Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu spun, într-un interviu acordat News.ro, că a promova empatia prin muzică înseamnă să fii „autentic”. Fondatoarele ONG-ului Dăruieşte Viaţă, prin care au construit un spital de la zero, vor vorbi în cadrul conferinţei Mastering the Music Business despre muzică drept catalizator al schimbării sociale. În avanpremieră, au vorbit şi despre artiştii care li s-au alăturat în cauzele pe care le susţin iar referitor la preconizatele reforme fiscal-bugetare anunţate de Guvern, cele două iniţiatoare ale proiectului, au declarat că „este inadmisibil ca Guvernul României să blocheze activitatea mediului ONG pentru a-şi ascunde propria incompetenţă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cea de-a opta ediţie a conferinţei MMB (Mastering the Music Business), cel mai mare şi important eveniment al industriei muzicale din România, va avea loc la Bucureşti, între 5 şi 7 septembrie, la Hotel Caro. Biletele pentru MMB s-au pus în vânzare pe iabilet.ro şi includ acces la conferinţă, dar şi la recepţii, cocktailuri şi alte evenimente de networking organizate în cadrul evenimentului. Link: https://bilete.masteringthemusicbusiness.ro/

Dedicat tuturor pasionaţilor de muzică, MMB e locul unde atât artiştii cât şi profesioniştii din domeniu au ocazia să se întâlnească cu experţi de top din industrie, să înveţe de la ei şi să interacţioneze în mod direct. Cum să lansezi propriul festival, cum să scrii şi să compui cântece sau cum să distribui eficient muzica ta sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul conferinţei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Carmen Uscatu a început să facă voluntariat în timpul liber, pe lângă jobul de Marketing pe care îl avea într-o multinaţională. Ulterior a fondat, alături de Oana Gheorghiu, asociaţia Dăruieşte Viaţă cu gândul de a schimba radical modul în care sunt trataţi copiii bolnavi de cancer în România. Crede că e important să ai curaj şi să-ţi iei soarta în mâini pentru a face o schimbare, că altfel nu va face altcineva asta pentru tine - aplică acest principiu atât în activitatea Asociaţiei, cât şi în proiectele proprii.

După ce a condus operaţiunile unei companii franţuzeşti în România, Oana Gheorghiu a hotărât să se dedice full-time implicării sociale şi a fondat, alături de Carmen Uscatu, asociaţia Dăruieşte Viaţă. Totul a început de la o solicitare de ajutor pe care a primit-o pe mail. De atunci lucrează alături de echipa Asociaţiei pentru a oferi o şansă în plus bolnavilor de cancer din ţară. Totodată se implică activ în responsabilizarea românilor privind deciziile care le influenţează viitorul.

De mai bine de 10 ani, Dăruieşte Viaţă construieşte şi reconstruieşte secţii, spitale, speranţe, investind peste 43 mil. euro în sistemul medical din România, fonduri strânse exclusiv din donaţii şi sponsorizări. Dăruieşte Viaţă a oferit sprijin bolnavilor de cancer în relaţia cu Autorităţile, a modernizat mai multe secţii de oncologie din ţară (Braşov, Timişoara, Cluj, Bucureşti) şi a demarat cel mai mare proiect de implicare socială din ultimii ani: construcţia Spitalului de Copii de la Bucureşti. În prezent, peste 350.000 de persoane fizice şi peste 7.000 de companii fac parte din comunitatea #NoiFacemUnSpital. Fondatoarele Asociaţiei au schimbat un Ordin de Ministru pentru a facilita accesul pacienţilor cu boli grave la tratament în UE.

Dăruieşte Viaţa s-a implicat activ şi în perioada pandemiei de coronavirus, ridicând două unităţi modulare de triaj la Sibiu şi la Bucureşti, Spitalul Modular 1 Elias pentru pacienţii cu COVID-19 (o investiţie de aprox. 2.6 mil euro), Spitalul Modular 2 Piatra Neamţ (o investiţie de aprox. 2.7 mil euro) şi sprijinind cu echipamente de protecţie şi echipamente medicale peste 140 de unităţi de îngrijire, din 102 oraşe. În total, Dăruieşte Viaţă, cu sprijinul donatorilor şi sponsorilor, a distribuit 17 tone de echipamente de protecţie în toată ţara.

Redăm integral interviul acordat News.ro

Despre ce veţi vorbi la ediţia de anul acesta a Mastering the Music Business?

Oana Gheorghiu: Ne-am bucurat tare mult de invitaţia de a participa anul acesta la conferinţa Mastering the Music Business, chiar dacă, la o primă vedere, muzica şi mediul ONG nu par a avea atât de multe lucruri în comun. În realitate, ne leagă multe, iar puterea de a genera o emoţie puternică pe care să construieşti sau să provoci schimbări profunde este cel mai important aspect. Ne-am propus să discutăm acest topic în panelul nostru, să vedem cum muzica poate deveni un catalizator pentru schimbare şi un sprijin infinit pentru cei care vor să provoace status quo-ul, aşa cum sunt cei peste 350.000 de oameni alături de care Dăruieşte Viaţă construieşte un Spital.

Ne puteţi spune care ar fi, în opinia dumneavoastră, strategiile de a promova empatia prin muzică? Aveţi unele secrete?

Carmen Uscatu: „Be a smart troublemaker” este sfatul pe care l-am primit de curând la un curs de leadership adaptiv şi care cred să se potriveşte foarte bine în acest context - muzica şi ceea ce fac ONG-urile ca Dăruieşte Viaţă poate fi considerată muncă de „smart troublemaker”. Pentru că de multe ori suntem incomozi, spunem lucruri pe care ceilalţi se sfiesc să le rostească, suntem neadaptaţi sau înaintea vremurilor noastre. Întotdeauna, însă, reuşim să creăm o emoţie puternică, să stârnim o reacţie. Să mişcăm ceva în suflet, inimă şi minte. Cred că acest lucru se obţine doar fiind autentic în ceea ce crezi şi lăsându-i şi pe ceilalţi să vadă această autenticitate. Şi astfel se vor alătura. Acesta poate fi considerat şi „secretul”.

O comunitate generoasă poate fi consolidată prin iniţiative muzicale?

O.G.: Muzica are această forţă incredibilă de a aduce oamenii împreună, de a ne face să ne găsim tribul, comunitatea, de a ne face să ne simţim mai puţini singuri. Iar de aici până la a ne alia unei cauze susţinută sau promovată prin intermediul muzicii este doar un pas. Gândiţi-vă doar la publicul fidel festivalurilor, şi nu la toţi festivalierii, ci la aceia care sunt ataşaţi de o anumită poveste, de o anumită experienţă de festival. Merg de ceva timp la UNTOLD şi sunt întotdeauna uimită de comunitatea care se creează acolo, de diversitate, dar şi de valorile care îi aduc împreună. O comunitate extrem de implicată şi social.

Care este legătura dintre muzică şi Dăruieşte Viaţă? Daţi un exemplu de o colaborare cu muzicieni din România care a ajutat proiectele Dăruieşte Viaţă.

C.U: Prima legătură pe care Dăruieşte Viaţă a avut-o cu muzica a fost prin intermediul artiştilor şi creatorilor de muzică. Iar aici trebuie menţionat, în primul rând, Tudor Chirilă, unul dintre primii susţinători Dăruieşte Viaţă, care ne este alături de mai bine de 10 ani, care ne-a oferit, de multe ori, mai multă încredere de cât poate am avut noi în forţele proprii. Treptat, tot mai mulţi artişti ni s-au alăturat şi au susţinut proiectele noastre, inclusiv iniţiativa #NoiFacemUnSpital. Cu câţiva ani în urmă, de exemplu, atunci când am finalizat un proiect de renovare la Spitalul de Copii din Braşov, Smiley şi echipa lui ne-au fost alături la inaugurare ceea ce le-a adus micuţilor pacienţi o bucurie extraordinară. Ne onorează încrederea pe care artiştii şi muzicienii ne-o acordă şi ne şi responsabilizează - atât faţă de ei, cât şi faţă de comunităţile lor de fani.

Aţi strâns fonduri prin intermediul muzicii - Metallica a donat 250.000 de euro şi a oferit pro bono drepturile unei melodii, platforma SolidarLocal a permis participanţilor să vizioneze concerte în pandemie contra unei sume pentru ONG-ul Dăruieşte Viaţă, etc. Este muzica un mijloc mai puternic de a sensibiliza opinia publică, mai puternic decât alte arte? Generozitatea poate fi „cumpărată” prin muzică?

O. G.: Aş adăuga la cele menţionate momentul dedicat de B.U.G Mafia proiectelor Dăruieşte Viaţă pe mainstage la UNTOLD, în 2022, numeroasele activări şi momente special create de Tudor Chirilă şi trupa VAMA în concertele lor, dar şi implicarea a zeci de artişti în concerte caritabile organizate în beneficiul Dăruieşte Viaţă sau susţinerea proiectelor noastre în faţa comunităţii proprii. N-aş spune că generozitatea este mai uşor de cumpărat prin muzică, ci, mai degrabă, că muzica poate fi un combustibil bun pentru generozitate şi, mai ales, pentru implicare socială. Sunt unul dintre românii care au cântat „Imnul Golanilor” la începutul anilor '90, în Piaţa Universităţii. Şi cred că atunci a fost primul moment în care mi-am dat seama de unitatea ce poate fi creată prin muzică. Cred că acest lucru se întâmplă atunci când oamenii, atât cei care sunt pe scenă, cât şi cei care sunt în faţa scenei, împart un set de valori, de credinţe şi de idealuri. La fel se întâmplă şi astăzi, dacă este să vorbim despre generozitate.

Cum i-aţi atras/abordat, de-a lungul timpului, pe artişti lângă dumneavoastră? Cauza a avut un succes mai mare dacă a fost însoţită de muzică/ muzicieni?

C.U.: Sprijinul oferit de artişti a însemnat enorm pentru noi şi pentru proiectele noastre. Să aloci din timpul şi resursele tale pentru un proiect atât de ambiţios care, la început, era doar o machetă, cum este #NoiFacemUnSpital poate fi considerată nebunie sau speranţă nemărginită. Însă, cine s-ar fi gândit că visul de a construi un Spital de Copii de la zero se va transforma în realitate? Că acest Spital va primi în curând pacienţi şi va trata la cele mai bune standarde copiii din România, în regim de spital public? Încrederea oferită de artişti a fost un imbold pentru noi şi motivaţie de a continua.

Noile reduceri de cheltuieli bugetare vor afecta sprijinul acordat ONG-urilor, respectiv programelor dumneavoastră?

O.G.: Deşi am primit mesaje pe diferite canale, majoritatea informale sau semi-oficiale, că mult-discutata şi încă ne-publicata OUG nu va include şi schimbarea regimului sponsorizării pentru mediul ONG, nu putem fi siguri până nu vedem o asumare publică a decizie. De aceea, Dăruieşte Viaţă a iniţiat pe platforma Declic o petiţie dedicată persoanelor fizice, ”Fără OUG anti ONG”, semnată până în acest moment de peste 21.000 de persoane şi s-a alăturat Scrisorii Deschise înaintată de ARC (Asociaţia pentru Relaţii Comunitare). Este inadmisibil ca Guvernul României să blocheze activitatea mediului ONG pentru a-şi ascunde propria incompetenţă. Să le blocheze activitatea celor care, de cele mai multe ori fac treaba statului - construiesc şi renovează spitale, au grijă de copiii abandonaţi, scot la iveală ororile din azilele groazei, asigură educaţie copiilor din medii defavorizate, protejează pădurile, asigură servicii sociale şi de paliaţie etc.

În ce stadiu se află acum lucrările de finalizare a spitalului? Când va fi dat în folosinţă?

C.U.: Suntem în etapa de recepţie la finalizarea lucrărilor de construcţie atât pentru Spital, cât şi pentru centrala termică pe care am construit-o pentru a deservi atât Spitalul nou, cât şi pe cel existent (este o clădire de 3.000 mp).
După această etapă, vom începe procesul de donaţie către Spitalul Marie Curie şi de transfer a secţiilor şi punere în funcţiune. Pentru transferul secţiilor lucrăm deja cu o echipă de consultanţi şi cu managementul Spitalului Marie Curie. În paralel, suntem în proces de echipare a Spitalului (ex paturi; aparatura medicală şi non-medicală). Sperăm ca acest proces să se încheie la finalul anului. De asemenea, am propus autorităţilor un proiect pilot pentru a pilota un alt mod de face managementul Departamentul de Radioterapie Pediatrică bazat pe criterii de performanţă şi guvernanţă corporativă şi medicală. 

Spitalul înseamnă o clădire de aproximativ 12.000 mp, 9 niveluri şi aproximativ 150 de paturi. Spitalul aduce multiple premiere: primul departament de radioterapie pediatrică dintr-un spital de stat, bloc operator integral în sticlă (5 săli de operaţie), spaţii special gândite pentru pacienţi, părinţi şi cadre medicale (locuri de joacă şi de relaxare, cinema, studio radio, observator astronomic, grădină indoor, paturi pentru mame în salon etc.)

Proiectul însă nu se opreşte aici. Continuăm cu o a doua clădire pentru a transforma Spitalul Marie Curie într-un adevărat campus medical. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.