Muzicianul şi compozitorul francez Jean-Michel Jarre a susţinut un concert spectaculos în Israel, în noaptea de joi spre vineri, în ciuda unei furtuni de nisip. Show-ul a început aproape de miezul nopţii şi a fost organizat în cadrul unui proiect ce vizează salvarea de la dispariţie a Mării Moarte, informează AFP.com.
Spectacolul a început cu o întârziere de peste două ore, aproape de miezul nopţii, din cauza unei furtuni de nisip care a izbucnit în apropiere de maiestuosul sit antic în care se află fortăreaţa Masada, pe ţărmul Mării Moarte, la marginea deşertului Iudeii.
”Shalom Israel!” (”Salut, Israel!”), a spus celebrul muzician francez după ce a păşit pe scenă, după ce furtuna de nisip s-a disipat. Apoi, Jean-Michel Jarre a rostit câteva cuvinte în limba engleză, vorbind despre ”necesitatea de a face scandal” pentru a salva Marea Moartă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ţărmurile uscate ale Mării Moarte au fost apoi iluminate cu o serie de efecte speciale şi au fost ”inundate” timp de mai multe ore cu ritmurile oferite de cele mai cunoscute piese lansate de Jean-Michel Jarre de-a lungul anilor, dar şi de câteva piese de pe cel mai recent album al muzicianului francez.
Lasere, coloane de fum, imagini transmise pe ecrane uriaşe, în special cele filmate de o mini-cameră instalată în ramele ochelarilor de soare ai artistului: regia a fost spectaculoasă pentru un spectacol care s-a înscris în linia show-urilor grandioase cu care Jean-Michel Jarre şi-a obişnuit fanii de-a lungul carierei sale.
Fără să vorbească prea mult pe scenă, artistul şi-a entuziasmat fanii prezenţi la concertul de joi seară, interpretând, printre altele, fragmente din cel mai cunoscut album al său, ”Oxygène”, la peste 40 de ani după lansarea acestui disc de mare succes.
Prin intermediul acestui concert, muzicianul francez, în vârstă de 68 de ani, un obişnuit al super-producţiilor muzicale organizate în exterior, doreşte ”să alerteze omenirea în legătură cu urgenţa salvării Mării Moarte”, un lac sărat aflat la graniţia dintre Israel, Iordania şi teritoriile palestiniene.
Degradarea ecologică a Mării Moarte - un lac (mare continentală) fără legături cu oceanul planetar -, al cărei nivel scade cu peste un metru în fiecare an, îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă, care avertizează că lacul ar putea seca definitiv până în anul 2050.
- ”Ridicarea deşertului” -
Jean-Michel Jarre a ales să suţină acest show spectaculos loc pe colinele sitului antic Masada, o citadelă construită de regele Irod (secolul I î.e.n.) pe un promontoriu deşertic de la ţărmul Mării Moarte. Cetatea a fost asediată şi cucerită de romani la sfârşitul răscoalei evreilor din anul 70 e.n., la trei ani după căderea Ierusalimului.
Potrivit istoricului Flavius Iosef, contemporan cuceririi citadelei, cei 960 de evrei zeloţi asediaţi de legiunile romane în anul 73 e.n. au preferat să se sinucidă în grup decât să se predea.
Situl istoric Masada a fost înscris în anul 2002 în patrimoniul mondial UNESCO.
Mii de spectatori au venit din lumea întreagă, în special din Rusia, Brazilia şi Franţa, pentru a asista la concertul starului francez.
O parte însemnată dintre ei au beneficiat de locuri pe scaune, unii stând chiar pe fotolii şi canapele, profitând de un serviciu personalizat de catering care a funcţionat pe baza unor comenzi lansate în avans. Însă cei mai mulţi dintre spectatori au preferat să se grupeze în faţa scenei uriaşe şi să danseze pe ritmurile muzicii.
”Vreau să ridic deşertul care se află la cea mai scăzută altitudine de pe planetă şi să îl duc la o altă dimensiune”, a declarat Jean-Michel Jarre.
Degradarea regiunii se manifestă din anii 1960, atunci când Isarel, Iordania şi Siria au început să deturneze cursul râului Iordan, singura apă curgătoare care alimentează Marea Moartă.
Marea Moartă are oglinda apei la 427 metri sub nivelul mării, ţărmul înconjurător fiind astfel terenul uscat cu altitudinea cea mai joasă de pe Terra. Nivelul apei scade în fiecare an cu aproximativ un metru, un proces care accelerează, existând pericolul de secare a mării.
Conţinutul de sare al apei a ajuns în 2011 la 34,2%. Din acest motiv, Marea Moartă este unul din cele mai sărate corpuri de apă din lume, fiind de 9,6 ori mai sărată decât oceanul planetar. Conţinutul excesiv de sare este neprielnic formelor de viaţă - de aici şi denumirea lacului.
De asemenea, Marea Moartă este lacul hipersalin cel mai adânc de pe Glob, cu o adâncime maximă de 306 metri.
Jean-Michel Jarre consideră că acest lac sărat ar trebui să fie înscris în patrimoniul mondial UNESCO, la fel ca situl Masada.
Însă concertul lui din noaptea de joi spre vineri s-a dorit, de asemenea, un apel pentru organizarea unei rezistenţe împotriva ”tuturor Trump-ilor din lume”.
După ce a fost învestit în funcţia de preşedinte, Donald Trump a aprobat proiectul controversatului oleoduct Keystone XL, pentru care predecesorul lui, Barack Obama, şi-a folosit dreptul de veto, în numele luptei împotriva încălzirii globale. Donald Trump a aprobat un proiect de buget care a eliminat aproape în totalitate fondurile alocate acestei lupte. De asemenea, Trump a semnat recent un decret prezidenţial care stimulează industria cărbunelui.
Jean-Michel Jarre s-a arătat extrem de prolific pe plan muzical în perioada recentă, deoarece a lansat trei albume în ultimele 14 luni.
Născut pe 24 august 1948, Jean-Michel Jarre este compozitor, producător şi instrumentist. Şi-a început cariera în 1972 şi este considerat unul dintre pionierii muzicii electronice şi ai curentului new age. Până în prezent, cele 18 albumele de studio ale sale au fost vândute în peste 80 de milioane de exemplare, în întreaga lume.
În 1979, a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness pentru concertul cu cel mai mare număr de spectatori (susţinut în Place de la Concorde, Paris), iar în 1987 a doborât acel record cu un show susţinut în Houston. Zece ani mai târziu, Jarre a stabillit un nou record Guinness, la aceeaşi categorie, cu un spectacol susţinut la Moscova, cu ocazia împlinirii a 850 de ani de la înfiinţarea oraşului, la care au participat peste 3,5 milioane de persoane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.