Filmul „La Gomera”, al cincilea lungmetraj al regizorului Corneliu Porumboiu, propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2020, va avea vineri premiera în cinematografele româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„La Gomera”, care se numără între lungmetrajele eligibile pentru nominalizare la premiile Academiei Europene de Film, a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes de anul acesta şi premiera nord-americană în secţiunea „Masters” a Toronto International Film Festival 2019. În cinematografele americane, va fi distribuit de Magnolia din 28 februarie.

Filmul îi are în distribuţie pe Vlad Ivanov, Catrinel Marlon (Menghia), Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Julieta Szönyi, George Piştereanu, István Teglas, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ivanov este Cristi, un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia. El ajunge în insula La Gomera (Spania) pentru a învăţa „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt (Tambrea), un traficant aflat în arest la Bucureşti şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii.

Filmul este scris şi regizat de Corneliu Porumboiu, iar imaginea este semnată de Tudor Mircea. Scenografia a fost realizată de Simona Pădureţu, designer de costume a fost Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu a fost responsabilă cu direcţia artistică.

La avanpremiera care a avut loc miercuri seară la Bucureşti, Catrinel Marlon a afirmat: „Pentru mine, acest proiect este ca o rampă de lansare în România, mai ales că am plecat acum 18 ani şi mă întorc cu un astfel de proiect. Sper să mă întorc să mai lucrez aici”.

Catrinel Marlon (Foto: Vlad Cioplea)
Catrinel Marlon (Foto: Vlad Cioplea)

Pentru Tambrea, a fost primul proiect la care a lucrat în România, el fiind cunoscut şi pentru rolul din miniseria „Hackerville” (HBO), iar Julieta Szönyi a revenit acum pe marile ecrane după o absenţă de trei decenii.

Kiko Correa, antrenorul de „el silbo” al actorilor, a declarat: „Pentru mine, a fost prima colaborare la un proiect cinematografic şi a fost o relaţie fantastică. Dacă mă cheamă Corneliu pentru alte cinci proiecte, mă implic fără să mă gândesc. Colaborarea a fost minunată şi rezultatul, la fel. El Silbo şi insula mea sunt foarte bine reprezentate în film, sunt favorizate. Cred că oamenii de acolo vor fi mereu îndatoraţi lui”.

Porumboiu a lucrat patru ani pentru acest film. „Au fost multe provocări pe parcurs, dar am găsit calea potrivită”, a spus producătoarea Patricia Poienaru. Au fost cinci săptămâni de filmare în România, apoi echipa s-a mutat în insula La Gomera şi în Singapore.

De când a văzut un reportaj de televiziune despre „el silbo gomero” în urmă cu zece ani, Porumboiu a scris nouă variante de scenariu. Distribuţia a fost stabilită în doi ani, după ce Ivanov a fost ales de cineast.

Porumboiu nu se gândeşte la o continuare, însă unele dintre secvenţele rămase în afara lungmetrajului ar putea sta la baza unui viitor film. „Am scos nişte secvenţe foarte bune, dar nu intrau în ritmul ăsta. De la ele probabil că o să plec şi o să fac un alt proiect”.

Muzica este gândită ca personaj în sine, a mai explicat el. „Tot ce însemna motelul a fost gândit ca un personaj în sine, pentru că era locul în care se aflau banii şi ei încercau să alunge lumea şi au pus operă... Pe final, am fost condiţionaţi de muzica din parcul din Singapore”.

Corneliu Porumboiu voia să folosească pentru final „In-a-Gadda-da-Vida” (Iron Butterfly), însă după ce a căutat locaţii în Asia, a găsit acest show şi i-a părut potrivit.  Drepturile de autor pentru muzica folosită în film au reprezentat 4% din bugetul total, a precizat Poienaru, iar între cele mai costisitoare au fost licenţierea secvenţelor western şi „The Passenger” a lui Iggy Pop.

Vlad Ivanov (Foto: Vlad Cioplea)
Vlad Ivanov (Foto: Vlad Cioplea)

„La Gomera” va rula, de vineri, în 45 de oraşe din ţară, cu proiecţii speciale la Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa.

În Bucureşti, lungmetrajul va rula la Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Park Lake, Cinema City Sun Plaza, Cinema City Mega Mall, Grand Entertainment Băneasa, Hollywood Multiplex, Movieplex, Cineplexx Titan, Happy Cinema, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema „Elvire Popesco” şi Cinema Europa.

În ţară, va putea fi vizionat la Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Bârlad, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Dorohoi, Drobeta Turnu Severin, Focşani, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Lugoj, Moineşti, Odobeşti, Oneşti, Oradea, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Timişoara, Tulcea şi Vaslui.

„La Gomera” este distribuit de Ro Image şi 42 KM FILM.

Vineri, 13 septembrie, „La Gomera” va deschide prima ediţie a evenimentului Serile Filmului Românesc de la Timişoara. Proiecţia va avea loc la Iulius Gardens, de la ora 21:00, în prezenţa regizorului Corneliu Porumboiu şi a actorilor Vlad Ivanov, Rodica Lazăr şi Julieta Szönyi.

„La Gomera” va reveni la Cluj-Napoca, după ce a fost prezentat aici în avanpremieră, la TIFF. Proiecţia specială este programată să aibă loc la Cinema „Florin Piersic”, sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 19:00, în prezenţa lui Corneliu Porumboiu şi a lui Catrinel Marlon (Menghia).

Publicul ieşean îi va putea întâlni pe cei doi, duminică, 15 septembrie, la proiecţiile de la Cinema Ateneu (de la orele 19:00 şi 21:30).

Sâmbătă, 21 septembrie, de la 17:00, echipa „La Gomera” va fi prezentă la proiecţia de la Cinema „Jean Constantin” din Constanţa.

„La Gomera” este o producţie 42 KM FILM în coproducţie cu Les Films du Worso (Franţa) şi Komplizen Film (Germania). Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Eurimages, Arte France Cinéma, Film i Väst, Filmgate Films (Suedia) şi Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, în asociere cu MK2 Films, Arte France şi WDR. Producători sunt Marcela Mîndru (Ursu) şi Patricia Poienaru. Coproducători sunt Sylvie Pialat, Benoît Quainon, Janine Jackowski, Jonas Dornbach şi Maren Ade, alături de Sean Wheelan, Anthony Muir şi Peter Possne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.