Ministrul de stat german al Culturii, Claudia Roth, a insistat că a aplaudat doar jumătatea israeliană, dar nu şi pe cea palestiniană, a unui duo de regizori care a câştigat unul dintre cele mai importante premii la ceremonia de închidere a festivalului de film de la Berlin, care a avut o mare încărcătură politică, notează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La evenimentul de decernare a premiilor de sâmbătă seară, cineastul palestinian Basel Adra şi jurnalistul israelian Yuval Abraham au urcat împreună pe scenă, pentru a accepta premiul pentru cel mai bun documentar acordat filmului realizat de ei - "No Other Land", care prezintă eradicarea satelor palestiniene din Cisiordania.

Adra a declarat că a avut dificultăţi în a se bucura de succesul filmului său în timp ce oamenii din Gaza "sunt măcelăriţi şi masacraţi" şi a îndemnat Germania să înceteze exporturile de arme către Israel. Luând cuvântul imediat după aceea, Abraham a denunţat o "situaţie de apartheid" care înseamnă că partenerul său de film nu se bucură de aceleaşi drepturi de vot şi de libertate de mişcare, deşi locuiesc la doar 30 de minute distanţă unul de celălalt.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Abraham şi-a încheiat discursul de acceptare cu un apel la încetarea focului în Gaza şi la o "soluţie politică pentru a pune capăt ocupaţiei". Momentul a fost unul dintre multele în care cineaştii şi-au exprimat solidaritatea cu cauza palestiniană în conflict. Masacrul comis de militanţii Hamas la 7 octombrie a fost menţionat o singură dată, într-o declaraţie de deschidere a co-directorului Berlinalei, Mariëtte Rissenbeek, care a cerut eliberarea ostaticilor israelieni.

În Germania, unde guvernul a sprijinit puternic guvernul israelian de la începutul conflictului, politicienii au condamnat rapid evenimentul. Primarul conservator al Berlinului, Kai Wegner, a descris discursurile de la ceremonia de închidere a Berlinalei drept o "relativizare intolerabilă".

"Întreaga responsabilitate pentru suferinţa profundă din Israel şi din Fâşia Gaza aparţine Hamas", a scris Wegner pe X.

Chiar dacă câştigătorii Festivalului de Film, care durează 10 zile, sunt aleşi de jurii independente formate din profesionişti internaţionali din domeniul cinematografiei, politicienii din opoziţie au acuzat-o, de asemenea, pe ministrul Culturii al Germaniei, politiciana Claudia Roth, membră a Partidului Verzilor, ca fiind responsabilă pentru comentariile făcute pe scenă.

Un delegat al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) i-a cerut demisia lui Roth, în timp ce un politician al Partidului Liber Democrat (FDP) a propus ca finanţarea de stat a festivalului de film să fie retrasă.

Berlinale, unul dintre cele trei mari festivaluri europene de film, alături de Cannes şi Veneţia, a fost finanţat de statul german cu aproximativ 12,9 milioane de euro în acest an, adică aproximativ o treime din bugetul său total.

Roth a reacţionat luni printr-o declaraţie în care a calificat declaraţiile de la gală drept "şocant de unilaterale şi caracterizate de o ură profundă faţă de Israel", afirmând că lipsa unei menţiuni a atacului terorist al Hamas este "inacceptabilă".

Cu toate acestea, imagini de la ceremonia de decernare a premiilor au pus şi mai multă presiune asupra ministrului de stat: într-o imagine panoramică a auditoriului, la sfârşitul discursului de acceptare a premiilor lui Adra şi Abraham, Roth şi Wegner se văd în mod clar bătând din palme.

Într-o declaraţie pe X, luni, biroul lui Roth a încercat să clarifice faptul că aplauzele sale "au fost îndreptate către jurnalistul şi cineastul evreu-israelian Yuval Abraham, care s-a pronunţat în favoarea unei soluţii politice şi a unei coexistenţe paşnice în regiune".

În timp ce conflictul din Orientul Mijlociu divizează opiniile în toate societăţile occidentale, acesta se dovedeşte deosebit de exploziv în sectorul cultural din Germania, unde un puternic consens pro-Israel din partea principalelor partide politice şi a editorilor de presă se confruntă cu o mulţime mai eterogenă din punct de vedere politic de artişti internaţionali, care au fost atraşi la Berlin de reputaţia sa liberală şi de subvenţiile culturale generoase. 

Separat, directorii Festivalului de Film de la Berlin au anunţat luni că au depus plângere penală după piratarea contului de Instagram al secţiunii sale Panorama, care a fost folosit pentru a posta mesaje de susţinere a Palestinei. Conform legislaţiei germane, cel puţin unul dintre sloganurile postate poate fi clasificat drept antisemit şi ilegal.

Una dintre imaginile postate duminică arăta ceea ce păreau a fi copii palestinieni alături de mesajul "Încetaţi focul acum - Opriţi genocidul din Gaza", în timp ce o alta scria: "Gaza, mon amour - Pune capăt terorii de stat finanţate de Germania".

O a treia imagine, care înfăţişa un bărbat pe un cal, conţinea cuvintele "Palestina liberă - de la râu până la mare". Deşi sloganul "De la râu până la mare" a precedat cu câteva decenii războiul actual din Orientul Mijlociu, se poate spune că a căpătat o nouă semnificaţie genocidară după 7 octombrie. În octombrie anul trecut, procuratura landului Berlin a anunţat că fraza face obiectul unor sancţiuni penale, deoarece neagă existenţa Israelului.

"Aceste declaraţii nu provin de la festival şi nu reprezintă poziţia festivalului", au precizat organizatorii Berlinalei într-un comunicat. "Postările au fost şterse imediat şi a fost lansată o anchetă pentru a afla cum s-a putut produce acest incident".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.