Led Zeppelin a câştigat procesul ce a vizat piesa ”Stairway to Heaven”, în care membrii trupei britanice au fost acuzaţi de plagiat, după ce un tribunal american a decis, joi, că riff-ul de chitară din debutul acestui cântec celebru nu a copiat un fragment din single-ul instrumental ”Taurus”, lansat în 1968 de trupa Spirit, informează The Hollywood Reporter.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Câţiva ani separă cele două cântece. Cântecul ”Taurus” a fost lansat în 1968, cu trei ani înainte de celebrul single ”Stairway to Heaven”, înregistrat în decembrie 1970 - ianuarie 1971, la Londra.

Joi, după o săptămână de audieri, mărturii şi pledoarii, juriul american a pronunţat verdictul în acest proces care a avut nevoie de câteva decenii pentru a fi demarat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În cadrul procesului, au depus mărturie doi dintre membrii grupului Led Zeppelin - Jimmy Page şi Robert Plant -, dar şi Michael Skidmore, administratorul averii muzicianului Randy Wolfe, chitaristul trupei Spirit, decedat în 1997.

Juriul a auzit şi mărturiile unui membru al trupei Spirit, unor muzicologi şi altor martori şi experţi care s-au pronunţat în privinţa posibilităţii ca membrii trupei Led Zeppelin să fi auzit cântecul ”Taurus” înainte de a compune ”Stairway to Heaven”. 

Dacă Randy Wolfe (cunoscut şi sub numele Randy California) nu a reuşit să îi dea în judecată pe cei doi membri ai Led Zeppelin, compozitori ai piesei ”Stairway To Heaven”, chitaristul Jimmy Page şi solistul Robert Plant, urmaşul său, Michael Skidmore, a preluat această îndatorire.

Atât Page, cât şi Plant, care au negat că ar fi auzit cântecul ”Taurus”, în ciuda faptului că au asistat la un concert al trupei Spirit în urmă cu cinci decenii, aşteptau cu nerăbdare verdictul de joi.

Chitaristul Jimmy Page a declarat în instanţă că a ascultat piesa trupei Spirit abia în urmă cu câţiva ani şi că acea secvenţă de coarde pentru care a fost acuzat de plagiat are probabil mai multe lucruri în comun cu un refren intitulat ”Chim Chim Cher-ee” din musicalul ”Mary Poppins” (1964) decât cu oricare alt cântec.

La rândul său, Robert Plant a insistat în faţa judecătorului că nu are amintiri din acea noapte, spunând că după toată ”învălmăşeala şi haosul” create acolo i-ar fi greu să îşi amintească o întâlnire din urmă cu 40 de ani.

Juriul american - alcătuit din opt cetăţeni ai statului California - a decis că reclamantul deţine drepturile de autor asupra cântecului ”Taurus”, că membrii trupei Led Zeppelin au ascultat într-adevăr acest single, dacă că nu există ”similarităţi substanţiale în privinţa elementelor intrinseci aferente cântecelor «Taurus» şi «Stairway to Heaven»”.

Verdictul a fost pronunţat joi, după două zile de deliberări şi după ce juraţii au mai ascultat încă o dată cele două piese în sala de tribunal. 

După pronunţarea verdictului, Jimmy Page şi Robert Plant au dat publicităţii o declaraţie comună: ”Suntem recunoscători pentru decizia onestă a juriului şi mulţumiţi de faptul că juriul a decis în favoarea noastră, făcând astfel uitate pentru totdeauna întrebările despre originile piesei «Stairway to Heaven» şi confirmând ceea ce noi ştiam de 45 de ani. Apreciem sprijinul fanilor noştri şi abia aşteptăm să facem uitată această chestiune judiciară”.

Potrivit Bloomberg Businessweek, piesa ”Stairway to Heaven” a generat venituri totale de 562 de milioane de dolari până în 2008. Potrivit presei americane, acuzatorii au solicitat daune şi compensaţii financiare de aproximativ 40 de milioane de dolari.

Presa a vehiculat că o posibilă înţelegere între părţi s-ar putea stabili la 1 milion de dolari, la care s-ar adăuga şi înscrierea lui Randy Wolfe (cunoscut şi sub numele Randy California) drept compozitor.

Nu este pentru prima dată când trupa Led Zeppelin a fost acuzată de plagiat. În 1970, Chester Burnett a spus că ”The Lemon Song”, un alt single celebru al trupei britanice, ar fi fost copiat după ”Killing Floor”, unul dintre cântecele sale.

Cântecele ”Whole Lotta Love”, ”Babe I'm Gonna Leave You” şi ”Dazed and Confused” din repertoriul trupei Led Zeppelin au făcut la rândul lor obiectul unor acuzaţii de plagiat, formulate de alţi artişti.

Trupa Led Zeppelin, înfiinţată la Londra, în 1968, i-a avut în componenţă pe chitaristul Jimmy Page, solistul Robert Plant, basistul şi clăparul John Paul Jones şi toboşarul John ”Bonzo” Bonham. Formaţia s-a destrămat după decesul lui John Bonham, în 1980. Considerată una dintre cele mai inovatoare şi influente trupe din istoria muzicii rock, Led Zeppelin a lansat 9 albume de studio şi numeroase compilaţii şi albume live, care au fost vândute în aproximativ 300 de milioane de copii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.