordon de la Tribunalul Superior din Los Angeles a decis că ”solicitările reclamantului, ca şi cererile lui corespondente, trebuie să fie respinse”. 

În mod concret, decizia judecătorului american menţine status quo-ul existent de patru decenii: dacă regizorul păşeşte pe solul american, el va putea fi arestat, la 42 de ani după comiterea faptelor.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Roman Polanski a fost acuzat că a drogat şi apoi a violat o adolescentă în vârstă de 13 ani în vila lui Jack Nicholson în anul 1977. Regizorul a recunoscut că a întreţinut raporturi sexuale cu acea minoră, după ce celelalte capete de acuzare au fost abandonate, şi a petrecut 42 de zile în închisoare, după o înţelegere cu Procuratura, înainte de a fi eliberat pe cauţiune. 

Cineastul a fugit apoi în Franţa, în 1978, temându-se că va primi o pedeapsă mai dură, dacă acea înţelegere cu procurorii ar fi fost invalidată de un judecător.

De atunci, Roman Polanski nu s-a mai întors niciodată în Statele Unite.

Avocatul lui, Harland Braun, care a declarat în tribunalul din Los Angeles că regizorul, în prezent în vârstă de 83 de ani, ”şi-a ispăşit pedeapsa”, şi că doreşte să se întoarcă în Statele Unite pentru a pune capăt acestui proces.

Însă judecătorul Gordon a considerat, în decizia sa de luni, că ”nu există o bază suficientă sau convingătoare pentru a reexamina aceste chestiuni”. 

”Mai mult, avocaţii solicitantului nu au prezentat dovezi suficiente, credibile, acceptabile sau argumente juridice în sprijinul reparaţiei solicitate”, se afirmă în decizia oficială a instanţei americane, redactată pe 13 pagini.

”Aceasta este încă o încercare a Tribunalului Superior din Los Angeles de a muşamaliza proasta lor conduită din trecut”, a denunţat, luni, avocatul Harland Braun, evocând ”corupţia” sistemului judiciar american. ”Nu are niciun sens. E derutant”, a adăugat el, referindu-se la decizia dată de judecătorul Gordon, cu trei săptămâni înainte de o nouă audiere în acest caz, programată pe 26 aprilie.

Samantha Geimer, victima din acel caz, a declarat în repetate ocazii că exilul autoimpus în care a trăit Roman Polanski în ultimele patru decenii reprezintă o pedeapsă suficient de mare.

Roman Polanski a fost arestat, pe baza unor mandate americane, în Polonia şi în Elveţia, în ultimul decenii, însă ambele ţări au refuzat să îl extrădeze.

Cariera lui Roman Polanski a avut o evoluţie ascendentă, în pofida acestui proces pentru viol. În 2002, cineastul a câştigat premiul Oscar pentru regie cu filmul ”The Pianist”, o peliculă despre Holocaust, însă nu a mers în Statele Unite pentru a-şi ridica trofeul.

În ianuarie, Roman Polanski s-a retras din funcţia de preşedinte al juriului premiilor César, cele mai înalte distincţii din cinematografia franceză, în urma unui protest organizat de mai multe asociaţii feministe, care au criticat în termeni duri ”protecţia scandaloasă” oferită cineastului de autorităţile din Franţa.

Roman Polanski, născut pe 18 august 1933, este unul dintre cei mai apreciaţi regiziori, cineaşti şi scenarişti din lume. Este autorul filmului ”Cuţitul în apă”, primului lungmetraj polonez nominalizat la Oscar la categoria ”cel mai bun film străin”, dar şi al unor pelicule de referinţă pentru industria cinematografică, precum ”Repulsie”, ”Fundătura”, ”Copilul lui Rosemary”, ”Cartierul chinezesc”, ”Pianistul” şi ”Venus înveşmântată în blănuri”. A primit cinci nominalizări la Oscar - câştigând o dată acest trofeu - şi a fost recompensat cu trei premii BAFTA, un Glob de Aur, opt premii César şi trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.