Jimmy Page, chitaristul trupei Led Zeppelin, a declarat, joi, într-un tribunal american, că piesa ”Stairway to Heaven” seamănă mai degrabă cu un refren din musicalul ”Mary Poppins” decât cu cântecul pentru care a fost acuzat de plagiat, ”Taurus”, lansat de Spirit, o trupă din anii 1960, informează bbc.com.
Jimmy Page, în vârstă de 72 de ani, şi colegul lui de trupă, Robert Plant, în vârstă de 67 de ani, sunt judecaţi într-un proces civil la Los Angeles, în care au fost acuzaţi că au plagiat cântecul ”Taurus”, lansat de trupa Spirit.
Jimmy Page a spus că acel fragment de coarde din deschiderea piesei ”Stairway to Heaven” a trupei Led Zeppelin are probabil mult mai multe lucruri în comun cu un refren intitulat ”Chim Chim Cher-ee” din musicalul ”Mary Poppins” (1964) decât cu oricare alt cântec.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Chitaristul britanic a declarat în faţa unui juriu alcătuit din opt membri că ”Stairway to Heaven” şi refrenul din musicalul creat de Disney împart acelaşi tipar muzical, dar a respins afirmaţiile potrivit cărora ar fi plagiat cântecul ”Taurus”.
De asemenea, Jimmy Page spune că motivul muzical comun celor trei cântece ”există printre noi dintotdeauna”.
Spirit, un grup de rock psihedelic din Los Angeles, care s-a bucurat de un anumit succes în rândul criticilor muzicali, dar nu a avut niciodată un renume internaţional comparabil cu cel al grupului Led Zeppelin, afirmă că fragmentul de chitară care deschide piesa ”Stairway to Heaven” copiază o piesă din repertoriul său, intitulată ”Taurus”, ce a fost lansată în 1968, cu trei ani înainte de lansarea cântecului ”Stairway to Heaven”.
Printr-o decizie pronunţată în luna aprilie, judecătorul federal al districtului Los Angeles, Gary Klausner, a spus că ”Stairway to Heaven” şi cântecul ”Taurus” al grupului Spirit, ce a fost compus de Randy California, sunt ”suficient de asemănătoare” pentru a permite unui juriu să stabilească dacă Robert Plant şi Jimmy Page se fac vinovaţi de ”încălcarea drepturilor de autor”.
Câţiva ani separă cele două cântece. Cântecul ”Taurus” a fost lansat în 1968, cu trei ani înainte de celebrul single ”Stairway to7 Heaven”, înregistrat în decembrie 1970-ianuarie 191, la Londra.
Randy Wolfe, supranumit şi Randy California, chitaristul trupei Spirit, nu a apucat să îi dea în judecată pe Robert Plant şi Jimmy Page şi a murit în 1997, însă o plângere în justiţie a fost depusă de Michael Skidmore, care îi administrează averea şi care a fost prezent în sala de judecată, marţi, în prima zi a procesului.
Formaţia britanică Led Zeppelin a cântat în deschiderea unui concert Spirit, pe 26 decembrie 1968, în Denver, care a marcat debutul britanicilor pe scena americană.
Membrii supravieţuitori ai grupului Led Zeppelin - Robert Plant, Jimmy Page şi John Paul Jones - au transmis o mărturie potrivit căreia nu au interacţionat cu formaţia Spirit şi nici nu au ascultat muzica acesteia.
Membrii formaţiei au precizat că bucata muzicală din prima parte a piesei ”Stairway To Heaven” - cântată în La minor - este folosită în muzică de multe secole şi că acest proces ignoră restul cântecului, care este construit pe o durată de peste 8 minute.
Judecătorul nu a fost de acord cu aceste argumente şi a transmis că cele două piese seamănă şi în ceea ce priveşte linia basului.
Miercuri, în acelaşi proces, Jimmy Page a declarat că nu a ascultat niciodată cântecul ”Taurus” înainte de a compune ”Stairway to Heaven”.
În plus faţă de refrenul ”Chim Chim Cher-ee”, avocaţii apărării au difuzat în sala de judecată şi piesa ”Michelle” a trupei The Beatles şi o compoziţie din secolul al XVII-lea creată de Henry Purcell, intitulată ”Dido's Lament”.
Procedând astfel, avocaţii apărării au vrut să dovedească faptul că elementele comune dintre ”Stairway to Heaven” şi ”Taurus” reprezintă de fapt ”cărămizile” centrale ale muzicii şi, deci, nu bazele unui proces pentru încălcarea drepturilor de autor.
Judecătorul a stabilit o limită de 10 ore pentru ambele părţi din proces pentru a-şi susţine cazul. Din acest motiv, experţii afirmă că este puţin probabil ca avocaţii acuzării să finalizeze prezentarea probelor în cursul zilei de vineri.
Ceilalţi doi membri supravieţuitori ai trupei Led Zeppelin, solistul Robert Plant şi basistul John Paul Jones sunt aşteptaţi să depună mărturie în tabăra apărării.
Potrivit Bloomberg Businessweek, piesa ”Stairway to Heaven” a generat venituri totale de 562 de milioane de dolari până în 2008. Potrivit presei americane, acuzatorii solicită daune şi compensaţii financiare de aproximativ 40 de milioane de dolari.
Presa a vehiculat că o posibilă înţelegere între părţi s-ar putea stabili la 1 milion de dolari, la care s-ar adăuga şi înscrierea lui Randy California drept compozitor.
Nu este pentru prima dată când trupa Led Zeppelin a fost acuzată de plagiat. În 1970, Chester Burnett a spus că ”The Lemon Song”, un alt single celebru al trupei britanice, ar fi fost copiat după ”Killing Floor”, unul dintre cântecele sale.
Cântecele ”Whole Lotta Love”, ”Babe I'm Gonna Leave You” şi ”Dazed and Confused” din repertoriul trupei Led Zeppelin au făcut la rândul lor obiectul unor acuzaţii de plagiat, formulate de alţi artişti.
Trupa Led Zeppelin, înfiinţată la Londra, în 1968, i-a avut în componenţă pe chitaristul Jimmy Page, solistul Robert Plant, basistul şi clăparul John Paul Jones şi toboşarul John ”Bonzo” Bonham. Formaţia s-a destrămat după decesul lui John Bonham, în 1980. Considerată una dintre cele mai inovatoare şi influente trupe din istoria muzicii rock, Led Zeppelin a lansat 9 albume de studio şi numeroase compilaţii şi albume live, care au fost vândute în aproximativ 300 de milioane de copii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...