Mai mult de 150.000 de vizitatori, bucureşteni şi turişti, au participat, între 12 şi 21 aprilie, la evenimentul oficial de Paşte al Capitalei - Tradiţii şi Flori de Sărbători, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin CREART, în Parcul Regele Mihai I.

La cele peste 70 de căsuţe decorate de sărbătoare, artizani şi producători locali au prezentat obiecte realizate cu migală: ouă încondeiate, ii şi costume populare brodate manual, icoane pictate, ceramică tradiţională din Horezu, Corund şi Baia Mare, bijuterii, obiecte din sticlă, lemn şi piele, ornamente din pănuşă, produse naturale şi decoraţiuni pentru masa de Paşte.

Meşteşugari cu titlul de Tezaur Uman Viu
Publicul a avut ocazia să interacţioneze cu meşteri care au susţinut demonstraţii live, prezentând tehnici tradiţionale autentice. Doi dintre aceştia, recunoscuţi oficial de Ministerul Culturii ca Tezaure Umane Vii, au adus un plus de excelenţă: Margareta Nagy (Chedu, judeţul Mureş) – specialistă în împletitul pănuşilor din porumb, desemnată Tezaur Uman Viu în 2022 şi Iordan Lepădatu (Băbeni, judeţul Vâlcea) – maestru în prelucrarea lemnului, premiat în 2024.

Ateliere pentru copii şi spectacole de teatru
Copiii au participat la ateliere de creaţie: pictură pe ouă, coroniţe pascale, măşti de iepuraş, felinare şi tablouri din scoarţă de copac. Pe scena amenajată în parc, s-au jucat Peter Pan, Pinocchio, Aventurile Iepuraşului, Poveşti Româneşti şi Academia Jucăriilor.

Tradiţie culinară şi muzică live
Oferta gastronomică a inclus cozonaci, pască, gogoşi, prăjituri de casă, îngheţată artizanală, sucuri naturale, ciocolată, miere şi dulceţuri. Muzica live – de la recitaluri solo la cvartete - a completat sărbătoarea, îmbinând folclorul cu muzica clasică, jazz-ul şi blues-ul. Un moment special a fost recitalul naistei Mădălina Lupu, acompaniată de Grupul Topologul din Argeş.

Artişti animatori au creat momente interactive pentru copii, iar caruselul decorat a fost una dintre atracţiile cele mai apreciate, oferind relaxare şi divertisment în aer liber.
Cu intrare liberă, „Tradiţii şi Flori de Sărbători” a fost o platformă de promovare a culturii româneşti. În cele zece zile de eveniment, publicul s‑a bucurat de activităţi diverse care au pus în valoare creativitatea şi bogăţia patrimoniului nostru cultural.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.