Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" organizează miercuri, de la ora 19.00, un concert folk în grădina instituţiei, spaţiu unde ar urma să fie construit Muzeul Holocaustului.
Invitaţii speciali ai serii sunt Marius Matache şi Teddy Tudoroiu.
Participarea este gratuită, iar înscrierea se poate face prin formularul de rezervare: antipa.ro/rezervari.
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” se află în centrul unei controverse create de posibila alocare a unui spaţiu ce îi aparţine pentru construirea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România.
Scandalul a pornit de la spaţiul pe care ar putea să fie construit Muzeul Holocaustului. Este vorba despre un teren al Muzeului „Antipa”, în administrarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, vizat de Institutul „Elie Wiesel”. Eventuala dare în folosinţă a acestuia a stârnit reacţii din partea lumii academice româneşti, a unor politicieni
Spaţiul din vecinătatea Muzeului "Antipa", monument istoric de grupa A, a fost conceput ca o grădină a muzeului, aşa cum apare în planul Bucureştiului din 1911. Întreaga zonă construită protejată a fost caracterizată drept "parc istoric semnificativ; martor al structurii şi imaginii Bucureştiului".
Cu un patrimoniu de aproximativ 2 milioane de exemplare şi un număr de vizitatori de 311.639 în anul 2018, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este, de asemenea, unul dintre cele mai iubite şi vizitate muzee din Bucureşti şi din ţară”.
Muzeul „Antipa” a fost înfiinţat pe 3 noiembrie 1834, la iniţiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colecţii importante. În 1933, regele Carol al II-lea a decis ca muzeul să poarte numele organizatorului său, Grigore Antipa. În perioada postbelică, muzeul a continuat să se dezvolte, iar activitatea de cercetare ştiinţifică a luat amploare. În prezent, este unul dintre cele mai vizitate muzee din ţară.
A devenit, de-a lungul celor peste 170 de ani de funcţionare neîntreruptă, deţinător al unor colecţii deosebit de valoroase, de ample dimensiuni, rod al pasiunii, priceperii şi muncii depuse de generaţii de cercetători şi specialişti. Între ei s-a aflat, desigur, cel care a dat numele acestui prestigios muzeu, academicianul Grigore Antipa, personalitate ştiinţifică de anvergură europeană, implicat deopotrivă în arta şi ştiinţa expunerii muzeale. Opera sa a fost dusă mai departe, cu consecvenţă, de sute de specialişti care au păstrat permanent muzeul în acord cu principiile moderne de prezentare şi expunere, situându-se nu o dată în avangarda europeană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...